Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:16:05

На свої 24-ті урочисті збори зібрались вихідці з Чернігівщини. ФОТОрепортаж

13.01.2020   09:32Агенцiя

Велелюдно було 11 січня у Міжнародному виставковому центрі в Києві, де на свої 24-ті урочисті збори зібрались вихідці з Чернігівщини.

До участі у традиційних зборах долучилися голова обласної ради Ігор Вдовенко, голова обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко, депутати обласної ради, народні депутати України, видатні громадські, політичні діячі, представники творчої інтелігенції, духовенства та усі ті, хто всім серцем і душею лине до Чернігово-Сіверського краю.

У холі розгорнулась потужна виставка із фотостендами про діяльність земляцтва за 24 роки, зворушлива експозиція громадської організації «Єдина родина Чернігівщини» під назвою «Сіверщина – блок-пост пам’яті» та Прилуцького краєзнавчого музею ім. В.І. Маслова «Берегині пам’яті героїв АТО», презентації творів народних майстрів Чернігівщини.

На інших локаціях виставкового павільйону звучали мелодійні та запальні пісні у виконанні ансамблів народної творчості з Чернігівщини.

Розпочались збори Гімном України у виконанні академічного народного хору Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували світлу пам'ять синів Чернігівщини, полеглих у ході бойових дій російсько-української війни на Сході України.

Першим слово мав голова Ради Товариства «Чернігівське земляцтво» Віктор Ткаченко, який подякував землякам за любов до рідного краю, небайдужість до проблем Сіверщини та добрі справи, які уродженці Придесення вершили на своїй рідній землі впродовж багатьох років.

Очільник обласної ради Ігор Вдовенко відзначив, що уже майже чверть століття збори Чернігівського земляцтва є незмінним місцем теплих і щирих зустрічей усіх, хто народився та зростав на стародавній Сіверській землі, та, пов’язавши свою долю зі столицею, не забуває про своє коріння.

«Товариство «Чернігівське земляцтво» об’єднує людей, які пам’ятають про своє коріння, бережуть в душі любов до батьківщини і, за можливістю, сприяють її економічному зростанню, соціальному розвитку, духовному збагаченню», — наголосив Андрій Прокопенко. Він закликав членів земляцтва об’єднати зусилля для збереження культурної спадщини краю. Найперше — долучитися до реставрації козацької Георгіївської церкви у селищі Седнів. Храм існував тут ще з домонгольських часів, неодноразово відбудовувався після пожеж і руйнувань. Теперішня будівля церкви широко відома навіть нерелігійним українцям за фільмом «Вій» 1967 року. Втім, зараз вона перебуває у критичному стані.
Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко розповів також про плани відзначити 1000-річчя Чернігівського князівства.
У 2024 році виповниться 1000 років з дати створення Чернігівського князівства. В Чернігівській області готуються відзначити цю історичну подію. Вагома дата та велика кількість пам'яток домонгольської епохи – все це на Чернігівщині планують використати як туристичний магніт.
«На урочистих зборах Товариства «Чернігівське земляцтво» у Києві 11 січня ми дали старт підготовки відзначення 1000-ліття Чернігівського князівства, яке будемо святкувати у 2024 році», – каже голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко.

За традицією керівники області на згадку про зустріч вручили чернігівські сувеніри раді земляцтва.

Хвилюючою була урочиста мить підписання Меморандуму про співпрацю Чернігівської обласної ради, Чернігівської обласної державної адміністрації та Ради ГО «Товариство «Чернігівське земляцтво» на 2020 рік.

Своїми підписами цей важливий документ скріпили Ігор Вдовенко, Андрій Прокопенко та Віктор Ткаченко.

Понад годину тривало чудове мистецьке дійство – вітальні художні номери присутнім на зборах дарували артисти Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм: солісти колективу концертних виконавців, театр танцю «Екватор» під керівництвом Віктора Войнікова, Академічний народний хор (художній керівник та головний диригент заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур).

Завершилась офіційна частина зібрання спільним виконанням гімну «Товариства «Чернігівське земляцтво».

Далі щире спілкування продовжилось дружніми зустрічами із земляками «по куренях».

Фоторепортаж Віктора Кошмала.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини