Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:07:17

Ніжин: відбувся брифінг управління комунального майна та земельних відносин

13.03.2020   13:19Агенцiя

12 березня в малій залі міськвиконкому управління комунального майна та земельних відносин провело брифінг на тему «Прозора оренда комунального майна».

Начальник управління комунального майна та земельних відносин Ірина Онокало та начальник відділу комунального майна Ніна Федчун розповіли про Закон України “Про оренду державного та комунального майна”, який вступив в дію1 лютого 2020, та про зміни, які чекають на орендарів і орендодавців.

«Цей Закон регулює правові, економічні та організаційні відносини, пов’язані з передачею в оренду майна, що перебуває в державній та комунальній власності. Але, на сьогодні ще не прийнято ряд нормативно-правових актів на державному рівні, які чітко регулюють процес передачі комунального майна в оренду. А поки чекаємо на прийняття цих актів – наше завдання довести до громадськості нововведення по новому Закону та у подальшому уникнути різних незаконодавчих тлумачень щодо ефективного використання комунального майна», - наголосила Ірина Онокало.

Від так, за словами Ірини Анатоліївни, Закон змінює процедуру передачі майна в оренду та запроваджує наступні нововведення:

1. Усі потенційні об’єкти оренди як державного, так і комунального майна будуть публікуватися у відкритих переліках, доступних для всіх.

2. Згідно нового Закону України будь-хто може ініціювати процес оренди державного або комунального майна, направивши відповідний запит.

3. Запроваджуються електронні аукціони. Процес проведення аукціону відбуватиметься відкрито та прозоро, в режимі реального часу в мережі Інтернет.

4. Аукціони будуть проходити в електронній торговій системі аналогічно до тих, за якими вже відбувається мала приватизація по всій країні.

5. Договори оренди державного та комунального майна будуть публікуватися в електронній торговій системі. Ця умова поширюється і на всі діючі договори, що були підписані до цього. Усі учасники ринку будуть мати чітке розуміння, скільки якого майна та по якій ціні здається в оренду.

6. Продовження строку дії договорів оренди також здійснюватиметься шляхом проведення електронних аукціонів з дотриманням переважного права для добросовісного орендаря.

7. Законом заборонено передавати державне та комунальне майно в безоплатне користування або позичку.

«На сьогодні, в Ніжині від фізичних та юридичних осіб надійшло 10 заяв на передачу в оренду майна комунальної власності. На ці заяви наше управління надало роз’яснення та проінформувало, що вони будуть розглянуті управлінням комунального майна та земельних відносин після затвердження Кабінетом Міністрів України Порядку передачі майна в оренду», - наголосила Ірина Онокало.

Про нововведення, які будуть в новому Законі розповіла Ніна Федчун. Тепер буде:
-  уніфікація підходів до оренди майна (тобто, обмеження кількості випадків, коли майно може віддаватися в оренду без аукціону (без конкурсу);
-  внесення до ЕТС інформації про всі чинні договори оренди майна;
-  стартова орендна плата на аукціонах буде розраховуватися не від оцінки майна, а від його балансової вартості;
-  передача в оренду майна на електронному аукціоні в мережі Інтернет особі, яка запропонувала найбільшу орендну плату;
-  продовження строку дії договору  оренди здійснюватиметься шляхом проведення електронного аукціону, на якому за чинним орендарем зберігатиметься переважне право на продовження договору оренди за найбільшою платою запропонованою на аукціоні;
-  все майно, яке буде здаватися в оренду, буде поділятися на 2 типи:
1- комерційно привабливе майно(через аукціон),
2- майно, яке буде передаватися в оренду без аукціону.

Вартістю об’єкту оренди для визначення стартової орендної плати є його балансова вартість станом на останнє число місяця, який передує даті визначення орендної плати. «Балансоутримувач обов’язково здійснює переоцінку об’єкта в разі, якщо в об’єкта відсутня балансова вартість; залишкова балансова вартість дорівнює нулю; залишкова балансова вартість становить менше 10 відсотків його первісної балансової вартості за результатами останньої переоцінки. Вартість об’єкта встановлюється на рівні його ринкової вартості за умови: об’єктом є ЄМК; об’єкт оренди пропонується для передачі в оренду без проведення аукціону; об’єкт оренди використовується на підставі договору оренди, укладеного без проведення конкурсу і орендар бажає продовжити договір оренди на новий строк», - зазначила Ніна Федчун.

Право на оренду без аукціону мають органи державної влади, органи місцевого самоврядування, що фінансуються з державного, або місцевого бюджетів; Релігійні організації; Пенсійний фонд України; Дипломатичні представництва; музеї, заклади культури, освіти, громадські організації, реабілітаційні заклади, книговидавничі, народні депутати та депутати місцевих ради для розміщення громадських приймалень; для суспільних та політичних заходів на строк до 5 календарних днів за 6 місяців; на передвиборчі процеси, торгові виставки.

«На майно, віднесене до Переліку 2 типу, яке передане в оренду без аукціону забороняється суборенда. Суборенда дозволена тільки на майно передане в оренду, яке включене до Переліку 1 типу. Тобто, яке передане в оренду через аукціон, і лише за письмовою згодою балансоутримувача. Строк суборенди не повинен перевищувати строк дії договору оренди», - наголосила Ніна Олексіївна.

Відмовити в продовженні договору оренди, відповідно до Закону, зможуть у випадку, якщо майно буде потрібне для власних потреб (за наявності вмотивованого письмового пояснення  від балансоутримувача); орендар не надасть звіт про оцінку об’єкта оренди у визначені законом терміни; орендар порушить умови припису і не виправить у визначені законом терміни; прострочка оплати оренди більше 3-х місяців; заборгованість із сплати страхових внесків.

Припинення договору відбуватиметься у разі закінчення строку дії договору; укладення договору концесії; приватизація об’єкта;смерть орендаря;орендар банкрут;знищення/пошкодження майна;за згодою сторін;за рішенням суду;в односторонньому порядку – якщо орендар надав недостовірну інформацію про право бути орендарем.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю виконавчого комітету Ніжинської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини