Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 12:02:37

Прокуратурою підписано Меморандум про співпрацю з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги

23.06.2020   07:50Агенцiя

22 червня підписання Меморандуму між прокуратурою Чернігівської області та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області про співпрацю у реалізації проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Дотепер проєкт був пілотним і за сприяння фонду ООН ЮНІСЕФ діяв у шести областях України: Донецькій, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській та Харківській.

Спільним наказом Генерального прокурора та Міністра юстиції України його запроваджено на всій території України.

Метою підписання меморандуму є забезпечення організації скоординованої та ефективної комунікації між прокуратурою області та Регіональним центром в реалізації програми, у рамках якої неповнолітньому, який вперше підозрюється у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості, може бути запропоновано пройти процедуру відновлення. Тобто – примиритися з потерпілим за участі адвоката системи безоплатної правової допомоги, який виступатиме у ролі посередника (медіатора). Процедура передбачає визнання неповнолітнім факту вчинення злочину, відшкодування збитків, надання підозрюваним та потерпілим згоди на участь у процедурі відновлення.

«Дитина, яка в силу певних обставин вчинила злочин, отримає шанс обрати правильний життєвий шлях. В Україні  вже є позитивні приклади дії програми. Тому нашим основним завданням є виведення неповнолітніх з кримінального провадження на ранніх стадіях та вжиття узгоджених заходів для їх ресоціалізації, щоб запобігти повторному вчиненню злочинів», - відмітив прокурор Чернігівської області Андрій Парусов.

Прокурор області зауважив, що дія такої програми сприятиме усуненню причин, що спонукають підлітків до вчинення протиправних дій, зниженню рівня злочинності та подоланню таких загроз як булінг, суїциди, домашнє насильство, а також створить умови для усвідомлення неповнолітніми відповідальності за свої вчинки та наслідків скоєного.

Директор Регіонального центру Ірина Протченко висловила готовність до співпраці. Заявила, що дітям, які вперше вчинили правопорушення, необхідно допомогти повернутися у суспільство. Це і є головним завданням відновного правосуддя.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.