Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:15:09

Прилуцькою місцевою прокуратурою доведено у суді винуватість особи, яка здійснювала незаконний видобуток надр

03.02.2020   08:00Агенцiя

Прилуцькою місцевою прокуратурою в липні 2017 року, на території с. Сухополова Прилуцького району виявлено факт незаконного видобутку корисних копалин місцевого значення, а саме піску.

Відомості про вказане кримінальне правопорушення внесено до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України, як порушення правил використання надр, якщоце створило небезпеку для довкілля.
   
У ході досудового розслідування встановлено, що мешканець Прилуцького району, без відповідної ліцензії на видобуток надр, гірничого відводу, на земельній ділянці не призначеній для використання надр, з 2014 року по липень 2017 року здійснював незаконний видобуток піску, за допомогою екскаватору.
   
Загалом правопорушником за вказаний період видобуто понад 3 тис. м. куб., корисних копалин, в подальшому видобутий пісок реалізовувався мешканцям м. Прилуки та Прилуцького району.
   
Прилуцькою місцевою прокуратурою в червні 2018 року обвинувальний акт, разом із позовною заявою про відшкодування завданих збитків направлено на розгляд Ічнянського районного суду.

Судовий розгляд кримінального провадження тривав понад півтора роки, під час судового засідання допитано понад 20 свідків кримінального правопорушення, досліджено ряд письмових доказів сторони обвинувачення, в тому числі висновки ґрунтознавчої експертизи, згідно якої визначено, що пісок видобуток якого здійснювався належить до корисних копалин місцевого значення.
   
В свою чергу відповідно до висновку інженерно-екологічної експертизи, внаслідок несанкціонованого видобутку піску державі заподіяно збитки в розмірі 3 мільйони 254 тис. та створено небезпеку для довкілля.
   
Вина інкримінована правопорушнику, доведена прокурором.

За результатами судового розгляду зловмисника визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення та призначено покарання у виді штрафу у розмірі 6800 грн., стягнено витрати на проведення експертиз на загальну суму понад 28 тис. грн.
Питання стягнення з обвинуваченого завданих збитків кримінальним правопорушення буде вирішуватись Прилуцькою місцевою прокуратурою в межах чинного законодавства.

Крім того, судом конфісковано у власність держави знаряддя вчинення кримінального правопорушення, а саме екскаватор марки «Атлас», який належить обвинуваченому.

Прилуцькою місцевою прокуратурою припинено незаконний видобуток надр на території Прилуцького району, вперше в України до суду направлено обвинувальний акт за вказаною кваліфікацією, та в свою чергу започатковано відповідний прецедент.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини