Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:33:36

Держпродспоживслужба попереджає: сире молоко може бути шкідливим для людського організму

24.09.2020   16:27Агенцiя

Молоко - це найперша їжа, яку починає вживати людина у своєму житті. Воно зустрічається скрізь: у соусах, цукерках, печиві, морозиві, ковбасах. Це такий продукт, який має на своїй кухні кожна господиня у будь-якому куточку земної кулі. Втім іноді коров’яче молоко може стати дуже небезпечним.

У молоці та молочних продуктах можуть міститися бактерії, що викликають серйозні інфекційні захворювання. Хоча позитивний момент у тому, що переважна частина цих мікроорганізмів знищується під час пастеризації. Безперечно, корови більшу частину дня перебувають на пасовищах, невпинно жуючи траву. Саме з кормом до організму тварини можуть потрапити патогенні мікроби. Не можна забувати і про те, що існують умовно-патогенні мікроорганізми, переносником яких є тварина. Ці мікроби можуть не впливати на здоров’я корови, але при цьому призводять до появи хвороби у людини. Тому не варто вживати сире молоко.

Процес створення молочних продуктів  теж має безліч уразливих місць, якими мають можливість скористатися так звані «інфекційні агенти».

З-поміж патогенних мікроорганізмів, котрі можуть бути в молоці і негативно впливати на стан здоров’я людини, найбільш поширені:

- бруцела - можна заразитися від сирих молочних продуктів. Іноді на бруцельоз хворіють люди, які постійно контактують з коровами (доярки, ветеринари);

- кампілобактер - викликає тривалу діарею. Заразитися можна при вживанні сирого молока. Особливість мікроба в тому, що саме молоко і захищає його у шлунку від дії соляної кислоти;

- кишкова паличка O157 - інфекція проявляється діареєю з включенням прожилок крові. Найчастіше джерелом зараження стають сире молоко і м’який домашній сир;

- лістерія - мікроорганізм найчастіше виявляється в сирому молоці та сирах м’яких сортів. Оскільки лістерія переживає навіть заморожування, не слід сподіватися, що зберігання молока в холодильнику зможе вбити усі мікроби. Особливо небезпечна ця інфекція для вагітних жінок і осіб з ослабленим імунітетом;

- сальмонела - розмножується в сирому молоці та молочних продуктах. Симптоми інфікування: діарея і пропасниця.

Крім того, із сирим молоком до організму можуть проникнути туберкульозні бактерії. Тому вживати його без термічної обробки (навіть якщо це сировина від перевіреного виробника або фермера) не варто.

Щоб запобігти зараженню від молока, фахівці Держпродспоживслужби радять:
    не купувати молочні продукти на стихійних ринках;
    не вживати сире молоко, а обов’язково здійснювати його термічну обробку;
    зберігати всі молочні продукти лише у холодильнику і утилізувати їх одразу після закінчення терміну придатності.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини