Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:04:09

Дайджест новин Фонду соціального страхування України

07.12.2019   10:28Агенцiя

"Чернігівський монітор", спільно з управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, запустили щотижневий інформаційний дайджест новин Фонду, в якому мова буде йти про зміни в законодавстві, обслуговуванні страхувальників та застрахованих осіб Чернігівщини та інші новини.

ФОНД ВИПЛАТИВ 1,8 МЛРД ГРН ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ,

ПОТЕРПІЛИМ НА ВИРОБЬНИЦТВІ

 

Майже 48 тис. внутрішньо переміщених осіб, потерпілих на виробництві, і членів їх родин отримали страхові виплати від Фонду соціального страхування України упродовж січня–жовтня. За оперативними даними станом на 01.11.2019 загальна сума цих виплат склала 1,8 млрд гривень.

Зокрема, для потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань Фонд фінансує щомісячні страхові виплати, які компенсують втрачений заробіток, одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого (членам сім’ї або особам, які мають на це право), допомогу по тимчасовій втраті працездатності та ін.

Чисельність внутрішньо переміщених потерпілих (членів їх сімей) за даними трьох кварталів склала майже 48 тис. осіб, або 23,3% загальної кількості отримувачів щомісячних страхових виплат.

Нагадаємо, упродовж 9 місяців 2019 року Фонд соціального страхування України щомісяця фінансував страхові виплати для 205,7 тисяч потерпілих на виробництві та членів їх сімей. Загальна сума виплат за цей період склала 6,2 млрд гривень. Порівняно з трьома кварталами 2018 року видатки Фонду за цим напрямом зросли на 9,7%.

 

 

03.12.2019

 

ФОНД ЗАБЕЗПЕЧУЄ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ ВНАСЛІДОК ВИРОБНИЧИХ ТРАВМ

 

З метою забезпечення належних умов для реалізації соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод особами з інвалідністю, впровадження кращого світового досвіду у цій сфері, недопущення дискримінації, а також виконання зобов'язань, взятих Україною за Конвенцією про права інвалідів, 3 грудня в Україні відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю.

Цей день започатковано у 90-х роках двадцятого століття Генеральною Асамблеєю ООН з метою привернення уваги суспільства до проблем людей з обмеженими фізичними можливостями.

Одним з головних напрямів роботи Фонду соціального страхування України є турбота про тих людей, які в результаті професійних захворювань чи травм на виробництві отримали інвалідність.

Станом на 01 жовтня 2019 року робочими органами виконавчої дирекції Фонду здійснюються щомісячні страхові виплати 205 711 потерпілим на виробництві, у тому числі 9 645 особам, які мають право на виплати в разі втрати годувальника. Із загальної чисельності потерпілих, які отримують страхові виплати, 110 333 потерпілих, або 56,3% – це особи з інвалідністю. При цьому, 2 380 осіб мають інвалідність І групи, 13 566 осіб – інвалідність ІІ групи, 94 387 осіб – інвалідність ІІІ групи.

Середній розмір щомісячної страхової виплати потерпілим за 9 місяців поточного року складає 3 384,66 грн. Середній розмір щомісячної виплати потерпілим з інвалідністю І групи перевищує середній показник по Україні на 77,8% (5 555 грн), потерпілим з інвалідністю ІІ групи – на 64,3% (5 132,4 грн), потерпілим з інвалідністю ІІІ групи – на 32,9% (4 153,5 грн).

Відповідно до статті 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», Фонд фінансує витрати на медичну та соціальну допомогу для потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, у тому числі, на додаткове харчування, придбання ліків, спеціальний медичний, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, протезування, медичну реабілітацію, санаторно-курортне лікування, придбання спеціальних засобів пересування тощо, якщо потребу в них визначено висновками медико-соціальної експертної комісії та індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю (у разі її складення).

За рахунок коштів Фонду відповідно до визначеної МСЕК потреби, встановленої періодичності та звернень потерпілих, у 2019 році заплановано забезпечити:

більше 12 200 потерпілих – лікуванням у закладах охорони здоров’я та медичною реабілітацією;

близько 10 800 осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва – санаторно-курортним лікуванням;

більше ніж 20 400 потерпілих – лікарськими засобами та виробами медичного призначення;

майже 6 000 потерпілих – технічними та іншими засобами реабілітації (протезно-ортопедичними виробами);

майже 360 осіб з інвалідністю – спеціальними засобами пересування (колясками);

720 осіб з інвалідністю – спеціальним медичним доглядом;

2 357 потерпілих – постійним стороннім доглядом;

2 914 потерпілих – побутовим обслуговуванням;

116 потерпілих – додатковим харчуванням;

3 4643 осіб з інвалідністю – компенсацією витрат на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування;

62 потерпілих – очним протезуванням, окулярами, контактними лінзами;

239 потерпілих – слуховими апаратами.

Виконавча дирекція Фонду робить все можливе, щоб люди з інвалідністю якнайбільше залучалися до активного способу життя, надає їм допомогу у моральній, фізичній та соціальній реабілітації.

У рамках реалізації заходів державної соціальної політики, спрямованих на інтеграцію осіб з особливими потребами у сучасне суспільство, залучення їх до активного громадського життя, надання допомоги в самореалізації і духовному зростанню, започатковано проведення щорічних Всеукраїнських спартакіад серед осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва «Сила духу». Характерною ознакою змагань є невпинне зростання масовості та популярності відборів серед потерпілих на виробництві: 2013 рік – 1478 осіб; 2019 рік – 2071.

Відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю – закономірна й справедлива шана суспільства і нагадування всім про обов’язок перед людьми з обмеженими фізичними можливостями, котрі потребують постійного захисту і підтримки.

 

                                                                                 

 

03.12.2019

 

НА ЗАХИСТІ ПРАВ ПРАЦЮЮЧИХ

 

03 грудня в усьому світі відзначається День людей з інвалідністю. Цей день – не свято, а скоріше нагода привернути увагу суспільства до проблем людей з обмеженими фізичними можливостями: невеликі пенсії, дорогі ліки, труднощі з працевлаштуванням, навчанням, потреба у догляді і допомозі із самообслуговування, вирішенні навіть найпростіших життєвих потреб.

В Україні існує чимало соціальних служб, які працюють задля забезпечення соціального захисту людей з обмеженими можливостями, серед яких і Фонд соціального страхування України. За рахунок коштів Фонду реалізується ціла низка програм соціального захисту працюючої людини. Перш за все, це виплата матеріального забезпечення застрахованим особам, медико-соціальна реабілітація, ефективне лікування у лікувально-профілактичних закладах. Відповідно до індивідуальних програм реабілітації, складених медико-соціальною експертною комісією (МСЕК), потерпілі на виробництві забезпечуються повним обсягом необхідної медичної допомоги та реабілітаційних заходів: проводиться стаціонарне, амбулаторне, відновлювальне лікування в санаторіях. Крім того, вони забезпечуються протезно-ортопедичними виробами, лікарськими засобами та предметами медичного догляду, слуховими апаратами, засобами пересування та побуту, спеціальними автомобілями, необхідними видами доглядів та іншими послугами, визначеними МСЕК.

На сьогодні у Чернігівському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України на обліку перебуває 1339 потерпілих на виробництві, у тому числі 63 внутрішньо переміщених осіб. Майже 46 % із них становлять особи з інвалідністю, з яких 18 – I групи, 162 – II групи та 437 – III групи, загалом 617 осіб.

За 10 місяців 2019 року відділенням проведено страхових виплат потерпілим на виробництві на загальну суму понад 24 млн 500 тис. грн, із них виплачено переселенцям майже 2 млн 250 тис. гривень. Профінансовано витрат на медико-соціальну допомогу потерпілим на виробництві 2 млн 276 тис. грн, в тому числі 103,8 тис. грн переселенцям.

Особам з інвалідністю I групи внаслідок трудового каліцтва (професійного захворювання) крім щомісячної страхової виплати та пенсії щомісяця проводиться фінансування витрат на постійний сторонній догляд у розмірі половини мінімальної заробітної плати та на побутове обслуговування у розмірі чверті мінімальної заробітної плати, а деякі потерпілі цієї категорії додатково за визначенням МСЕК щомісячно отримують від Фонду кошти на спеціальний медичний догляд у розмірі мінімальної заробітної плати. Витрати на догляд фінансуються незалежно від того, ким цей догляд здійснюється.

Особи, які постраждали на виробництві та яким встановлено інвалідність, безкоштовно забезпечуються санаторно-курортним лікуванням. У попередні роки путівки закуповувались централізовано за рахунок коштів Фонду. Не завжди це було зручно для людини, оскільки путівка надавалась у визначений термін до певного санаторію. Починаючи із 2017 року, особа, якій визначено потребу у санаторно-курортному лікуванні, сама вибирає санаторій для оздоровлення та зручний період, а Фонд укладає тристоронній договір для лікування потерпілого і відшкодовує вартість перебування людини в санаторії після закінчення лікування. Такий механізм забезпечення санаторно-курортним лікуванням є дуже зручним, оскільки дає змогу оздоровитись у зручний час з урахуванням сімейних обставин, відпусток тощо. Правлінням Фонду щорічно затверджується гранична вартість ліжко-дня. Протягом поточного року відділення забезпечило санаторно-курортним лікуванням 29 потерпілих на виробництві. Витрати на проїзд до санаторно-курортного закладу і назад також відшкодовуються Фондом.

Дуже важливим напрямом діяльності є відшкодування витрат на медичну та соціальну допомогу. Так, за 10 місяців 2019 року більше ніж 86 постраждалих на виробництві були забезпечені стаціонарним лікуванням на суму 421,2 тис. грн, лікарськими засобами та виробами медичного призначення 306,3 тис. грн; 21 особа була забезпечена технічними та іншими засобами реабілітації (протезно-ортопедичними виробами).

Одним із важливих видів соціальної та медичної реабілітації є забезпечення осіб з інвалідністю спецавтотранспортом. Це суттєва допомога потерпілим для їх соціальної адаптації та більш активної участі в суспільному житті. Особам, які отримали автомобілі у 2007 році, вони передані у власність відповідно до законодавства після 10-річного строку експлуатації. Також ці потерпілі повторно взяті на облік для забезпечення новими автомобілями за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Безперечно, виплата коштів, лікування у лікарні чи оздоровлення в санаторії для людини з обмеженими фізичними можливостями має дуже велике значення, але не дати людині відчути себе покинутою і забутою – це також не менш важливо. Тому є ще один напрям роботи, якому приділяється велика увага. Це організація Всеукраїнської спартакіади «Сила духу» серед осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва. Вона проводиться з метою підтримки у потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань цілеспрямованості у подоланні особистих фізичних меж, реабілітації засобами фізичної культури і спорту, для подальшої адаптації у суспільство, а головне – отриманням позитивних емоцій та спілкування.

Відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю – закономірна й справедлива шана суспільства і нагадування всім про необхідність допомоги особам з інвалідністю. Ми не повинні забувати, що поруч із нами живуть наші земляки, яким постійно потрібні увага, підтримка та турбота.

Користуючись нагодою, бажаю всім міцного здоров’я, оптимізму та родинного затишку, а працівники Фонду будуть і надалі допомагати своїм підопічним у вирішенні їх проблем не лише через виплату матеріальної допомоги, але й уважним, чуйним ставленням до кожного, хто звертається до відділення.

Адреса відділення: вул. Музична, 1-А, м. Чернігів, 14014. Телефон: 678-518.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини