Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:56:05

Надання населенню спеціалізованої медичної допомоги забезпечить прийнята депутатами обласна галузева програма

21.03.2020   10:44Агенцiя

Більшістю голосів депутати затвердили обласну «Програму розвитку, підтримки комунальних закладів охорони здоров'я Чернігівської обласної ради та надання населенню медичних послуг понад обсяг, передбачений програмою державних гарантій медичного обслуговування населення на 2020 -2021 роки».

Цей документ розроблений Управлінням охорони здоров'я облдержадміністрації з метою підтримки комунальних закладів охорони здоров'я області в умовах впровадження нової моделі ведення господарської діяльності, збереження кадрового потенціалу медичної галузі, покращення обслуговування населення у всіх видах спеціалізованої медичної допомоги, незалежно від їх віку, статі та соціального статусу.

Як відомо, з 1 квітня цього року відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» змінюється концепція фінансування медичних закладів вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги. Запроваджується принцип «гроші ходять за пацієнтом» і Національною службою здоров'я України буде здійснено реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення для усіх видів медичної допомоги. Заклади охорони здоров'я, які відповідатимуть умовам надання та специфікаціям на конкретні медичні послуги, будуть укладати договори про медичне обслуговування населення із Національною службою здоров'я України і отримуватимуть кошти за наданий населенню, в межах передбаченого Урядом переліку, обсяг медичних послуг.

Разом з тим, окремі заклади, такі як будинки дитини, служби крові, медико-соціальні експертні комісії, бюро судмедекспертизи, бази спецмедпостачання, утримуватимуться за рахунок субвенції з державного бюджету на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров'я. У той же час залишається невизначеним механізм фінансування дитячих санаторіїв, патолого-анатомічного бюро, інформаційно-аналітичного центру, лікувально-фізкультурного диспансеру, медико-генетичної консультації, які на даний час фінансуються за рахунок медичної субвенції з державного бюджету.

Крім вищезазначених медичних закладів в обласній мережі функціонують такі заклади, для яких затверджені необґрунтовано низькі тарифи надання медичних послуг. Зокрема, це КНП «Чернігівська обласна психоневрологічна лікарня» та КНП «Чернігівський обласний центр соціально значущих та небезпечних хвороб». Враховуючи, що в умовах стаціонарних відділень цих закладів перебувають особи, які потребують тривалого лікування і за медичними показами не можуть проживати самостійно, в сім'ях чи в закладах соціального захисту, а супровід таких пацієнтів не передбачений пакетами з надання відповідної стаціонарної допомоги, є потреба у дофінансуванні.

Таким чином, заклади охорони здоров'я комунальної форми власності зобов'язані здійснювати цілу низку витрат, фінансування яких не передбачено ані Національною службою здоров'я України, ані Міністерством охорони здоров'я України.

Тож для забезпечення повноцінного функціонування низки комунальних некомерційних підприємств та комунальних закладів охорони здоров'я, поліпшення якості та доступності надання спеціалізованої медичної допомоги населенню області, створення сприятливих умов для здійснення модернізації матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я передбачено виділення коштів з обласного бюджету. Орієнтовний обсяг фінансування обласної Програми складає 366967,6 тис гривень та може корегуватися під час її виконання.

Для здійснення заходів, запланованих на цей рік, передбачається залучити 180867,6 тис грн.

Виконання Програми дасть змогу забезпечити вчасну діагностику вроджених вад та спадкової патології шляхом проведення масового скринінгу не менше 90% новонародженим для виявлення моногенних захворювань; медико-генетичне консультування 3800-4000 сімей щорічно; обслуговування осіб з ментальними розладами та осіб із соціально-небезпечними хворобами та пільгових категорій населення.

Серед очікуваних результатів охоплення санаторно-курортним оздоровленням щорічно не менше 2500 дітей із хронічними захворюваннями внутрішніх органів, а також дітей із груп підвищеного ризику захворювання на туберкульоз; забезпечення дітей першого року життя, народжених ВІЛ-інфікованими матерями, адаптованими молочними сумішами у відповідності до повної потреби; забезпечити не менше ніж 200 осіб, які перебувають на спеціальному обліку, медико відновлювальними засобами (слуховими апаратами, ендопротезами, виробами кардіологічного призначення тощо).

Крім того, за кошти з обласного бюджету планується придбати 13 санітарних автомобілів для центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф; дооснастити медичні заклади необхідним медичним обладнанням та апаратурою; створити безпечні і комфортні умови для надання медичної допомоги, перебування персоналу та пацієнтів в медичних закладах тощо.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини