Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:51:11

У Кіптівській ОТГ із 2020 року запровадять громадський бюджет

04.12.2019   13:12Агенцiя

У Кіптівській громаді, що створена однією з перших на Чернігівщині, з наступного року запровадять громадський бюджет, що покращить участь громадян у процесі схвалення рішень на місцевому рівні та розподілі коштів сільського бюджету.

Про це йшлося під час консультаційної зустрічі щодо бюджету участі у рамках проєкту «Впровадження та розвиток громадського бюджету в об’єднаних територіальних громадах Чернігівської та Черкаської областей».

За словами заступниці сільського голови Ірини Корогод, схвалено рішення про запровадження бюджету участі з 2020 року. Найближчим часом буде створена координаційна (експертна) група з представників влади і громадськості, опрацьовується Положення про бюджет участі у громаді, яке планується схвалити на сесії сільської ради до кінця року.

Загалом на наступний рік планується у сільському бюджеті передбачити 140 тис. грн на проекти місцевих жителів. Подавати і голосувати за проекти матимуть можливість жителі ОТГ з 14 років. «Ми прагнемо почути голос людей та реалізувати у громаді проекти, що можуть змінити наше життя на краще», - наголосила вона.

Під час заходу голова громадської організації «Асоціація демократичного розвитку» Анна Ніколенко-Баєва та експертка громадського бюджету Ірина Синельник надали методичні рекомендації щодо розробки Положення про громадський бюджет.

Учасники зустрічі домовилися про проведення на початку наступного року у рамках проекту марафону з написання проєктів бюджету участі, аби у громаді було більше цікавих і корисних ініціатив, запропонованих місцевими жителями. Також озвучено задум щодо проведення конкурсу малюнків серед школярів задля створення логотипу бюджету участі у Кіптівській ОТГ.

Позитивно оцінює можливості втілення бюджету участі у Кіптівській ОТГ сільський голова Володимир Кучма. Він переконаний, що це дозволить активізувати місцевих мешканців та втілити низку проектів, які хочуть люди.

Громадський (партиципаторний) бюджет/бюджет участі – інструмент прямої демократії і дієвий механізм взаємодії громади з органами місцевого самоврядування, за допомогою якого жителі міста (селища, ОТГ) мають можливість  брати участь у прийнятті  рішень на місцевому рівні, щодо розподілу частини бюджетних коштів на втілення суспільно корисних ініціатив.

Процес громадського бюджету активізує громаду, формує довіру  громадян до місцевої влади та сприяє їх взаємодії, а також допомагає у визначенні та вирішенні проблем, які найбільше хвилюють жителів міста, селища чи ОТГ. Крім того, громадський бюджет підвищує рівень відкритості та прозорості роботи місцевої влади, а також дозволяє жителям міста безпосередньо впливати на бюджетну політику громади.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини