Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:18:51

У Чернігові локдаун вводитиметься, коли буде більше 230 госпіталізованих у міських лікарнях

24.03.2021   09:21Агенцiя

Про поширення Covid-19 у Чернігові, вакцинацію та заходи безпеки традиційно говорили на щотижневій розширеній нараді в Чернігівській міській раді 23 березня.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко зауважив, що по темпах розповсюдження захворюваності на Covid-19 - зокрема, по кількості госпіталізацій - Чернігів наближується до 50% заповненості ковідних відділень у лікарнях міста. Наразі 207 ліжок із загальних 430 там зайняті хворими на коронавірусну інфекцію, що складає майже 44%.

Аналізуючи динаміку захворювання за два тижні, по місту приріст по кількості госпіталізації людей збільшився у два рази.

- Коли у міських лікарнях буде більше 230 госпіталізованих людей, у Чернігові оголошуватиметься частковий локдаун. Це буде стосуватися часткових обмежень роботи закладів громадського харчування, обмеження кількості пасажирів у громадському транспорті. Вживатимуться й інші окремі заходи. Якщо кількість госпіталізованих і надалі буде збільшуватися, орієнтовно до 250-260, тоді вводитимуться більш жорсткі обмеження. У тому числі це стосуватиметься й дистанційного навчання учнів старших класів шкіл міста. Такі заходи болючі для багатьох категорій малого та середнього бізнесу, також і для багатьох мешканців Чернігова, бо призведуть до втрати доходів. Тому прошу всіх чернігівців більш ретельно дотримуватися заходів карантинного характеру, адже більшість кількісних показників наразі є загрозливими, - зазначив міський голова.

Перебіг цієї хвороби у пацієнтів зараз тяжчий, ніж був під час першої та другої хвиль росту захворюваності. Наразі у міських лікарнях вже 143 пацієнта потребують кисневої підтримки та 5 пацієнтів знаходяться на апаратах-ШВЛ. Таких цифр у місті за весь час пандемії – не було. Динаміка по Україні також є загрозливою, відзначив Владислав Атрошенко.

Наразі зростає кількість регіонів червоної зони - це 7 областей та місто Київ. До помаранчевої віднесені 11 регіонів, до жовтої – 6. Чернігівська область – у помаранчевій зоні, і наразі по місту виконуються всі протиепідемічні заходи, які обов'язкові для жовтої, але з додатковими застереженнями. Про це повідомила заступниця начальника управління охорони здоров’я міської ради Ольга Малець. Вона також зауважила, що тяжкий перебіг хвороби під час третьої хвилі епідемії пояснюється тим, що вірус мутує. Зокрема, його інкубаційний період став більш коротким - близько 3-5 днів. Через це за короткий час відбувається більше накопичення хворих. Кількість пацієнтів, які потребують кисневої підтримки, а також кількість хворих молодого віку теж зараз збільшуються.

За словами Ольги Малець, найближчим часом до опорних міських лікарень №1 та №2 додатково надійде 10 кисневих концентраторів. Це дозволить вийти на визначені профільним міністерством нормативні показники щодо забезпечення ліжкового фонду кисневою підтримкою.

- Медпрацівники роблять усе, щоб утримати ситуацію під контролем. І на сьогодні опорні лікарні справляються з такою ситуацією. Збільшення кількості хворих у місті також пояснюється тим, що після введення у Києві локдауну чернігівці, які там працюють, повертаються додому - і, на жаль, вже хворими. Нам усім зараз треба посилити увагу та контроль щодо дотримання протиепідемічних заходів. Просимо, щоб люди, які захворіли, зверталися за медичною допомогою. Не ходили по місту, не відвідували місця, де можливе скупчення людей, тобто самоізолювалися й лікувалися за місцем свого перебування. Успіх утримання епідемічної ситуації залежить від кожного з нас, від того, як люди будуть дотримуватися карантинних заходів, - зазначила Ольга Малець.

У Чернігові, як і по всій Україні, триває другий етап вакцинації населення. Пункти щеплення розгорнуті на базі закладів охорони здоров’я, які працюють паралельно з мобільними бригадами. Під час цього етапу вакцинують сімейних лікарів, осіб 80+ та соціальних працівників. Наразі по області вже щеплено більше 2,5 тисяч осіб, серед них і 654 медичних працівників закладів охорони здоров'я міста.

Міський голова також зауважив, що розгорнути більше ліжко-місць для госпіталізації хворих на Covid-19 у чернігівських лікарнях можна, але на таку кількість хворих немає необхідної кількості лікарів.

Тож Владислав Атрошенко ще раз наголосив на важливості дотримання всіх заходів безпеки: соціальної дистанції, носіння маски, використання дезінфікуючих засобів. Важливо продовжувати інформувати населення про перебіг ситуації щодо цього захворювання. Директорам закладів освіти міста він рекомендував видати накази щодо обмеження контактів між батьками на зборах, перевести таке спілкування в онлайн-режим. Максимально уникати будь-яких зібрань потрібно й іншим трудовим колективам.

- Якщо ми дисципліновано підійдемо до дотримання карантинних заходів, які є простими та зрозумілими, ми достойно пройдемо третю хвилю без зупинення економіки, без зайвих людських смертей – і це найголовніше. Всім треба зрозуміти, що у нас є всі складові загрози, що ситуація закінчиться повним локдауном, який нічого приємного за собою не несе. Зокрема, у нас є обмеження по працюючим фаховим лікарям, які сьогодні забезпечують лікування цієї категорії хворих, і на яких вже зараз є значне навантаження, – підкреслив він.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини