Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:44:27

У Чернігові вже приймають документи для зарахування внутрішньо переміщених осіб на квартирний облік

09.11.2019   11:40Агенцiя

У зв’язку зі змінами в законодавстві, внесеними буквально цього літа (Постановою Кабміну № 582), для людей зі статусом внутрішньо-переміщених осіб (ВПО) в Україні з’явилася можливість стати на квартирний облік у місцях їх тимчасового проживання. З них має формуватися окрема квартирна черга, і також цією постановою передбачені окремі Порядок формування фондів житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб та новий Порядок надання їм такого житла.

Наразі в Чернігові вже забезпечені організаційні умови для зарахування внутрішньо переміщених осіб на квартирний облік. Для цього таким особам потрібно звернутися і надати необхідні документи до міського Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), що знаходиться на вул. Рокоссовського, 20-А.

Про те, які документи треба туди надати, як саме формується черга і з чого може формуватися фонд житла для таких осіб розповіли сьогодні в Чернігівській міській раді на брифінгу для журналістів.

Спікерами  заходу були керівник відділу квартирного обліку Чернігівської міської ради Михайло Католик і голова правління Чернігівської громадської організації «КРИМСЬКА ГРОМАДА» і член громадської ради при Міністерстві тимчасово окупованих територій Світлана Кузіна.

За інформацією районних у місті Чернігові управлінь праці та соціального захисту населення, в нашому місті стоять на обліку 2,5 тисячі вимушених переселенців. А загалом по Україні, за даними Мінсоцполітики, їх зараз 1 млн 417 тис – і цифра поступово збільшується.

Більшість вимушених переселенців живе в орендованих квартирах. Держава виплачує таким особам компенсацію за піднайм житла, але де-факто її одержати можуть не всі. Тож інформація, повідомлена на брифінгу, є актуальною для дуже великої кількості людей.

Отже: багато питань, які раніше врегульовувалися на рівні місцевих органів влади, тепер врегульовані постановою Кабміну. Є три основних нововведення.

Перше нововведення – скасовується вимога недостатності доходу для купівлі житла переселенцями. Тепер єдиною вимогою є відсутність у особи придатного для життя житла на контрольованій території. Якщо житло на непідконтрольній території, або ж на підконтрольній, але зруйноване війною, то особа має право на тимчасове житло.

Друге нововведення – створення житлових комісій при місцевих органах влади, які і займатимуться розподілом тимчасового житла.

Третє нововведення – запровадження системи балів за рівнем вразливості особи. Чим більше балів у особи – тим більше шансів на отримання тимчасового житла. Два останні нововведення мають на меті підвищити прозорість розподілу житла та належним чином визначати того, хто найбільше його потребує.

Пріоритетність надання житла визначається за цією системою нарахування балів

Як стати на облік ВПО для отримання тимчасового житла?

Треба звернутися із заявою (за формою згідно з Додатком 1 з підписами всіх повнолітніх членів сім’ї) до Центру надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП) за місцем обліку ВПО. Взяття на облік може здійснюватися і за довіреністю.

До заяви треба додати:
 - копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.
(У разі подання заяви уповноваженим представником ВПО пред’являються документи, що посвідчують особу представника, та копія довіреності);
 -  копію довідки ВПО та копії відповідних довідок членів сім’ї (за наявності);
- акт обстеження технічного стану житла (при наявності зруйнованого житла);
 - копії документів, що підтверджують родинні відносини заявника та всіх членів його сім’ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо);
 -  довідки про доходи заявника та всіх членів його сім’ї за попередні шість місяців;
 - копію реєстраційного номера облікової картки платника податків (не надається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному територіальному органу ДФС і мають відмітку в паспорті громадянина України);
 -  копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні житла (п.8).

Комісія, створена місцевим органом влади, має розглянути таке звернення. Засідання Комісії має проводитися не рідше одного разу на місяць. На засіданні комісії мають право бути присутніми особи та члени їх сімей, щодо яких вирішується питання про взяття на облік, розподіл житлових приміщень. За результатами розгляду звернення Комісія приймає рішення про взяття або про відмову у взятті на облік.

Висновок комісії подається протягом 10 днів з дня його затвердження на розгляд уповноваженого органу. А він має прийняти рішення протягом 10 днів з дня подання висновку комісії (п.18). Протягом 7 днів орган приймає рішення про взяття на облік або відмову та надсилає ВПО поштою повідомлення про це (п.19).

Що далі?

Відповідно до Постанови, планується формування фонду цього житла. Воно передбачається за рахунок будівництва, реконструкції, капітального ремонту, придбання житла. Фінансуванн цих заходів можливе як з державного, так і з місцевого бюджетів, так і з інших джерел, не заборонених законом. Зокрема, у 2017 році Кабінет міністрів України прийняв Постанову №769, яка надала можливість отримувати місцевим бюджетам на ці заходи співфінансування з державного бюджету в розмірі 70%. Також фонд такого житла може поповнюватися і з інших джерел.

Житло, в разі його надання, матиме статус тимчасового. Тобто права на його приватизацію проживаючі не матимуть і договір на користування треба буде переукладати (продовжувати) на кожен наступний рік.

Михайло Католик: «Коли потреба міста буде сформована, ми зможемо подавати свої пропозиції та претендувати на кошти з державного бюджету за рахунок субвенції».

Світлана Кузіна: «Я хочу звернутися до українців, які мають статус ВПО. Друзі, я розумію, що зо ці роки ви вже зневірилися в тому, що може насправді якось вирішитися ваше питання. Для мене це дуже боляче, тому що я така сама внутрішньо переміщена особа. Але я закликаю зібратися з силами і духом, зібрати всі документи, піти в ЦНАП подати їх і скористатися тим шансом, який нам зараз дає держава».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини