Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:51:14

Голова ОДА Андрій Прокопенко: Майбутнє тваринництва – за передовими технологіями

08.05.2020   08:37Агенцiя

Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко 6 травня під час робочої поїздки на Ніжинщину ознайомився з роботою одного з найбільш прогресивних господарств області – ТОВ «Агрофірма «Лосинівська».

Діяльність підприємства охоплює декілька напрямків господарювання. Це вирощування зернових і технічних культур та розведення великої рогатої худоби з подальшою реалізацією продуктів тваринництва.

– Робота організована на високому рівні. Тут одразу помітна рука практичного господаря. Вдало продумані як утримання та годування тварин, так і турбота про здорове поголів’я, – зауважив Андрій Прокопенко. – І головне – агрофірма дає стабільну роботу 58 працівникам. У минулому році середня заробітна плата становила 7 тисяч гривень.

У цілому господарство утримує близько 560 голів великої рогатої худоби , у тому числі 258 корів. Придбали чеських нетелів, які дають значно більші надої. Для запліднення купують канадський та американський матеріал. Поставили за мету наростити стадо до тисячі голів дійного стада.

Для утримання телят використовують метод глибокої підстилки. Кожне теля після народження розміщується в окремій загороді та має свій будиночок. Годують пастеризованим молоком через самохідний молочний шатл, який працює за принципом заправного автомату. Чітко видається норма молока при постійній температурі. Це потрібно, щоб зменшити вплив людини на годівлю і зберегти здоров’я молодняку.

Поруч знаходиться спеціальний загін для тільних корів. Сюди їх переводять за 50-60 днів до розтелення. Тварини отримують спеціальний корм. До речі, агрофірма годує тварин виключно перевіреними кормами власного виготовлення. На базі підприємства працює цех по виробництву комбікормів і гранул.

Процес годівлі дорослої худоби також автоматизований. Через чип, що є у кожної тварини, програмний комплекс вираховує, скільки корму потрібно тій чи іншій корові, і далі кормовий вагон проводить роздачу кормів. Для збільшення надоїв турбуються і про комфорт тварин – переводять на безприв’язне утримання.

– У комплексі такі високотехнологічні процеси дають змогу вирощувати здорове поголів’я, яке продукує якісну молочну продукцію. Ферма має сформований стійкий ринок збуту і співпрацює з багатьма фірмами по всій Україні, – каже голова ОДА.

Зараз основний обсяг молочки реалізують Молочний альянс ТМ «Яготинське», яка пропонує найвищу ціну.

Підприємство розвивається, закуповує сучасну техніку як вітчизняного, так і іноземного виробництва. Здійснюється реконструкція старих тваринницьких приміщень та будівництво нового комплексу, зокрема для утримання поголів'я свиней та птиці. Будівельні роботи вже ведуться. Після збільшення поголів’я до тисячі – мають плани закупити доїльного робота.

– Підприємство здійснює фінансову підтримку дошкільних та загальноосвітніх закладів громади. У цьому пересвідчився, коли відвідав Лосинівську ЗОШ І-ІІІ ступенів. Зокрема, за сприяння агрофірми було реконструйовано фасад навчального закладу, – зазначив Андрій Прокопенко.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини