Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 2 вересня, 16:10:01

В лікарню потрапила 64-річна жінка м. Чернігова, яка напередодні поласувала вареними сморчками

28.04.2020   11:03Агенцiя

Сморчки - умовно-їстівні гриби, які можна вживати в їжу тільки після попередньої обробки.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» повідомляє про випадок отруєння дикорослими грибами: в лікарню потрапила 64 - річна жінка м. Чернігова, яка напередодні поласувала вареними сморчками.

Також треба зазначити, що гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш'як та ін. Їх вживання іноді закінчується трагічно - грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини. Основні причини отруєнь грибами :

• відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,

• хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,

• недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:

• відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині,

• не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково пам'ятайте наступне:

• Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
• Остерігайтеся пластинчатих грибів.
• Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
• Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини.
• Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
• Не вживайте сирих грибів.
• Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
• Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
• Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним.
• Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки - вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.

ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони України» нагадує, що в минулому році дикорослими грибами отруїлося 4 осіб.

Останні новини Чернігівщини

Ніжинські поліцейські затримали підозрювану, яка ножем завдала тяжких тілесних ушкоджень своєму співмешканцю 10:51

У Ніжині поліцейські затримали жінку, яка під час конфлікту, на ґрунті спільного розпиття алкоголю, тяжко поранила ножем свого співмешканця.

На Чернігівщині внаслідок російської атаки поранено жінку та неповнолітню дівчину: поліція документує наслідки 10:50

Сьогодні, 1 вересня, росіяни атакували безпілотниками м. Городню Чернігівського району. Внаслідок ворожих ударів зазнали поранень двоє місцевих мешканок - 50-річна жінка та 14-річна дівчина.

 В Україні створюють протезні мікроклініки для реабілітації після ампутацій

В Україні створюють протезні мікроклініки для реабілітації після ампутацій 10:48

В Україні реалізується проєкт зі зміцнення системи охорони здоров’я у сфері реабілітації після ампутацій.

Чернігівські тхеквондисти вибороли сім медалей на чемпіонатах України у Львові 10:46

З 21 до 23 серпня у Львові відбулися масштабні всеукраїнські змагання з тхеквондо ВТФ: Чемпіонат України серед юніорів та Чемпіонат України серед ДЮСШ, СДЮШОР, УФК та спортивних клубів у розділах керугі та пумсе.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:45

Протягом минулої доби зареєстровано 15 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 14 пожеж.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини