Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:16:53

В обласній раді обговорено питання фінансування медичних закладів Чернігівщини Національною службою здоров’я України

11.01.2020   10:21Агенцiя

Відбулася робоча зустріч голови обласної ради Ігоря Вдовенка із представниками Північного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров'я України – заступником директора Вікторією Мілютіною та начальником управління Юлією Сєдою.

До роботи долучилися голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО Микола Дейкун, начальник управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації Петро Гармаш, директор Департаменту фінансів обласної державної адміністрації Валерій Дудко та народний депутат України Валерій Зуб.

Темою діалогу стала реформа галузі охорони здоров'я. З цього року вступають нові правила роботи медичних закладів та нова модель фінансування. Це означає, що «гроші підуть за пацієнтом» і будь-який заклад, який відповідає вимогам по наданню послуг в межах Програми медичних гарантій та уклав договір з Національної служби здоров'я України, буде отримувати кошти за надані послуги.

Тобто Національна служба здоров'я оплачуватиме конкретні послуги, надані пацієнтам. На реалізацію Програми медичних гарантій з Державного бюджету України виділено 72 мільярди гривень. За словами Вікторії Мілютіної, в ідеалі це дозволить врятувати життя та здоров'я 166 тисяч людей. Виступаюча поінформувала, що перелік видів послуг, які фінансуватимуться за Програмою медичних гарантій, буде визначено вже найближчим часом. Цей перелік охоплюватиме всі рівні допомоги, крім первинної медичної допомоги, до гарантованого пакета входитиме спеціалізована і високоспеціалізована медична допомога як амбулаторна, так і стаціонарна, медична реабілітація, паліативна, екстрена медична допомога, допомога при пологах та вагітності тощо.

Аби мешканці громад мали доступ до переліку гарантованих державою медичних послуг, заклади охорони здоров'я повинні бути автономізованими, комп'ютеризованими та підключеними до електронної системи охорони здоров'я. За словами Вікторії Мілютіної, 89 відсотків закладів Чернігівщини, що входять до Північного міжрегіонального департаменту, виконали необхідні умови, комп'ютеризовані та отримуватимуть кошти за надані пацієнтам послуги. Директор Департаменту фінансів обласної державної адміністрації Валерій Дудко зауважив, що в обласному бюджеті є кошти для повного забезпечення програмно-апаратними комплексами медичних закладів.

Разом з тим учасників зустрічі турбували невизначеність низки питань, що виникли в процесі проведення реформи. Занепокоєння викликає проблема оплати праці працівників галузі охорони здоров'я, утримання медичної інфраструктури. Голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО Микола Дейкун переймався подальшою долею спеціалізованих закладів, які опинилися у групах ризику. Йдеться, зокрема про протитуберкульозний диспансер, службу крові, психоневрологічну лікарню, бюро судмедекспертизи та інші, адже державної субвенції на фінансування закладів спеціалізованої медичної допомоги з 2 кварталу 2020 року не передбачено, а дефіцит коштів складає мільйони гривень.

Порушувалося питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам закладів охорони здоров'я, яка на сьогодні складає понад З млн грн, в тому числі, в Городнянському, Коропському, Ніжинському та Семенівському районах.

Серед варіантів розв'язання проблемних питань фахівці Національної служби здоров'я запропонували фінансування медицини з місцевих бюджетів, перепрофілювання закладів, реорганізацію у комунальні некомерційні підприємства, надання соціальних чи інших послуг, що потрібні громаді.

Для того щоб покрити дефіцит коштів на мережу закладів охорони здоров'я регіону з обласного бюджету необхідно виділити 195 млн грн. – Але це неможливо, оскільки для цього дохідна частина бюджету повинна складати 34, а не 7 відсотків. Немає коштів на дофінансування медицини, – констатував директор Департаменту фінансів обласної державної адміністрації Валерій Дудко.

Вікторія Мілютіна та Юлія Сєдая навели приклад позитивного результату пілотного проєкту реформування медичної галузі в Полтавській області.

Голова обласної ради Ігор Вдовенко звернув увагу на неоднорідність регіонів України та зауважив, що кожна область унікальна і має свої особливості, тому не зовсім доречно впроваджувати отримані показники пілотного проєкту, наприклад для Чернігівщини.

– Не можна результати пілотного проєкту у Полтавській області застосовувати для Чернігівщини, де спостерігається постійний відтік професійних кадрів, а мережа медичних закладів вже й так оптимізована, – зазначив Ігор Вдовенко та підкреслив, що необхідно враховувати рівень доходів місцевих бюджетів і пам'ятати, що реформування проводиться з метою покращення ситуації.

Також наголошувалося на необхідності проведення пілотних проєктів реформування та відпрацювання фінансового механізму по всіх областях України.

Вкотре озвучувалася думка про застосування додаткового коефіцієнту 1,3 під час розподілу між областями субвенції з державного бюджету на здійснення підтримки закладів та заходів у системі охорони здоров'я населених пунктів, що віднесені до поліських територій.

За словами Петра Гармаша, управління охорони здоров'я облдержадміністрації торік координувало роботу органів місцевого самоврядування та медичних закладів на перехід до фінансування на підставі укладених з Національною службою здоров'я України договорів на медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій.

Медичними закладами, що були реорганізовані у комунальні некомерційні підприємства, подані необхідні документи на отримання ліцензій господарської діяльності з медичної практики до Міністерства охорони здоров'я України.

Під час зустрічі обговорено й інші питання удосконалення роботи медичної галузі та участь органів місцевого самоврядування у процесі реформування охорони здоров'я.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини