Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:37:43

Комуністи Чернігівщини відзначили День партизанської слави

22.09.2020   14:44Агенцiя

Чернігівська область – край партизанської слави. Про це йдеться в усіх енциклопедичних та туристичних довідниках, в історичних джерелах, на дорожніх вказівниках, що встановлені на межі з іншими областями.

В історію Великої Вітчизняної війни золотими літерами вписані величні подвиги партизанів і підпільників, які відважно боролися з німецько-фашистськими загарбниками в тилу ворога, наближаючи Велику Перемогу.

Партизанський рух на Чернігівщині під час гітлерівської навали очолили комуністи, про що сьогодні стараються не згадувати чинна буржуазно-націоналістична влада та її брехливі засоби масової дезінформації.

Під час минулої війни на території області активно та безперервно діяли підпільний обком, міськкоми та райкоми Комуністичної партії (більшовиків) України. Партизанські загони і з’єднання, підпільні групи очолювали комуністи. Чимало з них віддали своє життя за визволення рідної землі від коричневої чуми.

Найвідомішими партизанськими командирами на території області були двічі Герой Радянського Союзу, перший секретар підпільного обкому КП(б)У Олексій Федорович Федоров, Герой Радянського Союзу, спочатку секретар, а потім перший секретар підпільного обкому КП(б)У Микола Микитович Попудренко, заступник командира з’єднання Василь Логвинович Капранов, який після війни працював головою Чернігівського облвиконкому.

В післявоєнний час вдячні жителі обласного центру облаштували могили М. М. Попудренка та В. Л. Капранова поряд з центральною Красною площею в сквері, що й понині носить ім’я Попудренка. Сюди постійно в дні визначних радянських свят приходили школярі і студенти, робітники, представники трудової інтелігенції, щоб віддати данину шани своїм знаменитим землякам.

Не сподобалося прийдешній після збройного перевороту 2014 року в Україні націоналістичній владі, що в центрі міста, майже під вікнами її адміністративних будинків, розташовані могили комуністів. Тому, з точки зору слов’янської моралі, було вчинене варварство – обох партизанських командирів перепоховали на міському кладовищі в урочищі Яцево. Тепер вони не муляють очі можновладцям. Та й розташовані подалі від основної маси людей.

22 вересня в Україні відзначається День партизанської слави. Вранці на кладовищі зібралися секретарі обкому та міськкому Компартії України, керівники обласних організацій Всеукраїнського союзу радянських офіцерів та “Жінки України за мир і стабільність”, представники партійного активу Чернігова. Вони поклали живі осінні квіти до могил М. М. Попудренка та В. Л. Капранова. Не оминули увагою і найстарішого комуніста, краєзнавця, малолітнього партизана в роки війни Герарда Олексійовича Кузнєцова, який, на жаль, пішов з життя півроку тому, а 23 вересня мав би відзначити 95-річний ювілей.

Заходи з вшанування пам’яті колишніх партизанів і підпільників за ініціативою комуністів відбулися цього дня також і в інших містах, райцентрах, сільських населених пунктах області.

Прес-служба Чернігівського обкому КПУ 
  

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини