Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:34:09

Патронатна сім’я - реальна альтернатива будинку дитини

19.02.2020   09:41Агенцiя

17 лютого відбулася всеукраїнська селекторна нарада з питань влаштування дітей у сімейні форми виховання в контексті реформування будинків дитини.

У заході взяли участь уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, заступник міністра соцполітики Олег Коваль та замміністра охорони здоров’я Дмитро Луфер. Від Чернігівщини — представники профільних структурних підрозділів.

Говорили, зокрема, про розвиток патронатних сімей. Така форма виховання може стати реальною альтернативою влаштування дітей від народження до трьох років, котрі нині направляються у будинки дитини. При цьому посадовці наголосили, що подібні заклади інституційного догляду не зникнуть, а будуть трансформовані у медичні. У них перебуватимуть діти, яким потрібні лікування та реабілітація.

Нині в Україні функціонують 121 патронатна сім’я. На Чернігівщині — 11: у містах Чернігові, Ніжині та Прилуках — по дві родини, Бобровицькому, Борзнянському, Варвинському, Куликівському і Чернігівському районах — по одній. У цих сім’ях перебувають 13 дітей.

Загалом з часу впровадження такої форми виховання (з 2017 року) послугами патронату в області скористалися 35 дітей, в тому числі минулого року — 24.

У Прилуках функціонує єдиний в області будинок дитини «Надія», де на сьогодні перебувають 104 дитини. Заклад підпорядковується Управлінню охорони здоров’я ОДА.

Довідково. Патронатний вихователь — особа, яка на професійній основі здійснює догляд та виховання дитини, влаштованої в її сім’ю. Патронатними вихователями можуть бути громадяни України, які мають досвід виховання дитини та відповідні житлові умови.

Патронатним вихователем не може бути особа, зазначена в статті 212 Сімейного кодексу України.

Якщо ви маєте бажання та змогу стати патронатним вихователем, звертайтесь за додатковою інформацією у місцевий центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді або до обласного центру (вул. Шевченка, 21, (0462) 775-078, 778-984.
 
За інформацією Служби у справах дітей Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.