Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:57:13

У Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту в Чернігові відбувся пам'ятний захід в урочищі Березовий Рів

27.01.2021   15:55Агенцiя

У всьому світі 27 січня відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Саме в цей день у 1945 році війська 60-ї армії 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – Аушвіц-Біркенау на території сучасної Польщі.

В Чернігові одним з місць масових розстрілів єврейського населення, а в наш час трагічним символом голокосту є урочище Березовий Рів (тоді це була територія біля селища Коти).

Сьогодні тут зібралися керівники міста та області, депутати міської ради, представники об’єднань громадян, щоб Хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятного знаку вшанувати всіх жертв Голокосту, яких знищували лише за етнічну приналежність.

Під час заходу присутні також вшанували людей різних національностей, які, ризикуючи своїм життям і життям своєї родини, рятували євреїв під час Другої світової війни. Це люди – Праведники народів світу. В Україні відзначено більше 2,5 тисяч праведників народів світу, з них 30 - на Чернігівщині.

До слова молитви був запрошений рабин іудейських релігійних громад Чернігівської області Ісроель Сільберштейн.

Як розповів представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко, під час Другої світової війни всі єврейські громади практично були знищені. Цей Березовий Рів – це одне із місць у Чернігові, де окупанти масово розстрілювали євреїв за національною ознакою, а також хворих із психоневрологічної лікарні. Точних цифр по кількості жертв практично ніхто не скаже, але за різними підрахунками на цьому місці були вбиті близько 1,5 тисячі мирних жителів.

На Чернігівщині за роки Другої світової нацистський окупаційний режим знищив від 4 до 6 тисяч євреїв.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини