Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:12:06

Деснянська громада працює над Статутом та Бюджетом участі

01.03.2021   15:11Агенцiя

27 лютого експерти ГО Центру Доброчин зустрілись з депутатами Деснянської селищної ради та обговорили проект Статуту громади та Бюджету участі.

Експерти пояснили, що Статут має бути простим, доступним та логічно структурованим. Кожна громада унікальна і кожна потребує комплексного підходу у пошуку дієвих інструментів взаємодії, які б «підійшли» громаді. Більше уваги має бути зосереджено на участі громади у здійсненні влади.  

Статут має стати документом, який визначає правила взаємодії та комунікації, тому процедури та підходи до його розробки не повинні бути «бутафорними». Напрацьовувати базовий документ, який визначає правила взаємодії влади та громади – Статут територіальної громади, необхідно спільно з громадянами. Члени територіальної громади повинні мати можливість впливати на процеси прийняття рішень через використання таких інструментів, як для прикладу загальні збори, громадські слухання, місцеві ініціатив та ін.

Учасники активно долучились до обговорення і підкреслили, що територіальна громада повинна мати якнайширші права, і Статут має це зафіксувати, але не можна виходити за рамки чинного законодавства та Конституції.

Збір пропозицій буде здійснюватись до 26 березня 2021 року включно.
Пропозиції надсилайте на електронну пошту сектору з юридичних питань виконавчого комітету Деснянської селищної ради juristdesna@ukr.netабо у письмовому вигляді за адресою: смт. Десна, вул. Ювілейна, 1а (приймальня).

Бюджет участі дає можливість активізації людей.  Завдяки цьому влада бачить тих активних членів громади, які хочуть щось змінювати у містах свого проживання. З точки зору громади – це інструмент прямої демократії, за допомогою якого громадяни беруть активну участь у розподілі частини бюджетних коштів громади, з точки зору органу місцевого самоврядування – це частина бюджету ОТГ, з якої обов’язково фінансуються проекти та пропозиції, подані безпосередньо громадянами. Відповідно до Бюджету участі, проекти пропонує громада, а втілює їх, за участі все тієї ж громади, міська влада.

«Бюджет участі – це можливість кожного жителя Деснянської громади сформувати свою ініціативу і реалізувати її за кошти бюджету громади шляхом відкритого голосування мешканців» – зазначив Олександр Підгорний, керівник Ресурсного Центру з розвитку місцевої демократії. Даний механізм дає можливість конструктивної взаємодії мешканців та представників місцевої влади. Він заохочує мешканців співпрацювати й об’єднуватися.

Експерти Ресурсного центру надали всі необхідні документи стосовно прийняття Статуту та Бюджету участі в Деснянській громаді. Далі – справа за депутатами.

Метою проекту “Захист інтересів громад через управління конфліктами”, що здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програми МФВ «Демократична практика”, є  участь громадян в проведенні реформ освіти та місцевого самоврядування.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини