Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:37:53

Поліція нагадує: незаконне зберігання зброї тягне за собою кримінальну відповідальність

03.02.2020   12:38Агенцiя

Упродовж 2019 року органи Національної поліції видали мешканцям Чернігівської області 2255 дозволів на різні види зброї.

За словами начальника відділу контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи Головного управління Нацполіції в Чернігівській області Андрія Ковальова, власники законно придбаної зброї можуть скористатися нею для захисту себе у разі нападу або вторгнення у їх житло чи інше приміщення. Але далеко не кожен може бути власником зброї на законних підставах, зокрема, травматичної.

Цей привілей належить виключно спеціальній категорії населення: військовим, держслужбовцям, співробітникам правоохоронних органів та їх близьким родичам, співробітникам суду та прокуратури, народним депутатам України, журналістам, членам громадських формувань з охорони правопорядку та державного кордону.

На законних підставах всі українці можуть володіти тільки гладкоствольною мисливською (з 21 року), нарізною мисливською (з 25-річного віку) та травматичною і пневматичною зброєю (з 18 років).

Які документи необхідні для видачі дозволу на придбання зброї:
    письмова заява про видачу дозволу на право зберігання та носіння зброї. Заява подається до органу Нацполіції за територіальним принципом;
    заповнена картка заяви;
    медична довідка (форма 127);
    довідку з тиру про проходження навчання, що видається за адресою: м. Чернігів, вул. Жабинського 15-а);
    платіжний документ за послуги дозвільної системи;
    копія і додаток до паспорта;
    якщо місце проживання інше, ніж зазначено в паспорті, потрібен документ що підтверджує фактичне місце проживання;
    рапорт дільничного офіцера поліції про обстеження умов зберігання зброї + характеристика на громадянина;
    довідка з місця роботи (для працівників силових структур);

Які документи потрібні для отримання дозволу на зберігання та носіння мисливської нарізної гладкоствольної зброї та пристроїв травматичної дії:
    заява щодо видачі дозволу на зберігання та носіння зброї на ім’я керівника органу поліції;
    дублікат дозволу з відміткою магазину про продаж зброї чи пристрою або з відміткою про переоформлення їх у встановленому законодавством порядку;
    дві фотокартки розміром 3х4 см;
    квитанція про сплату відповідних послуг;
    договір страхування відповідальності власників зброї;
    довідку про експериментальний відстріл вогнепальної зброї (крім мисливської гладкоствольної), яка видається після придбання зброї за адресою: м. Чернігів, вул. Степана Разіна, 19;

– Дозвіл на придбання зброї діє три місяці. Придбану зброю протягом десяти днів необхідно зареєструвати в органах поліції за місцем проживання власника та отримати дозвіл на її зберігання та носіння, – пояснює Андрій Ковальов.

Зброя і боєприпаси до неї, її основні частини повинні зберігатися в сейфах з врізними замками за місцем проживання власника.

За місяць до закінчення строку дозволу на зброю громадянин має подати повний пакет документів до поліції.

Зберігання зброї і спецзасобів без дозволу тягне за собою адміністративну або кримінальну відповідальність.

Поліція нагадує, що за порушення строків перереєстрації передбачена адміністративна відповідальність згідно статей:
    190 КУпАП (Порушення порядку придбання, зберігання, передачі іншим особам, або продажу вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї);
    191 КУпАП (Порушення правил зберігання, носіння, або перевезення зброї чи боєприпасів);
    192 КУпАП (Порушення громадянами строків перереєстрації вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї і правил взяття її на облік);
    195-2 КУпАП (Порушення порядку придбання, зберігання, реєстрації або обліку газових пістолетів і револьверів та патронів до них);
    195-4 КУпАП (Порушення порядку виробництва, придбання, зберігання чи продажу електрошокових пристроїв і спеціальних засобів, що застосовується правоохоронними органами).

На правопорушника накладається штраф та вилучається зброя. За систематичні порушення громадського порядку, зловживання алкоголем, дозвіл на зброю анулюється в примусовому порядку.

Також поліцейські звертають увагу, що у випадку добровільної здачі зброї, що передбачено частиною 3 статті 263 Кримінального кодексу України, громадяни звільняються від кримінальної відповідальності. Однак за незаконне поводження із вогнепальною або холодною зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами частина 1 та 2 вказаної статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Сектор комунікації поліції Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини