Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 6 листопада, 21:11:39

Держпродспоживслужба попереджає: сире молоко може бути шкідливим для людського організму

24.09.2020   16:27Агенцiя

Молоко - це найперша їжа, яку починає вживати людина у своєму житті. Воно зустрічається скрізь: у соусах, цукерках, печиві, морозиві, ковбасах. Це такий продукт, який має на своїй кухні кожна господиня у будь-якому куточку земної кулі. Втім іноді коров’яче молоко може стати дуже небезпечним.

У молоці та молочних продуктах можуть міститися бактерії, що викликають серйозні інфекційні захворювання. Хоча позитивний момент у тому, що переважна частина цих мікроорганізмів знищується під час пастеризації. Безперечно, корови більшу частину дня перебувають на пасовищах, невпинно жуючи траву. Саме з кормом до організму тварини можуть потрапити патогенні мікроби. Не можна забувати і про те, що існують умовно-патогенні мікроорганізми, переносником яких є тварина. Ці мікроби можуть не впливати на здоров’я корови, але при цьому призводять до появи хвороби у людини. Тому не варто вживати сире молоко.

Процес створення молочних продуктів  теж має безліч уразливих місць, якими мають можливість скористатися так звані «інфекційні агенти».

З-поміж патогенних мікроорганізмів, котрі можуть бути в молоці і негативно впливати на стан здоров’я людини, найбільш поширені:

- бруцела - можна заразитися від сирих молочних продуктів. Іноді на бруцельоз хворіють люди, які постійно контактують з коровами (доярки, ветеринари);

- кампілобактер - викликає тривалу діарею. Заразитися можна при вживанні сирого молока. Особливість мікроба в тому, що саме молоко і захищає його у шлунку від дії соляної кислоти;

- кишкова паличка O157 - інфекція проявляється діареєю з включенням прожилок крові. Найчастіше джерелом зараження стають сире молоко і м’який домашній сир;

- лістерія - мікроорганізм найчастіше виявляється в сирому молоці та сирах м’яких сортів. Оскільки лістерія переживає навіть заморожування, не слід сподіватися, що зберігання молока в холодильнику зможе вбити усі мікроби. Особливо небезпечна ця інфекція для вагітних жінок і осіб з ослабленим імунітетом;

- сальмонела - розмножується в сирому молоці та молочних продуктах. Симптоми інфікування: діарея і пропасниця.

Крім того, із сирим молоком до організму можуть проникнути туберкульозні бактерії. Тому вживати його без термічної обробки (навіть якщо це сировина від перевіреного виробника або фермера) не варто.

Щоб запобігти зараженню від молока, фахівці Держпродспоживслужби радять:
    не купувати молочні продукти на стихійних ринках;
    не вживати сире молоко, а обов’язково здійснювати його термічну обробку;
    зберігати всі молочні продукти лише у холодильнику і утилізувати їх одразу після закінчення терміну придатності.

Останні новини Чернігівщини

На Коропщині поліцейські виявили двох водіїв, які керували транспортними засобами у стані алкогольного спʼяніння 17:21

Під час патрулювання на території Коропської громади правоохоронці виявили двох водіїв, які кермували в стані алкогольного сп’яніння.

У Чернігові відкрили виставку на честь загиблих працівників культури області 16:39

Від сьогодні в Обласному історичному музеї ім. Василя Тарновського експонується виставка, присвячена пам’яті працівників культури, які загинули в російсько-українській війні.

Зливав нечистоти в яр: на Чернігівщині викрили факт забруднення земель 16:17

Поліція Новгород-Сіверщини розслідує факт забруднення землі відходами

Колектив Чернігівської обласної лікарні в чергове ділився своєю кров’ю 15:12

30 жовтня Чернігівська обласна лікарня спільно з Чернігівським обласним центром крові організували та провели день добровільної донації крові серед колективу медичного закладу. Метою заходу було залучення якомога більшої кількості здорових людей до донорства крові.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини