Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 00:57:47

Червонокнижного лося застрелили на Чернігівщині: справа має багато загадок

06.11.2019   10:21Агенцiя

У перший день дозволеного полювання на Чернігівщині убили молодого лося, який є занесеним до Червоної книги.

Смертельно пораненого лося у лісі виявив місцевий житель Микола Семенченко. Коли він побачив тварину, вона була ще живою. За його словами, він навіть спершу не помітив, що лося поранено, передає ТСН.

Опісля він подзвонив єгерю, і вже той викликав поліцію. Коли слідча група приїхала, лось вже був мертвим. Орієнтовно, тварині – з роки, вона має один ріг і вагу – приблизно 3 центнери.

Спеціалісти встановили, що тварину вбили свинцевою кулею. Її особливість полягає в тому, що вона після влучання знищується, тому за уламками неможливо ідентифікувати, з якої зброї стріляли. Крім того, слідчим не вдалося й знайти гільзу, за якою також можна було б встановити, з якої зброї стріляли.

Наразі лісники проводять власне розслідування та намагаються знайти рушницю, з якої було здійснено постріл. Найближчими днями хочуть зібрати всіх мисливців разом, аби провести роз’яснювальну роботу, і, можливо, щось випливе.

Відомо, що того того дня у цьому районі полювали жителі двох прилеглих сіл – Махнівки та Омбиша. Але з’ясувати, в якій частині лісу випустили кулю, досить важко. Річ у тім, що лосі навіть з таким тяжким пораненям можуть пройти до 5 кілометрів. А за 300 метрів від місця, де знайшли тварину, розташовується межа лісництв. Теоретично поранена тварина могла прийти навіть з іншого району, але сліди крові поки що вдалося знайти лише там, де лежав поранений лось.

Мисливці як Махнівки, так і Омбиша усі обвинувачення у свій бік спростовують. Кажуть, що за святкуванням початку сезону навіть не встигли зброю розчохлити. Щоправда, коли на пораненого лося натрапили мисливці Махнівки, то на дорозі десь за кілометр від лісу сиділи шість літніх мисливців села Омбиш. Хоча в останніх жодних вполюваних трофеїв не було, але їхні три рушниці вилучено на експертизу. Натомість 13 рушниць махнівських мисливців для експертизи досі не вилучали. Правоохоронці досі працюють у навколишніх селах.

Зауважимо, що в Україні популяція лосів перебуває на межі зникнення. Сьогодні налічується щонайбільше 4,5 тисячі таких тварин, і протягом десяти років їхня популяція скоротилася ледь не втричі. Лише за цей рік на Чернігівщині було вбито чотирьох лосів, проте жодного браконьєра правоохоронці так і не встановили. За убивство червонокнижного лося винуватцю загрожує 130 тисяч гривень штрафу.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини