Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 08:24:53

Як на Чернігівщині шанують героїв і знешкоджують «відлуння» війни

17.10.2020   08:37Агенцiя

Мальовниче село Світанок на Чернігівщині щороку відвідують дипломатичні представники Чехії та Словаччини.

Адже саме тут, за 800 метрів від населеного пункту на станції «Яхнівка», 14 жовтня 1943 року нацисти розбомбили військовий ешелон з технікою, боєприпасами й особовим складом 1-ї окремої Чехословацької бригади. У результаті бою загинули 54 чехословацькі воїни, які поховані у братській могилі на території селища. 

Нині вклонитись загиблим воїнам сюди прибули координатор проєктів ОБСЄ в Україні Посол Генрік Вілладсен, Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Марек Шафін, військово-повітряний Аташе Посольства Чеської Республіки в Україні Мартін Канія, голова Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту Міноборони України генерал-лейтенант Микола Мальков, голова Ніжинської районної адміністрації Григорій Ковтун та інші посадові особи.

Учасники візиту поклали до братської могили квіти, долучилися до панахиди за загиблими, відвідали унікальний Музей Українсько-Чесько-Словацької дружби та побували на місці бою.

– Вони готувалися тоді до звільнення Києва. Перші танки, які ввійшли до Києва, були саме чехословацькі, – сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Марек Шафін. – Дуже приємно, що братська могила наших воїнів доглянута, що в Україні пам’ять про них і їхній подвиг шанують.

77 років минуло з тих часів, але «відлуння» війни у вигляді небезпечних боєприпасів і досі виштовхує на поверхню земля. Тож нині тут працює група розмінування навчального Чернігівського центру Державної спеціальної служби транспорту Міністерства оборони України. Вже знайдено понад 700 вибухонебезпечних предметів, з яких 281 – 82-мм реактивний снаряд М-8 до «Катюш» та 456 детонаторів.

Як зазначив інструктор інженерно-саперного взводу Вадим Фролов, у землі трапляються не тільки снаряди й підривники, а також рештки потягу, вагонів та ящиків від боєприпасів. Вони перебувають на глибині від 50 см до півтора метра. Тож робота досить копітка. Військові обережно вилучають небезпечні предмети, вивозять і знешкоджують.

На завершення заходу з нагоди Дня захисника України військовий оркестр навчального центру привітав жителів та гостей Світанку зі святом і подарував їм чудовий музичний виступ.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини