Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 18:36:50

Підготовка до протидії COVID-19 у Чернігові: кошти та обладнання

29.04.2020   15:35Агенцiя

На сьогодні в Чернігові міські бюджетні кошти на протидію коронавірусній інфекції закладені в достатній кількості. Наявний резерв – майже 20 мільйонів гривень.

А саме, є 10 млн грн резервних коштів, передбачених на централізовані заходи в галузі охорони здоров’я. Плюс є 4,9 млн грн економії в медичній сфері по енергоносіях внаслідок теплої зими. Окрім того, безпосередньо на медикаменти закладено ще 2 млн грн, які розподілені по лікарнях. І також є залишок у 2,5 млн грн з 3,4 млн грн цільових бюджетних призначень, виділених на закупівлю обладнання для лікування хворих з COVID-19. Про це фінансове та медичне управління Чернігівської міської ради проінформували на щотижневій міській нараді в муніципалітеті 28 квітня.

Окрім того, на благодійному рахунку 2-ї міської лікарні є ще не використаних 4 мільйони 400 тисяч 616 гривень, проінформував керівник міського управління охорони здоров’я Владислав Кухар.

Тобто містом зараз на всі медичні заходи боротьби з COVID-19 у найближчий час закумульовано достатньо. А якщо нагально виникне потреба в додаткових сумах – це питання готові оперативно вирішити за рахунок перерозподілу коштів. На цьому чернігівський міський голова Владислав Атрошенко наголосив під час наради.

- Я би поки що просив політиків, громадськість, окремих стурбованих депутатів міської ради тематику фінансування напрямку боротьби з COVID-19 не розгойдувати.  Для цього немає підстав. Я наголошую: при потребі, технічно, ми за одну годину вирішимо питання, зробимо всі необхідні розпорядження. Якщо станеться така потреба і ми не встигнемо на наступну чи якусь позанаступну сесію, - запевнив він.

Міський голова пояснив, що це його звернення викликане виступами окремих депутатів – зокрема, в соціальних мережах, - які перекручують інформацію так, ніби медична галузь незахищена й порятунок - це перерозподілити туди кошти з усіх інших сфер. У Чернігові ситуація інша: підготовкою до COVID-19, як організаційною, так і фінансовою, місто системно займається вже тривалий час.

Зокрема, щойно для міських лікарень Чернігова придбані ще три апарати ШВЛ. Таким чином, загалом їх вже 37.

Новопридбане обладнання – німецьке, високої якості. Апарати вже встановлені і працюють у міській лікарні №2. Технічно вони такі, які викликають довіру в лікарів, зазначив Владислав Кухар. Ці апарати не нові, але пройшли технічний контроль і модернізацію німецькими ж комплектуючими. Новими такі коштували б більше двох мільйонів за один. Оплачене це обладнання з меценатських коштів, зібраних на рахунку цієї лікарні, зазначили на нараді.

Сьогодні забезпеченість Чернігова апаратами ШВЛ у відношенні до кількості населення навіть більша ніж у Києві, зауважив чернігівський міський голова. Адже, зі слів мера столиці, вона має 400 таких апаратів. Кількість населення Києва і Чернігова відрізняється більш ніж у 10 разів. Практика Києва поки що показує, що там при більш ніж тисячі хворих наявних ШВЛ достатньо. Окрім того, за офіційною інформацією МОЗ, яку озвучив на нараді Владислав Кухар, на сьогодні в 243 українських лікарнях з хворими на COVID-19 зайнято 10-15% койко-місць і з 2097 апаратів ШВЛ, які є, задіяні 155.

З огляду на це чернігівський міський голова запропонував поки що в закупівлі містом ШВЛ «поставити не крапку, але кому». І зосередити увагу на інших напрямках – медикаментах, деззасобах, засобах захисту.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.