Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:59:39

Перші підсумки бюджету участі у Городнянській ОТГ

21.11.2019   12:47Агенцiя

Перші підсумки реалізації проєктів бюджету участі у 2019 році підбили у Городнянській міській раді представники координаційної ради, громадські активісти й експерти громадського бюджету.

Консультаційна зустріч щодо бюджету участі відбулася у рамках проєкту «Впровадження та розвиток громадського бюджету в об’єднаних територіальних громадах Чернігівської та Черкаської областей».

Громадський бюджет як механізм співпраці влади і громадськості запроваджено у Городнянській ОТГ на початку року: створено координаційну раду, схвалено необхідні документи, на проєкти громадян у міському бюджеті передбачено 200 тис. грн. І вже цьогоріч активні мешканці громади подали перші проєкти, до кінця року триває їх реалізація. Всього до міськради надійшло 4 проєкти.

Оскільки їх загальний бюджет не перевищував суму, виділену з міського бюджету на ідеї місцевих жителів, то координаційна рада вирішила реалізувати усі проєкти, навіть не проводячи голосування. Так, у громаді наразі втілюються такі проєкти: «Бібліотечний освітньо-пізнавальний простір «Невгамовні» (бюджет – 39,4 тис. грн), «Маковіївська криниця с. Дібрівне як частина еко-туризму громади» (36,9 тис. грн), «Велотренажер у громаді як альтернативне джерело енергії» (7,8 тис. грн), «Городнянщина починається з тебе» - благоустрій озера «Циганське» (109 тис. грн).

Під час заходу голова громадської організації «Асоціація демократичного розвитку» Анна Ніколенко-Баєва та експертка громадського бюджету Ірина Синельник, базуючись на досвіді інших місті і громад,  вказували на можливість зниження кількості підписів на підтримку проєкту (наразі ця кількість становить 100 підписів), доречного поділу проєктів на великі і малі, або виділення коштів на проєкти для центру і сіл громади (адже Городнянська ОТГ, окрім міста, включає ще 15 сіл), активізацію інформаційної кампанії для більшої кількості поданих проєктів і кращої обізнаності жителів громади про бюджет участі.

Заступник міського голови Віталій Мамедов переконаний, що бюджет участі покращує взаємодію влади і громадськості, створює можливості втілення у життя громадських ініціатив. На його думку, Городнянська ОТГ має свій шлях реалізації бюджету участі. І така значна кількість підписів на підтримку проєкту (100 для Городні і 10% від кількості жителів села) є додатковим стимулом для інформування: автор спілкується з людьми і переконує їх підтримати свою ідею. «Якщо це нецікаво для людей – немає сенсу реалізовувати ці проекти», - говорить Віталій Мамедов.

Щодо поділу проєктів чи обмеження суми проекту – представники координаційної ради вважають, що «формування активної ідеї не залежить від фінансування, якщо є бажання, то шукають можливості». Віталій Мамедов підкреслив, що міська рада відкрита до співпраці із громадськістю і готова шукати можливості фінансування якісних ідей, пропозицій громадян навіть поза межами бюджету участі.

Учасники зустрічі домовилися про проведення на початку наступного року у рамках проекту марафону з написання проєктів бюджету участі, аби у громаді було більше цікавих і корисних ініціатив, запропонованих місцевими жителями. Також озвучено задум щодо проведення конкурсу малюнків серед школярів задля створення логотипу бюджету участі у Городнянській ОТГ.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини