Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:04:03

Проведено засідання робочої групи щодо підготовки включення пам’ятки культурної спадщини "Культурний ландшафт міста Чернігова№ до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

05.09.2020   17:39Агенцiя

4 вУ нараді взяли участь директорка Українського державного інституту культурної спадщини Ірина Прокопенко, представники профільних департаментів ОДА, управлінь Чернігівської міської ради, експерти, історики та представники громадськості. Всі вони увійшли до складу робочої групи, що працює над підготовкою пропозицій щодо зазначеного питання, відповідне рішення про створення якої підписав голова Чернігівської ОДА у липні 2020 року.

У нараді взяли участь директорка Українського державного інституту культурної спадщини Ірина Прокопенко, представники профільних департаментів ОДА, управлінь Чернігівської міської ради, експерти, історики та представники громадськості. Всі вони увійшли до складу робочої групи, що працює над підготовкою пропозицій щодо зазначеного питання, відповідне рішення про створення якої підписав голова Чернігівської ОДА у липні 2020 року.

Починаючи з 1989 року, Чернігів стоїть в переліку претендентів на отримання статусу Світової спадщини ЮНЕСКО. Впродовж тривалого часу панувало затишшя. Лише у 2017 році за ініціативою громадськості було створено робочу групу з підготовки номінаційного досьє при Чернігівській обласній раді. Тоді й виникла ідея оновлення номінації «Культурний ландшафт м. Чернігова». Обрана назва відповідає вимогам ЮНЕСКО щодо включення об’єктів культурної спадщини до Попереднього списку (Tentative List). Відтоді зроблено чимало. До процесу підготовки документації залучалися багато відомих експертів, фахівців та громадських діячів. Але, на жаль, дотепер результату не було.

- Попереду в нас визначна подія – відзначення 1000-річчя Чернігівського князівства. Ми серйозно налаштовані на те, щоб нарешті Чернігів отримав заслужений статус пам’ятки Світової спадщини ЮНЕСКО, - зазначив Андрій Прокопенко. За його словами головна мета в отриманні цього статусу - не лише захистити пам’ятки історії, але й відкрити ці унікальні об’єкти всьому світу. Це також дозволить підвищити престиж міста та залучити кошти для підтримки об’єктів його культурної спадщини.

Під час обговорення були озвучені пропозиції та думки учасників робочої групи щодо отримання Черніговом звання світової спадщини ЮНЕСКО.

Ірин Прокопенко надала фахову і детальну консультацію щодо алгоритму дій та інших важливих питань. За її словами першим важливим кроком є збір та впорядкування повного пакета документів, необхідних для опрацювання комісією Міністерства культури та інформаційної політики України і надалі - ЮНЕСКО.
Слід зазначити, що включення культурного ландшафту Чернігова до Списку всесвітньої спадщини не передбачає його консервації як музейного об'єкта.

- Компоненти цього ландшафту є частиною сучасного міського простору. І як будь-який простір - він вимагає благоустрою, створення відповідної інфраструктури. Це необхідно не лише для забезпечення розвитку туризму, але й для життя і діяльності мешканців Чернігова. Мається на увазі перспектива подальшого гармонійного розвитку міського простору, поєднання культурного надбання та потреб сучасності, - зазначив Андрій Прокопенко.

Всі ці умови прописуються при підготовці заявки. Таким чином, надалі не буде складнощів з упорядкуванням територій в межах пам’ятки, ремонтними роботами чи заміною інженерних мереж.

- Будемо спиратись на досвід Львова історичний центр якого з 1998 року включений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, і це не заважає Львову динамічно розвиватись, - сказав голова Чернігівської ОДА.

За підсумками наради стало зрозуміло, що для отримання статусу Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, необхідно пройти чотири етапи:
1. Отримати підтвердження включення до Попереднього списку.
2. Підготувати номінаційне досьє і отримати його схвалення Центром Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
3. Отримати висновки експертів Міжнародної ради з питань збереження пам'яток та пам'ятних місць (ІКОМОС), зроблені в результаті безпосереднього обстеження номінованого об'єкта на місці.
4. Питання щодо номінування об'єкта має бути розглянуто і схвалене на Сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та під час голосування членів Комітету.

- Ми зараз знаходимось на етапі №1. Перший крок - це визначення площі земельної ділянки, територія якої передбачається під номінацію. В найближчий місяць плануємо підготувати картографічні матеріали та скласти перелік об’єктів культурної спадщини, охоплених даною локацією, - сказав Андрій Прокопенко.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини