Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:13:13

Досягнення та нагальні проблеми у боротьбі з туберкульозом обговорили під час зустрічі в обласному центрі соціально значущих та небезпечних хвороб

25.03.2021   15:01Агенцiя

Тема Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом 2021 року: «Годинник цокає». Це гасло передає відчуття того, що у світу не вистачає часу, щоб виконати зобов'язання щодо викорінення туберкульозу, які взяли на себе світові лідери.

Проблема туберкульозу залишається актуальною для всієї світової спільноти. Україна продовжує залишатись регіоном із високим рівнем захворювання на туберкульоз серед країн Східної Європи. Питання протидії цій хворобі є одним з пріоритетних напрямків державної політики у сфері охорони здоров'я і соціального розвитку.

В тренінговому центрі КНП «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб» Чернігівської обласної ради з метою пропаганди боротьби та підвищення обізнаності про глобальну епідемію туберкульозу й зусилля, спрямовані на ліквідацію цієї хвороби, відбулась зустріч керівництва області з представниками медичної спільноти.

У заході взяли участь голова обласної ради Олена Дмитренко та заступник голови облдержадміністрації Жанна Шерстюк.

До обговорення проблемних питань долучились начальник Управління охорони здоров'я ОДА Петро Гармаш, в.о. генерального директора КНП «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб» Микола Дейкун, голова правління БО «Чернігівська МЕРЕЖА» Анжела Мойсеєнко, секретар обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу при ОДА Ніна Товчига.

Перед початком заходу Олена Дмитренко та її радник Тетяна Федюк ознайомились з діяльністю закладу, а його керівник Микола Дейкун провів екскурсію територією центру, продемонстрував вже проведену реконструкцію господарсько-побутових корпусів та поділився планами на майбутнє. Петро Гармаш в ході огляду матеріальної бази закладу акцентував увагу на проблемних моментах діяльності, звернув увагу на потребу приведення лікувальних корпусів до сучасних стандартів інфекційного контролю та розповів про напрацюваня для вирішення деяких існуючих питань.

Говорячи про досягнення у боротьбі з туберкульозом та нагальні проблеми, Микола Дейкун наголосив на соціальному аспекті недуги. Він ознайомив присутніх із сучасними тенденціями захворюванності, які свідчать, що туберкульоз перестає бути лише «хворобою бідних», а також наголосив на важливості вжиття заходів для профілактики хвороби. Доповідач акцентував увагу на важливості функціонування цього закладу в області, оскільки це єдина спеціалізована лікувально-профілактична установа, яка опікується такими соціально-небезпечними захворюваннями як туберкульоз і ВІЛ-інфекція/СНІД та є центром організаційно-методичної допомоги лікувально-профілактичним закладам області у сфері протидії цим серйозним хворобам на Чернігівщині.

Анжела Мойсеєнко, очільниця благодійної організації «Чернігівська МЕРЕЖА», яка більше 20 років займається протидією епідеміям ВІЛ/СНІДу та туберкульозу в області, ознайомила учасників наради з діяльністю проєкту підтримки заходів з контролю за туберкульозом в Україні.

-Одним з найважливіших аспектів діяльності організації є реагування на прояви інфекційних хвороб, зокрема і туберкульозу та сприяння загальному розвитку системи охорони здоров'я України, - зазначила вона у своєму виступі та акцентувала увагу на важливості співпраці органів влади, громадських організацій та інших міжнародних партнерів для сприяння загальному розвитку системи охорони здоров'я України.

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом з метою співпраці щодо забезпечення ефективної міжвідомчої взаємодії зацікавлених сторін, залучених у відповідь на поширення туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДУ, в регіоні було укладено тристоронній меморандум про взаєморозуміння та співпрацю між Чернігівською обласною радою, Чернігівською обласною адміністрацією та ДУ «Центр громадського здоров'я» Міністерства охорони здоров'я України задля максимально можливого поєднання і використання зусиль та ресурсів державного, приватного і громадського секторів.

Голова обласної ради Олена Дмитренко подякувала трудовому колективу, який, незважаючи на примхи сучасних медичних реформ, стійко переборює пов'язані з ними негаразди.

- На превеликий жаль, статистика свідчить про те, що активний туберкульоз органів дихання щороку діагностують у все більшої кількості жителів Чернігівщини. Все це вимагає оперативного реагування, використання новітніх методів діагностики та лікування, належного фінансування діяльності фтизіатричної служби. Впевнена, що разом з вами ми відстоїмо інтереси Чернігівської громади в ім'я збереження здоров'я наших земляків та підтримки стабільної епідеміологічної ситуації в області, - зазначила керівниця у своєму виступі та побажала добра, благополуччя і подальших успіхів всім, хто забезпечує подальший прогрес у боротьбі із туберкульозом.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини