Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:19:43

У Національний службі здоров’я позитивно оцінюють підготовку медустанов області до переходу на нову модель фінансування

27.01.2020   09:03Агенцiя

Алгоритм підготовки медичних закладів Чернігівщини до другого етапу реформування системи охорони здоров’я взяли за зразок ще кілька областей України. Позитивно оцінили напрацьоване у нашій області і фахівці Національної служби здоров’я.

Про це розповіли директор Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна та директор Департаменту комунікацій цієї служби Тетяна Бойко, які працювали в Чернігівській області 24 січня.

З представниками НСЗУ зустрівся голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко.
– Ми обговорили те, чого вдалося досягти, і те, над чим ще маємо працювати. На комунальні некомерційні підприємства вже перетворено 91% спеціалізованих медичних закладів області. З них в електронній системі охорони здоров’я зареєстровані понад 88%, до медичних інформаційних систем підключені понад 93%. До кінця цього місяця всі медзаклади області другої ланки повинні бути готовими укласти контракт на фінансування з НСЗУ. Тримаємо процес під контролем, – зауважив Андрій Прокопенко.

Нова система фінансування медзакладів вторинної ланки стартує з першого квітня. Процес контрактування почнеться вже з 5 лютого.

За розрахунками НСЗУ, понад 90% закладів охорони області отримуватимуть фінансування на рівні нинішнього або й більше. Адже вони готові забезпечити дотримання умов надання конкретних медичних послуг та їх обсяг. При цьому за особливим, підвищеним, тарифом у поточному році оплачуватимуться пріоритетні напрямки: лікування інфарктів та інсультів, пологи та неонатальна допомога, діагностика онкозахворювань на ранніх стадіях.

Проте є в області і медустанови, у яких можуть бути проблеми із формуванням пакету послуг, щоб заключити контракт із НСЗУ. Зокрема, це заклади, які мають не лише суто медичне, а й соціальне навантаження. Оскільки такі проблеми мають місце не лише на Чернігівщині, вирішено шукати їх розв’язання спільними зусиллями, у тому числі й на рівні держави.

Як зазначила директор Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко, трансформація системи відбувається в інтересах пацієнта. Тому важливо, щоб він міг отримати максимальний доступ до медичних послуг як первинного рівня, так і спеціалізованих. А для того людина має укласти договір із сімейним чи дільничним лікарем та, у разі потреби, отримати електронне направлення до спеціаліста. Тільки у цьому випадку «гроші прийдуть за пацієнтом».

Представники НСЗУ, МОЗ та проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров'я» взяли участь у нараді з підготовки до укладення договорів з НСЗУ, куди були запрошені керівники органів державної влади, місцевого самоврядування області та закладів охорони здоров’я.

Учасників наради було також поінформовано про подальші кроки у трансформації фінансування медичної галузі в Україні.
 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.