Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:10:08

Розпочалася операція "Новорічна ялинка 2020"

13.12.2019   08:36Агенцiя

Для посиленого контролю, щодо збереження зелених насаджень у святкові дні Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області розпочато проведення щорічної природоохоронної операції «Новорічна ялинка».

У рамках даної операції, в місцях торгівлі та на територіях зростання ялин і сосен, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища спільно з представниками територіальних підрозділів Національної поліції, лісовими господарствами області, громадськими інспекторами  з охорони довкілля та представниками засобів масової інформації проводяться посилені заходи державного нагляду (контролю).

Слід зазначити, що відповідно до статті  65 КУпАП, незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка тягне за собою накладення штрафу на громадян від 510 до 1020 грн., а на посадових осіб – від 2550 до 5100 грн.
За порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, згідно ст. 88-1 КУпАП, яка тягне за собою накладення штрафу від 510 – 1700 грн. Ті самі дії,  вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України  - тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 грн. до 3655 грн. з конфіскацією.
 
Окрім штрафу, у разі виявлення зазначених фактів, фахівці Інспекції будуть обраховувати ще й шкоду, заподіяну самовільним порубом. Відповідно до Постанови Кабміну від 23.07.2008 № 665, у грудні-січні потроюється розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року. 
Сума збитків, яку доведеться відшкодувати за кожну нелегально зрубану новорічну ялинку, залежатиме від діаметру дерева у корі біля шийки кореня:
до 10 см – 498.45 грн.
від 10,1 до 14 см – 878.22 грн.
від 14,1 до 18 см – 2254,92 грн.
від 18,1 до 22 см – 4628,52 грн.

Також, згідно статті 246 Кримінального кодексу України, кримінальна відповідальність настає, коли розмір шкоди перевищує 19210 грн., або при здійсненні правопорушення у заповідниках, на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду та в інших особливо охоронюваних лісах.
         
Варто пам’ятати, що кожне новорічне дерево, яке реалізується лісогосподарськими підприємствами Державного агентства лісових ресурсів України обов’язково повинно бути промарковане   спеціальним уніфікованим засобом: самоклейною етикеткою або ж пластмасовою биркою-стяжкою. На кожній етикетці або бирці розміщується унікальний номер та відповідний йому штрих код. Ці дані заносяться до Системи електронного обліку деревини, яка містить інформацію про постачальника.
Тому, купуючи хвойне дерево кожен бажаючий може перевірити його походження. Для цього на сайті https://open.ukrforest.com/ або ж у мобільному додатку для Android  “yalynka.info”  потрібно просто ввести номер із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки. Якщо ж в електронному обліку  дана інформація за введеним номером відсутня, це може свідчити про сумнівне походження деревця.
Для інших лісогосподарських підприємств підтверджуючими документами  є товаро-транспортна (видаткова) накладна або інші підтверджувальні документи про оплату та придбання новорічних дерев.

У випадку, якщо ялинку або сосну вирощено на власній або орендованій земельній ділянці, документами, що підтверджують законність походження дерева, можуть бути документи на право власності на земельну ділянку або право постійного користування земельною ділянкою та  довідка з органу місцевого самоврядування з інформацією про походження лісопродукції.

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області звертається до громадян із проханням, у разі виявлення фактів незаконних порубок новорічних красунь, або їх незаконної реалізація  повідомляти на телефон «Гарячої лінії» за номером (0462) 67-77-69.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини