Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 00:16:06

Дайджест новин Фонду соціального страхування України

23.11.2019   08:11Агенцiя

"Чернігівський монітор", спільно з управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, запустили щотижневий інформаційний дайджест новин Фонду, в якому мова буде йти про зміни в законодавстві, обслуговуванні страхувальників та застрахованих осіб Чернігівщини та інші новини.

ФОНД ПРИЙНЯВ НА ФІНАНСУВАННЯ ДОПОМОГИ

ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ НА 3,8 МЛРД ГРН

 

За оперативними даними 10 місяців 2019 року Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування заяви-розрахунки для виплати допомог по вагітності та пологах для 128,45 тис. жінок на загальну суму 3,8 млрд гривень. Середня тривалість відпусти по вагітності та пологах, за кожен день якої Фонд компенсує втрачений заробіток, складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів).

«Незалежно від тривалості страхового стажу кожна працююча жінка має право на 100% компенсації втраченого заробітку за весь період перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Середньоденний розмір цієї допомоги у січні–жовтні склав 246,22 грн, це на 23,2% більше, ніж за той же період минулого року», – зазначив директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков.

Водночас, для жінок, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

Механізм отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду соціального страхування України

1. Для отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду отриманий листок непрацездатності необхідно передати роботодавцю не пізніше 12 календарних місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами. У разі роботи за сумісництвом надається копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

2. Комісія (уповноважений) із соціального страхування, що створюється на кожному підприємстві, в установі чи організації будь-якої форми власності, приймає рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах.

3. Протокол засідання комісії із соціального страхування або рішення уповноваженого передаються бухгалтеру підприємства разом із листком непрацездатності, на підставі чого здійснюється розрахунок суми допомоги по вагітності та пологах, що фінансується Фондом.

4. На підставі здійснених розрахунків роботодавцем заповнюється заява-розрахунок за встановленою формою і передається до робочого органу Фонду за місцем обліку страхувальника.

5. Матеріальне забезпечення перераховується Фондом на окремий поточний рахунок роботодавця, відкритий у банку для зарахування страхових коштів, і виплачується роботодавцем працівнику.

 

20.11.2019

 

ФОНДОМ ПРИЗУПИНЕНО

ВИПЛАТИ МАТЕРІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

20 листопада 2019 року Фондом соціального страхування України вимушено призупинено перерахування коштів для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам. Фінансування тимчасово не здійснюється у зв’язку із закінченням кошторисних призначень за зазначеним напрямом, що затверджені бюджетом Фонду.

«За діючим законодавством Фонд не може перерахувати кошти за кожним з напрямів фінансування більше, ніж затверджено в бюджеті Фонду на 2019 рік, прийнятому Кабінетом Міністрів України. За напрямом матеріального забезпечення заплановані на рік видатки було вичерпано 19 листопада. Кошти на рахунках є, але з сьогоднішнього дня ми не маємо права їх перерахувати до внесення змін до річного бюджету», – прокоментував директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков.

Постанова № 16 «Про затвердження бюджету Фонду соціального страхування України на 2019 рік» прийнята КМУ 16.01.2019. Загальні видатки Фонду на поточний рік було заплановано у розмірі 23,26 млрд гривень, зокрема, на виплату матеріального забезпечення та соціальні послуги – 12,974 млрд гривень, з яких 12,535 млрд грн – на матеріальне забезпечення.

Станом на сьогодні загальна сума по заявам-розрахункам, наданим до фінансування у 2019 році з урахування заборгованості на початок року, становить 13,573 млрд гривень, що перевищує кошторисні призначення на рік за відповідною статтею видатків на 1,038 млрд грн.

«Ситуація недопустима, фактично виплати зупинено через бюрократичні причини. Зараз ми ведемо перемовини із Міністерством соціальної політики, яке, як орган державного нагляду за Фондом, може за погодженням із Міністерством фінансів подати проект внесення відповідних змін на затвердження Кабміну. Проект змін напрацьований, сподіваюсь, Міністерство соціальної політики найближчим часом його подасть. Щойно Кабінет Міністрів прийме зміни, виплати буде відновлено», – наголосив Євген Баженков.

За загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності надаються такі види матеріального забезпечення: допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах і допомога на поховання.

«Бюджет Фонду на поточний рік подавався на затвердження Кабміну колишнім керівництвом Міністерства соціальної політики і був штучно занижений по видаткам. Кошти на лікарняні і декретні було закладено на рівні 2018 року, без врахування зростання середньої заробітної плати. Разом із зниженням у попередні періоди загалом на 5,1% частки ЄСВ, яка спрямовується до бюджету Фонду, це призвело до затримок із виплатою матеріального забезпечення та, на сьогодні, вимушеної повної зупинки виплат за цим напрямом», – говорить Євген Баженков.

Здійснення страхових виплат, а також фінансування медичних і соціальних послуг для потерпілих на виробництві здійснюється Фондом у штатному режимі.


 

21.11.2019

 

ЄВГЕН БАЖЕНКОВ ЗАЯВИВ ПРО ПОНОВЛЕННЯ ВИПЛАТ

ЛІКАРНЯНИХ І ДЕКРЕТНИХ ПІД ОСОБИСТУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

 

Директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков сьогодні, 21 листопада, підписав відповідні документи для повного відновлення всіх виплат матеріального забезпечення. Відновлення виплат знаходиться під особистою відповідальністю Є.Баженкова, оскільки фінансування Фондом лікарняних і допомог по вагітності та пологах відповідно до законодавства на сьогодні неможливе без внесення змін до бюджету Фонду.

«Є буква закону, і є дух закону. За буквою закону Фонд не має права з 20 листопада перераховувати кошти на матзабезпечення, хоча гроші на рахунках в нас є. Учора весь день Фонд не фінансував ані лікарняні, ані декретні. Але мова про соціальні страхові виплати. Зранку я зібрав у Фонді нараду, мені підтвердили, що законодавчо правових шляхів для відновлення виплат без подання Міністерством соціальної політики на Кабінет Міністрів України змін до бюджету не має. Тому я вимушений порушити фінансову дисципліну і слідувати саме духу закону – сьогодні я беру на себе відповідальність і відновлюю всі виплати.

На 26-те листопада голова правління Фонду Володимир Саєнко терміново скликав позачергове засідання правління, сподіваюсь, на ньому приймуть рішення про правове врегулювання цієї ситуації», – говорить Євген Баженков.

Нагадаємо, 20 листопада 2019 року Фондом соціального страхування України було вимушено призупинено перерахування коштів для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам. Фінансування тимчасово не здійснювалось у зв’язку із закінченням кошторисних призначень за зазначеним напрямом, що затверджені бюджетом Фонду.

«За діючим законодавством Фонд не може перерахувати кошти за кожним з напрямів фінансування більше, ніж затверджено в бюджеті Фонду на 2019 рік, прийнятому Кабінетом Міністрів України. За напрямом матеріального забезпечення заплановані на рік видатки було вичерпано 19 листопада. Кошти на рахунках є, але з сьогоднішнього дня ми не маємо права їх перерахувати до внесення змін до річного бюджету», – роз’яснив ситуацію учора, 20 листопада, директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков.

Зазначимо, що з 01 січня по 19 листопада 2019 року Фонд профінансував 12,499 млрд гривень матеріального забезпечення. Зокрема, 19 листопада Фондом було перераховано за цим напрямом 129 млн гривень. 20 листопада на фінансування матеріального забезпечення Фондом перераховано – 0 гривень.

Окремо зазначимо, що у зв’язку з критичною ситуацією, яка склалася у Фонді соціального страхування України з фінансуванням коштів на виплату матеріального забезпечення застрахованим особам, голова правління Володимир Саєнко звернувся до членів правління щодо термінового проведення 26 листопада позачергового засідання правління Фонду.

 

Прес-служба Фонду соціального страхування України

 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини