Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:48:27

При реформуванні інтернатних закладів мають бути враховані інтереси кожної дитини

12.11.2019   16:38Агенцiя

Шляхи трансформації Батуринської спеціальної школи-інтернату обговорили 11 листопада на черговому засіданні робочої групи з координації та контролю за реалізацією проєкту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України».

Відповідні напрацювання озвучила адміністратор консорціуму «Соціальні інвестиції» Людмила Ніколаєва. У їх основі — прагнення максимально інтегрувати у суспільство вихованців інтернатного закладу (а нині їх 40).

За висновками експертів, більшість з цих дітей можуть проживати та виховуватись у сім’ях біологічних батьків, за умови організації за місцем їх проживання інклюзивного навчання та соціальних послуг.

У населених пунктах, куди передбачається повернення дітей, мають працювати фахівці із соціальної роботи, у навчальних закладах необхідно створити інклюзивні класи.

Також серед першочергових завдань – влаштування дітей, які з певних причин не можуть повернутися до батьків, до сімейних форм виховання. Йдеться, зокрема, про дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування, а також дітей, чиїх батьків можуть позбавити батьківських прав найближчим часом.

У ході реалізації проєкту передбачається перепідготовка та перенавчання персоналу школи-інтернату, відповідні заходи здійснюватимуть експерти консорціуму.

Успішне втілення в життя зазначених змін потребує скоординованої роботи профільних структур обласної державної адміністрації, місцевих органів виконавчої влади та самоврядування, а також громадськості.

Учасники наради висловили свої зауваження та пропозиції, які розробники пообіцяли врахувати при подальшій роботі.

— Це спільна робота всіх дотичних структур. З одного боку, громади області мають бути готовими взяти на себе відповідальність за дітей соціально вразливих категорій, з іншого, суспільство — готовим допомогти таким дітям соціалізуватися,— підсумувала заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова.

Нагадаємо: з березня минулого року експерти консорціуму «Соціальні інвестиції» (відповідно до договору з Мінсоцполітики) надають консультаційні послуги із впровадження Регіонального плану стосовно збільшення обсягів надання послуг з догляду на сімейній основі (реформування інтернатних закладів в області). Відтак, мають бути розроблені плани трансформації усіх дитячих інституцій, підготовки та перенавчання фахівців цих установ, розвитку сімейних форм виховання, а також мережі послуг у громадах. Кінцева мета цих ініціатив — інноваційна модель надання послуг сім’ям та дітям, що базуватиметься на забезпеченні кращих інтересів дитини, повідомляє Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини