Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:34:04

Згідно гідрографів стоку річки Стрижень, пік весняної повені припадає приблизно на середину березня

04.03.2021   08:13Агенцiя

Річка Стрижень як і більшість малих річок України в результаті гідротехнічного будівництва є водогосподарською системою (має каскад ставків). Стік води зарегульований за рахунок водопропускних та водопідпірних споруд. На території міста Чернігів налічується 4 з них.

Робота каскаду ставків на річці Стрижень в межах міста регулюється шляхом встановлення відповідних режимів для кожного водного об’єкта, з урахуванням прогнозу водності та відповідно до Правил експлуатації. Наразі це режим роботи у весняну повінь. Її проходження – це один з найбільш відповідальних моментів експлуатації ставків, навіть тоді, коли всі споруди й обладнання перебувають у справному стані. Адже річка має значний антропогенний вплив за рахунок забудови заплави та потрапляння до неї великої кількості стічних вод зливової каналізації з території міста Чернігів та неможливості передбачити формування витрат води під час весняного водопілля.

Згідно гідрографів стоку річки Стрижень, пік весняної повені припадає приблизно на середину березня, початок – приблизно на середину лютого, а закінчення – близько кінця квітня.

Виходячи з прогнозів Чернігівського обласного центру з гідрометеорології, на початку весняної повені були встановлені режими роботи гідротехнічних споруд, якими передбачається регулювання рівня води в ставках за допомогою донного водовипуску нижче максимального можливого рівня. Тим самим створюється вільна ємність для приймання талих вод, вільний стік води вниз по течії річки та вживаються заходи щодо недопущення підтоплення прилеглих територій. Дотримання встановлених Держводагентством режимів роботи гідротехнічних споруд, згідно водного законодавства, покладається на їх балансоутримувача – Комунальне підприємство АТП-2528 Чернігівської міської ради.

Спеціалістами Деснянського БУВР забезпечується постійний моніторинг водогосподарської ситуації. Наразі снігові запаси поступово зменшуються і тільки температурний режим березня – квітня визначить, як пройде пік весняного водопілля на річці Стрижень.

У разі зміни гідрометеорологічних умов, згідно Правил експлуатації, рішення щодо пониження рівня води на ставках до 1,5 м (рівня мертвого об’єму) та проведення заходів з недопущенню підтоплення територій мають бути прийняті балансоутримувачем своєчасно.

Деснянське басейнове управління водних ресурсів

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини