Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 12:28:44

Вшанували пам’ять борця за волю України Василя Хвоста

02.06.2020   12:48Агенцiя

31 травня у с. Велика Кошелівка Ніжинського району проведено просвітницький захід на честь Василя Івановича ХВОСТА (1879—1912), місцевого уродженця, борця за волю України, громадсько-політичного діяча, депутата 2-ї Державної Думи Російської імперії, члена Української трудової громади.

Організатори: ГО «Українська ініціатива», волонтери з Ічнянщини та Ніжинщини за сприяння Українського інституту національної пам’яті.

Першу частину заходу проведено у лісі біля села Велика Кошелівка, в якому понад сто років тому збирав своїх однодумців Василь Хвіст.

З доповіддю про життєвий шлях українського патріота виступив Юрій КОСЕНКО, голова правління ГО «Українська Ініціатива». Він зокрема вказав: «Василь Хвіст був не просто оборонцем прав селян, а свідомим та послідовним борцем за незалежність України, який мав мужність відверто озвучити свою позицію з трибуни Державної Думи. Він завжди носив вишиванку, розмовляв українською мовою та виступив з гострою критикою закону про освіту, що його пропонував міністр Кауфман. Василь Хвіст наполягав на необхідності використання саме української мови під час викладання в школах України. Він був організатором української фракції в Думі, відверто заявив про прагнення України до автономії, а відтак і незалежності. Він був практиком і талановитим організатором національно-визвольного руху на теренах Чернігівщини. Саме з цієї причини російські імперіалісти та їхні мерзенні посіпаки катували Василя Хвоста у в'язницях та на засланні, де він, зрештою, і загинув за нез'ясованих обставин. Російські кати так і не змогли зламати Василя Хвоста – навіть на засланні він займався організацією українського підпілля, самоосвітою. Наш обов'язок – здійснити повноцінне повернення пам'яті про Василя Хвоста в інформаційний простір України, вивчити й осмислити його спадщину, адже Україна має шанувати своїх справжніх героїв, а не якихось огидних покручів, нав'язаних нам облудною російсько-радянською пропагандою».

Сергій БУТКО, представник Українського інституту національної пам’яті, привернув увагу до українського державницького мислення нібито «простого» селянина: «Василь Іванович був у 2-й Державній Думі одним із провідних ініціаторів та організаторів парламентської фракції «Українська трудова громада», тобто в імперії, де Україна після знищення козацької держави не була навіть окреслена адміністративно-територіально. Він виступав за незалежність України, яку на той час сучасники розуміли як її автономію. Вплив його діяльності опосереднено ми бачимо і після його смерті навіть у листівках початку Української революції в 1917 році, в яких якраз подані всі ознаки незалежної держави: національні уряд, зовнішня політика, військо, валюта, церква тощо. Іншими словами, Василь Хвіст зробив вагомий внесок в ідейну підготовку Української революції 1917—1921 років, створення Української держави у XX столітті. Його заповіт нащадкам актуальний і сьогодні: без власної демократичної, правової держави селянство та всі інші верстви населення не зможуть розв’язати гострі соціальні проблеми».

Представник Інституту національної пам’яті високо оцінив цей захід в контексті відзначення 100-річчя Української революції на державному рівні. Також він передав учасникам заходу вдячність і побажання успішної роботи від імені Тамари Демченко, відомої чернігівської історикині, однієї з дослідниць життя та діяльності Василя Хвоста.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, представник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук, підкреслив, що як в імперській Росії, так і в Радянському Союзі та сучасній Росії системно репресували не тільки тих, хто боровся за вільну Україну, але й всіх, хто вважав себе українцем, не забував рідну мову, залишався патріотом своєї землі – громадських діячів і політиків, істориків, науковців, діячів культури і митців. Всі вони неодмінно зазнавали репресій: їх утискали, залякували, відправляли у заслання, ув’язнювали, а багатьох просто знищували.

Він нагадав про долю побратима Василя Хвоста, депутата 1-ї Державної думи від Чернігівщини Івана Тарасенка. Коли цей борець з царським режимом за права селян уже в СРСР підтримав Українську Автокефальну Православну Церкву, то його в 1922 році його не тільки заарештували, але й швидко розстріляли разом із дочкою-студенткою і 13-річним сином.

Євген ЗІНИЧ та Олег КУРИЛЕНКО, волонтери, ічнянські активісти, які брали участь в організації заходу, заявили про необхідність повернення із забуття українського героя, відзначення пам’яті про нього на національному рівні.

Потім вже в самому селі Велика Кошелівка відбулося відкриття меморіальної дошки на честь Василя Хвоста, яку встановлено на тій хаті, у якій він народився і жив. До учасників заходу приєдналися Олександр СОЛОМАХА, Великокошелівський сільський голова – староста Вертіївської об’єднаної територіальної громади, представники сільської громади.

Цей меморіальний знак виготовлено та встановлено зусиллями ніжинських активістів Станіслава ПРОЩЕНКА та Ігоря ЩОКІНА замість старого, що містив у тексті суттєві помилки.

Сергій БУТКО повідомив, що за результатами досліджень Тамари Демченко встановлено день народження Василя Хвоста – 21 березня 1879 року (раніше в усіх розвідках вказувався тільки рік народження). Юрій КОСЕНКО заявив про намір обов’язкового перепоховання праху видатного українця з Росії до батьківщини.

Учасники вшанували пам’ять борця за волю України та сфотографувалися біля рідної хати Василя Хвоста. Як наголосив Станіслав ПРОЩЕНКО, учасник бойових дій в складі 41-го батальйону територіальної оборони Чернігівської області в сучасній російсько-українській війні, це перший крок до загальноукраїнського визнання борця за волю України.

Олександр Майшев, член Національної спілки журналістів України

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.