Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:59:35

Функціонування медичної галузі області в нових умовах фінансування обговорено на розширеному засіданні профільної постійної комісії облради

14.01.2020   12:38Агенцiя

Відбулося розширене засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО, яке провів її голова Микола Дейкун.

В її роботі взяли участь голова обласної ради Ігор Вдовенко, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів Анатолій Хавило, начальник управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації Петро Гармаш, народний депутат України Валерій Зуб.

Підготовка медичних закладів області вторинного та третинного рівнів в нових умовах фінансування з 1 квітня цього року - основна тема розширеного засідання профільної депутатської комісії. До обговорення роботи в нових умовах долучилися керівники комунальних некомерційних медичних підприємств Чернігівської обласної ради, а також начальник управління Північного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров'я України Юлія Сєдая та її заступник Дмитро Кущ.

Інформуючи про реформу системи охорони здоров'я та роль НСЗУ в трансформації системи, Юлія Сєдая зазначила, що НСЗУ центральний орган виконавчої влади, який оперує коштами Державного бюджету через Програму медичних гарантій. Головна функція Служби - це стратегічні закупівлі, контрактування, контроль виконання умов та укладання договорів з надавачами медичних послуг будь-якої форми власності як державними, комунальними, так і приватними. Презентуючи роботу Національної служби здоров'я України, Юлія Сєдая наголосила, що універсальне покриття медичними послугами насамперед означає, що всі громадяни мають доступ до них без фінансових труднощів. А це - повний спектр основних медичних послуг: лікування, реабілітації та паліативної допомоги.

Для того, щоб ЗОЗ мали змогу укласти договір з НСЗУ вони повинні бути автономізовані, комп'ютеризованими та підключеними до електронної системи охорони здоров'я. Цей перелік охоплюватиме всі рівні медичної допомоги, окрім первинної. До гарантованого пакета входитиме спеціалізована і високоспеціалізована медична допомога як амбулаторна, так і стаціонарна, медична реабілітація, паліативна, екстрена медична допомога, допомога при пологах та вагітності тощо.

Наголошувалося, що зміняться принципи оплати медичних послуг, які до реформи базувалися на тому, що існувало кошторисне утримання закладів, фактичні витрати на послуги, яких не регулювалося. Після реформи оплата за вже надані послуги буде фактом, а найбільш необхідні з них будуть визначатися за пріоритетним тарифом.

За словами фахівців НСЗУ, за попереднім фінансовим моделюванням, фінансово незалежними із 53 медичних закладів Чернігівщини є 31 установа. Для решти необхідність в дофінансування з обласного бюджету складає 195 млн грн, з міських та районних відповідно - 73,9 млн грн та 15,4 млн грн.

В умовах обмеженості доходів місцевих бюджетів стратегія роботи з фінансово нестабільними закладами полягає в об'єднанні з багатопрофільними закладами, розвитку платних послуг, наданні соціальних послуг, перепрофілювання пошук інших шляхів.

Керівники комунальних некомерційних медичних підприємств поставили фахівцям НСЗУ низку актуальних питань стосовно подальшої долі спеціалізованих закладів, які опинилися у групах ризику. В їх числі: обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення, обласний госпіталь ветеранів війни, протитуберкульозний диспансер, служба крові, психоневрологічна лікарня, бюро судмедекспертизи, інші заклади та установи.

Присутні озвучили й чимало проблеми, з якими зіштовхнулися у період реформування, зокрема щодо реєстрації лікарів, укомплектованості закладів охорони здоров'я медперсоналом, кадрового дефіциту.

Були висловлені нарікання на комунікацію між Національною службою здоров'я України та лікарями і медичними закладами. Також прозвучало занепокоєння якістю та доступністю медико-санітарної допомоги сільському населенню області. Стурбованість викликають і невизначені перспективи фінансування паліативної допомоги, спортивної медицини, генетики тощо.

Представники Північного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров'я України надали учасникам засідання ґрунтовні відповіді, а також запевнили, що деякі проблемні питання будуть вирішуватися індивідуально по кожному закладу окремо.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини