Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 11:16:24

У режимі відеоселектору відпрацювали з головами РДА, ОТГ та головними лікарями проблемні питання дотримання карантину та готовності медзакладів

25.03.2020   08:32Агенцiя

24 березня у Чернігівській ОДА відбулася чергова селекторна нарада з керівниками громад області, головами РДА та головними лікарями районних та міських лікарень, яку провів голова ОДА Андрій Прокопенко.

У форматі питань-відповідей обговорили такі основні питання:
забезпечення життєдіяльності громад в умовах карантину; підготовка лікувальних закладів до допомоги хворим на COVID-19.

Значна частина проблем потребує обговорення на державному рівні. Наприклад, лікарі ставлять питання про відтермінування другого етапу медичної реформи, воно стало особливо актуальним в умовах можливої епідемії коронавірусу.

Ще одне питання – державне регулювання цін на товари медичного призначення та засоби індивідуального захисту. Адже є багато випадків, коли маски чи респіратори перепродують через Інтернет за високими, неприйнятними для більшості людей цінами.

– Усі обговорені важливі проблеми зафіксовані і будуть передані до Офісу Президента, – запевнив Андрій Прокопенко і поінформував колег з РДА та ОТГ про заходи, що мають бути невідкладно вжиті в районах проти поширення коронавірусу.

Зокрема, було акцентовано на виконанні рішень обласної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій: закритті продовольчих ринків, обмеженні руху громадського транспорту в містах.

Голова ОДА наголосив на забезпеченні організованого підвозу медперсоналу, працівників правоохоронних органів, підприємств критичної інфраструктури. Керівникам підприємств, установ та організацій області необхідно укласти договори з перевізниками на здійснення регулярних спеціальних пасажирських перевезень для підвозу до робочих місць своїх працівників.

Мова йшла і про налагодження співпраці між Чернігівським прикордонним загоном та відділеннями Чернігівського обласного лабораторного центру для отримання даних про громадян України, які приїхали з-за кордону, для контролю за дотриманням ними заходів самоізоляції. Зауважили на необхідності моніторингу стану захворюваності серед військових, а також їх забезпеченні засобами індивідуального захисту, ліками та медичним обладнанням.

Андрій Прокопенко повідомив гарну новину:
– Учора область отримала тести для виявлення коронавірусу. До Чернігова надійшли тест-системи, що забезпечать проведення тестів полімеразно-ланцюгової реакції. Крім того, ми отримали 5000 експрес-тестів. Наступного тижня очікуємо ще партію таких тестів від держави. Також надійдуть тести, закуплені за кошти обласного бюджету. Експрес-тести вже сьогодні відправлені в райони.

І ще одна гарна новина: вже сьогодні у Чернігів прибула сучасна німецька лабораторія для проведення масових точних ПЛР-тестів, придбана завдяки спільним зусиллям.

На селекторі також було піднято питання про суми, виділені з місцевих бюджетів на заходи протидії поширенню коронавірусу. Картина по області дуже неоднорідна. Проте ще є час, щоб виділити ці кошти та підготуватися до боротьби з можливою епідемією. Знайти їх можна, якщо перерозподілити видатки, наприклад, використавши кошти, що передбачалися на проведення культурно-масових заходів. В умовах карантину вони проводитись не будуть. Детальний аналіз фінансів та програм зараз проводить облдержадміністрація. Необхідно це зробити і на місцях.

Андрій Прокопенко попросив керівників громад звернутись до мешканців міст, селищ та сіл із проханням неухильно дотримуватися карантину і повідомляти поліцію про випадки, коли люди, які повернулись в останні тижні з-за кордону, порушують обов’язкові умови 14-денної самоізоляції.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.