Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:17:42

Як змінити виборчу адресу, щоб голосувати на місцевих виборах за місцем фактичного проживання

27.08.2020   12:03Агенцiя

З 1 липня 2020 року українці отримали можливість змінювати виборчу адресу. Це означає, що на місцевих виборах, які мають відбутися 25 жовтня 2020 року проголосувати зможуть і внутрішні переселенці, і усі, хто проживає фактично не там, де зареєстрований.

За бажанням це може зробити кожен громадянин України. Якщо ви живете й працюєте у Чернігові, а зареєстровані у Сосниці, Городні або Славутичі чи будь-якому куточку країни, можете скористатись можливістю свого права голосу на місцевих виборах. Жодних документів, що підтверджують місце фактичного проживання виборця не потрібно.

Змінити або визначити виборчу адресу за новими правилами, аби проголосувати на місцевих виборах вже цієї осені, можна  лише з 1 липня до 10 вересня включно.

Для цього громадяни України, які живуть не за місцем реєстрації або не мають реєстрації, повинні пройти процедуру зміни виборчої адреси або її визначення, що складається з таких кроків:

5 простих кроків для зміни виборчої адреси

1. Прийти до відділу ведення Державного реєстру виборців


З 1 липня і до 10 вересня можна прийти до відділу ведення Державного реєстру виборців (далі - ДРВ) за фактичним місцем проживання. Знайти свій відділ ДРВ, який належить до адреси, що стане новою виборчою адресою, можна на сайті Державного реєстру виборців.

2. Подати заяву


Бланк заяви можна завантажити із додатка до постанови ЦВК від 24.07.2020 №145, роздрукувати та заповнити вдома або взяти безпосередньо у відділі ведення ДРВ.

Із собою також треба мати паспорт громадянина України (або тимчасове посвідчення, якщо громадянство набуте лише нещодавно).

3.​​​​​​ Отримати повідомлення про зміну виборчої адреси

У відповідь на заяву відділ ведення ДРВ має протягом 15 днів повідомити виборця, що виборча адреса була змінена, одним з зазначених способів:
- видати повідомлення безпосередньо у відділі ведення ДРВ;
- надіслати сповіщення поштою на нову виборчу адресу;
- надіслати повідомлення електронною поштою, але для цього необхідно заповнити відповідне поле під час подачі паперової заяви.

Після зміни виборчої адреси в разі, наприклад, переїзду, пройти таку процедуру повторно можна буде не раніше, ніж через рік з останньої зміни й лише у міжвиборчий період.

4. Перевірити себе в Реєстрі або у списку виборців


Після отримання повідомлення про зміну виборчої адреси можна побачити оновлену інформацію в Реєстрі, зайшовши в «Особистий кабінет виборця» на сайті ДРВ. У розділі «Перевірка включення» потрібно уважно, без жодних описок, ввести свої персональні дані, ввести підтверджуючий код, який прийде на електронну пошту, та упевнитись, що відображається вже нова виборча адреса. Після цього варто також відстежити номер та адресу нової виборчої дільниці, яка відноситься до нової виборчої адреси.

Пізніше, з 14 жовтня, коли дільниці отримають друковані попередні списки виборців, можна буде прийти на нову дільницю й перевірити наявність та коректність своїх даних у списках виборців.

5. У день голосування прийти на нову дільницю

25 жовтня 2020 року потрібно прийти на нову виборчу дільницю, яка відноситься до нової виборчої адреси та проголосувати. Зробити це можна буде з 8:00 до 20:00 години, маючи з собою лише паспорт громадянина України.

Жодного повідомлення про зміну виборчої адреси з собою на дільницю брати не треба, лише повідомити свою адресу членам комісії. Член комісії має просто перевірити паспорт, перевірити наявність виборця у списку за названою адресою та видати бюлетень.

Подача документів через уповноважену особу

Заява в паперовій формі може бути подана виборцем особисто або через уповноважену особу, повноваження якої оформлено відповідно до законодавства.

Уповноваженій особі треба буде пройти той самий шлях подачі заяви в паперовому вигляді з єдиною різницею — ця особа повинна мати з собою саме свій паспорт, а також довіреність, видану виборцем, чию виборчу адресу будуть змінювати, посвідчену відповідно до вимог законодавства.

Подача документів онлайн

Заява може бути подана до органу ведення Реєстру в паперовій або електронній формі.

Процедура зміни виборчої адреси з можливістю подати електронну заяву доступна лише на офіційному сайті Державного реєстру виборців в «Особистому кабінеті виборця» в розділі «Заяви, запити»

Здійснити її можна лише за наявності ЕЦП (електронного цифрового підпису).

Визначення виборчої адреси

Виборець, який не має зареєстрованого місця проживання тепер має можливість визначити свою виборчу адресу. Алгоритм дій щодо визначення виборчої адреси подібний до процедури зміни виборчої адреси як при подачі паперової заяви, так і онлайн. Але є 3 варіанти для визначення виборчої адреси. Який з них обрати — залежить від обставин, через які людина не має зареєстрованого місця проживання:

1. За погодженням із центром обліку визначити виборчою адресою виборця адресу центру - якщо виборець не має зареєстрованого місця проживання та перебуває на обліку в соціальній службі, то виборча адреса може визначатись за погодженням із центром обліку або соціальною службою, які відповідно до законодавства ведуть облік бездомних осіб. Виборчою адресою такого виборця визначається адреса відповідного центру обліку.

2.За зверненням до відділу ведення ДРВ - якщо людині нещодавно виповнилось 18 років і вона не має зареєстрованого місця проживання, або якщо людина також не має зареєстрованого місця проживання, але давно має право голосу й виявила, що не була включена до списку виборців раніше, то необхідно звернутись до відділу ведення ДРВ за місцем фактичного проживання із заявою про включення до Реєстру виборців.

3. Зміна виборчої адреси, якщо раніше вже була визначена виборча адреса, але людина офіційно вибула з того місця проживання – якщо людина не має зареєстрованого місця проживання, але має запис у Реєстрі щодо попередньої виборчої адреси з позначкою «вибув», то необхідно звернутись до відділу ведення ДРВ за місцем фактичного проживання або онлайн із заявою про зміну виборчої адреси.

Відповідальність за введення в оману

Але варто пам'ятати, що спрощена можливість реалізувати своє виборче право не скасовує й відповідальності за введення в оману.

Відповідно до статті 158 Кримінального кодексу України умисне подання до органу ведення Державного реєстру виборців неправдивих відомостей - карається позбавленням волі на строк від двох до чотирьох років.

А якщо це умисне введення в оману та надання неправдивих відомостей до Реєстру відбувається за попередньою змовою групи осіб (наприклад, кандидат здійснює підкуп виборців та вмовляє їх масово змінювати виборчу адресу до його округу з метою маніпулятивного збільшення голосів за себе), то це карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини