Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:20:27

У Чернігівській ОДА обговорили діяльність природних парків

27.11.2020   09:06Агенцiя

25 жовтня у Чернігівській ОДА провели онлайн-засідання під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Олександра Савченка, в ході якого проаналізували діяльність природних парків та обговорили плани на 2021 рік.

У нараді взяли участь представники парків, Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, Деснянського басейнового управління водних ресурсів, Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Характерна риса природних парків – унікальні ландшафти, різноманіття рослинного і тваринного світу, що зустрічаються у тій чи іншій місцевості. Такі природні території знаходяться під особливою охороною держави. Це дає можливість забезпечити екологічну рівновагу, компенсувати вплив людини на довкілля та зберегти принаймні частину природи у первозданному вигляді.

- Важливо об’єднувати зусилля органів державної влади, місцевого самоврядування, адміністрацій парків та населення для збереження цінних до заповідання територій, покращення їх стану та недопущення втрати їх значущості, - зауважив Олександр Савченко.

Серед питань, розглянутих на засіданні - функціонування природних парків, які мають спеціальну адміністрацію, утворену відповідними органами. У переліку таких об’єктів - два національні природні парки – Ічнянський та Мезинський, дендропарк «Тростянець», три регіональні ландшафтні парки (РЛП) – «Міжрічинський», «Ніжинський» та «Ялівщина».

Зокрема, органом управління Ічнянського та Мезинського національних природних парків є Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, а дендропарку «Тростянець» – Національна академія наук України. Органом управління комунальних закладів «РЛП «Міжрічинський» та «РЛП «Ялівщина» є Департамент екології та природних ресурсів, а комунальний заклад «РЛП «Ніжинський» у підпорядкуванні Ніжинської районної ради.

Представники парків прозвітували про проведену роботу та окреслили ряд проблемних питань. Серед яких – недостатність фінансування, що ускладнює проведення природоохоронних заходів, необхідних для захисту та збереження зелених насаджень. На погіршення фінансового стану паркових зон також значно вплинула "коронакриза" - карантинні обмеження унеможливили проведення екскурсій, які були одним з джерел наповнення спеціальних фондів парків.

Актуальним залишається й кадрове питання. Через нестачу спеціалістів досить важко знайти кваліфікованих екскурсоводів та персонал для виконання поточної роботи в адміністрації парку.

Окремо розглянули результати перевірок, проведених Державною екологічною інспекцією Чернігівської області у 2020 році. Зокрема, в ході перевірок Ічнянського і Мезинського національних природних парків суттєвих порушень виявлено не було. У 2021 році планується проінспектувати діяльність комунальних закладів «РЛП «Міжрічинський» та «РЛП «Ялівщина».

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини