Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:48:54

Тільки за офіційними даними в Чернігові на ковід зараз хворіє кожен сотий мешканець

05.12.2020   10:20Агенцiя

Якщо брати навіть тільки офіційно зареєстровані випадки, то в Чернігові на ковід зараз хворіє приблизно 1% мешканців. І, на жаль, сьогодні динаміка зростання інфікувань на 100 тисяч населення і в місті, і особливо в Чернігівській області є однією з найгірших в Україні.

Така інформація прозвучала в ході розширеної наради в Чернігівській міській раді 4 грудня.

- Враховуючи, що в нас область невеличка, адже вже менше мільйона населення залишилося, по  загальній кількості хворих ми знизу; але динаміка в нас - складна. Тим не менш, я хочу щиро подякувати всім лікарям – і керівникам лікарень, і рядовим – які задіяні в подоланні виклику, пов’язаного з ковідом. Я думаю, що вже 80% медиків перехворіли самі. Величезна подяка і повага їм усім. Принагідно хочу подякувати й НСЗУ  - за те, що кошти на сьогодні надходять без затримок, - зазначив чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Заступниця начальника управляння охорони здоров’я міської ради Ольга Малець повідомила, що в лікарнях міста на ШВЛ-апаратах щодня перебуває від 6 до 10 осіб, які лікуються у стаціонарах (загалом у наявності 42 ШВЛ). Безпосередньо в ковідних відділеннях зараз знаходяться 13 ШВЛ. Крім того, в них є 58 стаціонарних точок кисневої терапії та 92 її точки через концентратори. Тобто доступ до кисню одночасно можна забезпечити для 150 хворих. Поки що в лікарнях міста на кисневій підтримці одночасно перебуває в межах 100 хворих. Тобто на сьогодні потенціал для розширення надання послуги кисневої підтримки, якщо буде потреба, ще є.

- Якщо аналізувати показники інтенсивності росту захворюваності за 14 діб, то Чернігівська область знаходиться на четвертому місці, за Сумською, Черкаською та Запорізькою областю. Якщо аналізувати показники по мапі, можна зробити висновок, що інтенсивність епідемії перемістилася із західних областей України в центральні, - повідомила вона.

Ольга Малець також зауважила, що останні два дні профільний міністр говорить про те, що кількість одужань загалом по Україні перевищила кількість нових захворювань за добу. Але, на жаль, про Чернігів і Чернігівську область цього сказати не можна. У нас традиційно кількість нових хворих за добу перевищує кількість тих, хто одужав.

- Індикаторний показник (щодня, за 14 днів), який є більш показовим, по Чернігову перевищує загальноукраїнський, але менший, ніж загалом по області. У структурі обласного показника ми маємо 60-65% захворюваності, - додала вона.

Ще одним важливим показником є група госпітальних хворих: тих, які перебувають на ковідних ліжках. Наразі потенціал міста - 430 ліжок. Останні тижні міські лікарні заповнені на 55-60%, а саме: 250-260 людей перебуває щоденно на ліжках з підтвердженим ковідом або з підозрами на цю хворобу.

Серед медпрацівників загалом захворіло 467, з них 230 ще лікуються. Серед дітей загалом по місту захворіло - 100, ще лікуються – 6, всі вони на амбулаторному лікуванні.

Попри цю статистику, Ольга Малець закликала чернігівців до розважливого її сприйняття.

- Ми зовсім не хочемо залякувати людей і збільшувати їх депресивні настрої. Просто треба знати інформацію і правильно в ній орієнтуватися. Але якщо люди будуть дотримуватися профілактичних методів та карантинних застережень, то можна відсвяткувати новорічні свята і не захворіти. Дійсно, постковідний синдром супроводжується депресіями. Але хочеться людей зорієнтувати на позитив. Щоб вони виходили на прогулянки, дихали свіжим повітрям і вентилювали легені, займалися фізкультурою та мали рухову активність, виїжджали на природу - так люди посилять свій опір інфекціям, а не навпаки, - уточнила вона.

Разом з тим, місто вживає заходи для підготовки до можливої необхідності надання допомоги більшій кількості хворих. Одним із таких заходів чернігівський міський голова пропонує зробити залучення до боротьби з ковідом, у разі потреби, і відомчих лікарень та госпіталів.

Зокрема, юридичний бік цього питання він запропонував обговорити на рівні області. А для цього - на будь-якому майданчику організувати робочу зустріч за участю керівника департаменту охорони здоров’я ОДА та профільних керівників міської ради. Мета - спільне бачення загальної ситуації та дій, якщо кількість захворювань і далі збільшуватиметься. На цю зустріч, вважає очільник міста, треба обов’язково запросити представників місцевих ЗМІ. І об’єктивно проінформувати громадськість про всю ситуацію, тобто чесно розказати, що місто може, чого не може і чи є якісь додаткові шляхи вирішення цієї проблеми.

- Найголовніша проблема – це наявність лікарів і межа того, що вони можуть зробити. При тому загальному фінансуванні медицини, яке є, ніяких проривів ми не зробимо, це важко буде організаційно зробити. У нашій компетенції - місто, але проблема ця загальнодержавна. Можливо, треба об’єднувати зусилля, принаймні інформаційно. І треба розуміти, чи можемо ми задіяти потенціал відомчих медичних закладів, військових госпіталів у разі, якщо ця хвороба вийде за межі нашої спроможності як міста. Чи можемо ми розраховувати хоча б на людський потенціал цих лікарень? І що буде, якщо активних хворих буде, наприклад, 4 тисячі? Це сьогодні, за розрахунками, межа нашої спроможності, - наголосив він.

Владислав Атрошенко також підкреслив, що керівництво країни повинне роз’яснити ситуацію щодо вакцинації. Адже в ЗМІ з’явилась інформація, що Туреччина розпочала масову вакцинацію населення. Виникають питання – правда це чи ні, що означає – масове, тобто в якій кількості воно проводиться, адже Туреччина – це велика країна з 83 млн населення.

Окрім цього, міський голова звернув увагу на те, що зараз, не обмежуючи бізнес, без штрафів і утисків – але все-таки треба посилити контроль за дотриманням заходів безпеки. Це особливо стосується великих закладів – супермаркетів, гіпермаркетів, ринків. Скрізь має бути наявність антисептиків, дотримання дистанції між відвідувачами, наявність у них захисних масок тощо.

- Це треба перевіряти і просити, робити приписи, стараючись не штрафувати, але щоб була така можливість у крайніх випадках. Те саме – по ринках. Треба зібрати директорів ринків. Серед них є різні, небезпеку розуміють не всі. Але якщо вимоги представників влади є зрозумілими – і ставлення до них інше, і цифри по захворюваності будуть інші. Отже, над цією ситуацією треба працювати. Розважальні зони – це теж треба регулювати. Мета цього всього – досягнути розуміння від суб’єктів підприємницької діяльності та зменшити кількість контактів. Легковажно ковід сприймають ті, хто сам не хворів і його близькі не хворіли, тим більше тяжко. А хто це пережив – ті вже не сміються, - зауважив міський голова.

Він укотре попередив: якщо хворих буде стільки, що лікарі не зможуть справлятися – повний локдаун буде оголошений автоматично і без усяких дискусій. І насправді бізнес як ніхто інший зацікавлений у дотриманні застережних заходів – щоб до цього не дійшло.

- Якщо ми всі це будемо розуміти і виконувати, то хоч трошки більший час зможемо утримувати рівень захворюваності, а потім вже може й вирішиться питання з вакциною, - підкреслив Владислав Атрошенко.  

Міський голова також зауважив, що потрібно знаходити збалансоване рішення по всіх напрямках, зокрема: освіті, культурі тощо, але при цьому забезпечити зменшення контактів між людьми.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини