Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:40:44

За порушення умов оренди землі на користь власника стягнули 15000 гривень

13.01.2021   09:22Агенцiя

Зараз багато хто здає свої земельні ділянки в оренду агрофірмам, які використовують їх в комерційних цілях. Власник земельної ділянки отримує орендну плату, а підприємство - землю і, нібито, всі задоволені.

Однак, правильність та повнота виплати належної власнику землі орендної плати - питання порядності орендаря та уважності орендодавця.

Не пощастило з орендарем громадянину, який звернувся по допомогу до Козелецького бюро правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання БВПД у справі про стягнення заборгованості по орендній платі та пені за прострочення сплати орендної плати.

Згідно з договорів оренди землі, які укладались між орендодавцем та орендарем, останній зобов’язувався сплачувати плату за оренду землі не пізніше січня місяця наступного року, що настає за роком, за яким оплачується оренда землі. Однак, ці терміни неодноразово порушував та виплачував суми не повністю, обіцяючи здійснити доплату пізніше.

Абзацом 5 статті 24 Закону України «Про оренду землі» встановлено право орендодавця на вимогу від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Пізніше власник землі дізнався, що агрофірма, окрім того, що систематично виплачує йому орендну плату з порушенням термінів, визначених договором, робить цю виплату в значно менших розмірах. Так, в 2018 році агрофірма виплатила орендодавцю  2256,92 грн, проте, згідно з довідки державної фіскальної служби від 01.03.2018 року зазначено, що за оренду землі йому було виплачено 10370,27 грн., різниця складає 8113,35 грн.- сума, яку орендар в порушення умов договору не виплатив за оренду земельних ділянок орендодавцю.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Численні звернення до дирекції агрофірми з проханням виплатити йому орендну плату в належному розмірі, результату не дали, тому власник землі вирішив відстоювати свої права у суді.

Для захисту його прав, Центром було видано доручення адвокату Яковлеву А.Л, котрий уважно вивчивши обставини справи, підготував позовну заяву про стягнення заборгованості по орендній платі та пені за прострочення сплати орендної плати.

Суд в своєму рішенні став на сторону власника земельних ділянок та зобов’язав агрофірму виплати заборгованість з орендної плати у розмірі 9625 грн. та пеню за прострочення сплати орендної плати у розмірі 4366 грн.

Останні новини Чернігівщини

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини