Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:13:34

Громади Чернігівщини потрапили до децентралізаційної "Книги Успіхів"

06.10.2020   08:30Агенцiя

105 успішно реалізованих проєктів, корисних та новаторських ідей покращення життя в українських містах та громадах увійшло до нового видання “Книги успіхів». Чергову добірку у вересні 2020 року презентувала Асоціація міст України. Дві успішні історії - з Чернігівщини.

Наприклад, у Менській ОТГ створили сучасну публічну бібліотеку. Вона функціонує у будинку культури громади. Головна ідея - створити вільний простір для жителів і гостей громади, де можна читати, спілкуватися, навчатися, працювати та відпочивати. Приміщення, яке громада виділила для закладу, було відремонтовано та обладнано усім необхідним для функціонування бібліотеки. Також за кошти громади було придбано меблі, оргтехніку та книги. У бібліотеці можна не тільки почитати книги та свіжу пресу, тут проводяться кінопокази, лялькові вистави, майстер-класи для різних вікових категорій.

У розділі «Енергоефективність» відзначили досвід Козелецької громади, де модернізували  котельні у школах. Старі вже були зношеними і перебували в аварійному стані. Котли замінено в школах у Скрипчину, Білейках, Ставиському, Лихолітках, Булахові, Бобруйках, Козелецькій гімназії №1 та в Омелянівському садочку. Сучасні твердопаливні котли – потужніші та економніші. Відтак з'явилася можливість зменшити фінансове навантаження на бюджет громади і водночас створити комфортніші умови для дітей. Демонтаж старих котлів і встановлення нових здійснювався фахівцями господарської групи без залучення спеціалізованих фірм.

 «В Україні завершено процес укрупнення громад і після місцевих виборів 25 жовтня, які пройдуть на новій територіальній основі, нові громади житимуть за новими правилами. Реформованим органам місцевого самоврядування буде потрібно навчитися ефективно розпоряджатися отриманими ресурсами, щоб забезпечити якісні публічні послуги для своїх жителів. Правильні та виважені рішення стануть запорукою успішного розвитку територій та покращення якості життя людей. Переконаний, що досвід об’єднаних громад-першопроходьців, який АМУ публікує у Книгах успіхів, стане корисним прикладом. Адже вони першими, завдяки реформі місцевого самоврядування та територіальної організації влади, що тривала п’ять років, відчули можливість самостійно управляти своїм життям і творили великі та маленькі історії успіхів», -  написав у передмові Олександр Слобожан, Виконавчий директор Асоціації міст України

«Книга Успіхів» підготовлена АМУ в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС). Та включає також приклади вдалих рішень громад щодо протидії поширенню коронавірусу, розробки програм виходу з кризи та підтримки місцевого бізнесу.

Добірка буде корисною практикам місцевого самоврядування, медіа-спільноті та усім зацікавленим у темі реформування місцевого самоврядування.

Офіс реформ у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини