Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:43:19

Згадали жертв голодоморів

25.11.2019   10:19Агенцiя

23 листопада уся наша країна разом із міжнародною спільнотою вшановує пам’ять усіх жертв вчиненого комуністичним тоталітарним режимом геноциду українського народу.

Віддати данину шани та вклонитись світлій пам’яті земляків, які загинули під час голодоморів в Україні, під час меморіального заходу біля П’ятницької церкви у Чернігові зібрались представники влади, громади, духовенства Придесення.

Серед тих, хто завітав на пам’ятний захід, були голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник Чернігівського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради – керуючий справами виконкому Сергій Фесенко, представник Українського інституту національної пам'яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання. Заупокійну літію за жертвами голодомору відправив керуючий Чернігівською єпархією ПЦУ архієпископ чернігівський і ніжинський Євстратій.
«Ми схиляємо голови у мовчанні для того, щоби почути голоси свідків, які крізь час промовляють до нас. Сотні і тисячі свідчень про людовбивство, про людоїдство – і все це наслідок наказів, які йшли з Кремля. Не маємо права це забувати. Тому і схиляємо голови у мовчанні – щоби пам’ятати тих, хто тілом помер, але правда чия залишається навіки», - звернувся він до присутніх після відправлення.

- Голодомор 1932-33 років це одна з найбільших трагедій не тільки в нашій, але й у світовій історії, - зазначив голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко. - Попри непоправні втрати наш народ вистояв і не втратив своєї національної пам’яті.
Керівник ОДА розповів, що сім’я його бабусі також пережила жахіття голоду і ця тема для нього близька та болюча.

Під час заходу прозвучали трагічні спогади свідків тих страшних подій, зібрані на Чернігівщині.

Заупокійну літію за жертвами Голодомору відправвив керуючий Чернігівською єпархію Православної Церкви України Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.

Присутні на заході приєдналися до загальноукраїнської хвилини мовчання та схилили голови у глибокій жалобі за співвітчизниками, які загинули голодною смертю.

Учасники меморіального зібрання встановили палаючі лампадки біля Пятницької церкви. Утворивши символічний хрест.

Після цього учасники меморіального заходу долучилися до ходи пам’яті від П’ятницької церкви до пам’ятного знаку «Борцям за волю і незалежність України».


Історична довідка: Голодомор на Чернігівщині


У жовтні 1932 р. в Україні була створена сьома область - Чернігівська, до якої увійшло 36 районів. Того року врожай був достатнім, але "буксирні бригади" шукали і забирали у людей все зерно, тому й виник небувалий голод. Вилучений у селян хліб йшов на експорт. Райони, що не виконали планів здачі хліба, ставилися мовби поза законом, їх керівники оголошувались саботажниками і підлягали репресіям. В ці райони заборонялося ввозити продукти харчування і промтовари, фактично припинялася торгівля.
В селах по ночах голодні люди почали зрізати колоски на колгоспних полях. Після прийняття 7 серпня 1932 р. Закону про охорону соціалістичної власності: такі порушники карались розстрілом або десятьма роками тюремного ув'язнення з конфіскацією всього майна. Селяни намагалися тікати з голодних місць, але на кордонах України з Росією стояли загороджувальні загони. Натовпи голодних людей переповнювали міста, де теж був голод.
Чернігівські історики Олександр Коваленко та Володимир Ткаченко обрахували чисельність людських втрат у регіоні як різницю між кількістю населення у 1932 році та результатами перепису 1939 року. Кількість жертв Голодомору на Чернігівщині становила понад 230 тисяч чоловік. А якщо додати населення 17 районів, які в 1939 році були передані до складу Сумської області, то жертв було понад 360 тисяч. Найбільше постраждали Борзнянський, Ніжинський, Ічнянський і Прилуцький райони.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини