Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:44:26

Урочистості з нагоди Дня Соборності України відбулися в Чернігові

23.01.2020   09:05Агенцiя

У Чернігові 22 січня в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм відбулися урочистості з нагоди Дня Соборності України.

Як відомо, цього дня українці згадують про дві рівнозначні за вагою події, які увійшли у нашу історію навіки. Вже понад сторіччя минуло з тих днів, коли відбулося проголошення незалежності Української Народної Республіки й Акту Злуки українських земель (УНР та ЗУНР) в одну державу, головним меседжем якого було прагнення народу до територіальної єдності. У ті далекі роки через низку причин це об’єднання не було доведене до завершення. Тим не менше, Акт Злуки став символом і легендою для наступних поколінь борців за Україну.
Соборність і сьогодні залишається на порядку денному національних завдань, адже Україна продовжує боротися за незалежність і територіальну цілісність нашої держави.

- Понад сто років тому об’єдналися не просто території. Це була і є духовна згуртованість усіх громадян України, а разом з тим - єдине бачення подальшого розвитку, - звернувся до присутніх голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко. - На жаль, нашу державність доводиться відстоювати фактично кожному новому поколінню. Але нас ніхто не змусить відступитися від власної волі й незалежності.
Очільник області зазначив, що Україна має тисячолітні традиції творення власної держави. За кілька років, у 2024-му, відзначатиметься знакова для нашої області дата - тисячоліття з часу утворення Чернігівського князівства
- Пишаємося, що саме тут, починаючи з ХІ століття, відбулося чимало подій, які допомогли становленню Київської Русі, і, зрештою, вплинули на подальший розвиток та формування держави, - підкреслив Андрій Прокопенко. - Будемо в єдності, спільно працюватимемо для розвитку, робитимемо гарні справи. Тоді наша країна завжди буде міцна, неподільна і процвітаюча.

Від імені громади Чернігова, міської ради та чернігівського міського голови присутніх привітав його заступник Олександр Ломако. Він побажав українцям дійсно бути єдиними, любити Україну і кожному на своєму місці робити все, щоб вона була сильнішою і успішнішою.

Вітаючи присутніх від імені депутатського корпусу обласної ради, заступник голови обласної ради Арсен Дідур наголосив: нині, коли Україна переживає непрості часи, поняття «соборність» та «неділимість» набули нового значення.

Після виступів з нагоди державного свята були вручені державні нагороди, почесні відзнаки Чернігівської ОДА, обласної та міської рад.

По завершенню урочистої частини розпочалася святкова концертна програма за участю артистів філармонії, представників релігійних організацій та національно-культурних товариств Чернігівщини. Зокрема, прозвучав духовний твір «Отче наш» в обробці Миколи Леонтовича у виконанні хору Катерининської церкви, а капела бандуристів ім.О.Вересая виконала Гімн січових стрільців «Ой у лузі червона калина».

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини