Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 8 березня, 21:45:47

Родина з 3-х осіб потрапила в лікарню після вживання відварених та підсмажених грибів зеленушок

01.10.2020   12:56Агенцiя

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» повідомляє про випадок отруєння дикорослими грибами в м. Городня.

Родина з 3-х осіб потрапила в лікарню після вживання відварених та підсмажених грибів зеленушок. Враховуючи симптоми та стан потерпілих, їх переведено на лікування до Чернігівської обласної лікарні.

Гриби зеленушки відносяться до умовно-їстівних грибів. При збиранні їх можна легко сплутати з отруйними грибами, такими як рядовка сірчана та бліда поганка.

В поточному році вже 5 людей потрапили в лікарні з отруєнням дикорослими грибами.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» нагадує про основні причини отруєнь грибами:
• відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,
• хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,
• недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:
• відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині,
• не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково пам'ятайте наступне:
• ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
• остерігайтеся пластинчатих грибів.
• не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
• під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
• уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
• не вживайте сирих грибів.
• відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
• готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
• гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним.
• ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки - вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
 

Останні новини Чернігівщини

8 березня - Міжнародний жіночий день 09:26

Цей святковий день цілком присвячений самій прекрасній половині нашого суспільства. Його популярність наростає і зміцнюється вже більше ста років.

10 корисних навичок спілкування, які повинен знати кожен

10 корисних навичок спілкування, які повинен знати кожен 14:56

Вміння спілкуватися та правильно висловлювати свої думки так чи інакше впливає на стосунки. Не важливо з ким ви спілкуєтесь, а важливо як ви вмієте знаходити підходи до кожного.

Смачні рецепти вихідного дня: млинці на кефірі

Смачні рецепти вихідного дня: млинці на кефірі 14:36

Дірочки на млинцях, приготованих на кефірі, з’являються через те, що кисломолочний напій взаємодіє з содою. В результаті виділяються бульбашки, що розпушують тісто та роблять його повітряним, пористим.

Гороскоп на наступний тиждень з 8 по 14 березня

Гороскоп на наступний тиждень з 8 по 14 березня 14:30

Гороскоп для всіх знаків Зодіаку на наступний тиждень з 8 по 14 березня 2021 року