Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 17:26:05

Гендерну перспективу розвитку Чернігова обговорили у міській раді

05.03.2020   09:30Агенцiя

Напередодні Міжнародного жіночого дня на "круглому столі" обговорили гендерну перспективу розвитку Чернігова. Зустріч проходила 4 березня, в Чернігівській міській раді під головуванням секретаря міської ради Наталії Хольченкової.

Участь взяли представники структурних підрозділів міської ради та актив жіночих громадських організацій міста.

Учасники зібрання обговорили стан впровадження гендерної політики на державному та місцевому рівнях в умовах нового законодавства. Зокрема, про працю, медіа, протидію домашньому насильству тощо. Мова йшла про всі нововведення, які стосуються гендерних аспектів, а також шляхи їх впровадження на практиці саме у нашому місті.

- Безперечно, забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків – запорука сталого розвитку як держави, так і суспільства вцілому. Гендерна рівність – це рівні можливості економічні, політичні, соціальні, професійні. Сьогодні ми зібралися поки що у вузькому колі, саме спеціалістів з даних питань, але надалі Чернігівська міська рада проводитиме більш широкі заходи для інформування громадського загалу щодо можливостей реалізації потенціалу жінок у різних сферах життя, - сказала Наталія Хольченкова, звертаючись до усіх присутніх на початку зустрічі.

З вітальним словом до присутніх звернувся і керівник Управління у справах сім'ї, молоді та спорту Чернігівської міської ради Андрій Дериземля. Він зауважив, що наразі дуже важко порівняти, хто більше має пріоритетів - жінки чи чоловіки. Оскільки з жінкою завжди асоціюється відповідальність, надійність, зараз багато жінок на керівних посадах і вони демонструють найкращі приклади своєї праці.

Наталія Хольченкова коротко розповіла про нові Закони України, які були нещодавно прийняті і мають велике значення для гендерної політики. Зокрема, у новому виборчому кодексі передбачено 40%-у квоту для представників однієї статі у виборчому списку, що відкриває можливості для жінок реалізувати свій потенціал у політиці. Крім того, дуже важливим є новий закон про запобігання та протидію домашньому насильству, оскільки тепер передбачена кримінальна відповідальність за такі дії.

Про статистичні дані щодо кількості жінок та чоловіків, демографію, укладання шлюбів та ін. розповіла голова Новозаводської у м.Чернігові ради, заступник голови Правління ГО «Спілка жінок Чернігова» Тетяна Кузнецова-Молодчая. За її словами, у Чернігові мешкає більше жінок (54,2%), ніж чоловіків. До шлюбу середньостатистична чернігівка вступає у віці 25 років, а чернігівець - у 33 роки. Серед наймолодших наречених міста зустрічались 16-річні дівчата, а найстарша наречена 2019 року мала вік 73 роки, чоловік – 76 років. Чернігівські дівчата віддають перевагу українцям, проте укладаються шлюби і з громадянами інших держав, зокрема, Ізраїлю, Німеччини, США, Туреччини. Середній вік породіль складає 29 років, наймолодшою мамою 2019 року стала 15-річна, а найстаршою – 48-річна жінка.

Крім того, за її словами, 30% підприємств та організацій на Чернігівщині очолюють жінки.

Учасники зустрічі також говорили про права жінок у новому проєкті Закону України «Про працю», соціальну роботу щодо профілактики домашнього насильства, роль громадських організацій у підтримці гендерної перспективи міста, соціальний аспект допомоги жінкам міста, а також про важливість взаємодії батьків і школи у гендерній освіті дітей.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини