Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:39:01

Щодо відключення КП "Чернігівводоканал" від електроенергії

29.10.2019   08:35Агенцiя

25 жовтня ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» було оприлюднено інформацію щодо відключення об’єктів КП «Чернігівводоканал» від електричної енергії, починаючи з 08.00 год. 29.10.2019.

Причина відключення – заборгованість КП «Чернігівводоканал» за спожиту електроенергію в сумі понад 3 млн грн. Це повідомлення викликало суттєву занепокоєність мешканців міста Чернігова. Починаючи з 25.10.2019 на телефони підприємства надходять дзвінки від громадян з питаннями про те, чи буде відключення і що робити в зазначеній ситуації.

Яка ситуація з розрахунками

За даними КП «Чернігівводоканал», станом на 28.10.2019 заборгованість перед ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» складає 2 619 590,99 грн.

При цьому середнє місячне нарахування за електричну енергію, яку споживає на технологічні потреби КП «Чернігівводоканал» – на рівні 3,2 млн. грн. Тобто, поточна заборгованість не перевищує суми щомісячних нарахувань.

До того ж, КП «Чернігівводоканал» не може проводити 100% передплату за планові обсяги споживання електричної енергії, як того вимагає ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ». Адже діючими тарифами, які затверджує НКРЕКП, передбачено розрахунок за фактом споживання електричної енергії.

Також треба звернути увагу на те, що діючі тарифи на послуги КП «Чернігівводоканал» є економічно необґрунтованим. В тарифах, затверджених НКРЕКП, вартість електричної енергії складає:
    2,06 грн/ кВт.год – для І класу напруги;
    2,75 грн/ кВт.год – для ІІ класу напруги.

Фактична ціна за жовтень 2019 року склала:
    2,30 грн/ кВт.год – для І класу напруги;
    2,98 грн/ кВт.год – для ІІ класу напруги.

В діючих тарифах КП «Чернігівводоканал» не закладено коштів на оплату електричної енергії за новими тарифами в повному обсязі.

До того ж, станом на 28.10.2019 КП «Чернігівводоканал»:
    2 993 790 грн. не отримано від Управління праці та соціального захисту населення за пільги, нараховані за спожиті послуги підприємства;
    3 855 068 грн. складає заборгованість підприємств міста Чернігова за спожиті послуги;
    170 849 грн. заборгували структури, що фінансуються з бюджету країни;
    30 115 008 грн. – заборгованість населення міста Чернігова.

Підприємство активно проводить роботу щодо стягнення наявної заборгованості. Але, через вимоги діючого законодавства, далеко не завжди навіть є можливість відключити споживачів від водопостачання, щоб тим самим, хоча б припинити накопичення суми боргу.

Чи треба робити запас води?


Сьогодні на це питання керівництво КП «Чернігівводоканал» однозначно відповісти не може. Наразі невідомо, які саме об’єкти потраплять під відключення 29.10.2019.

Якщо від електропостачання буде відключено базу підприємства по вул. Жабинського, 15, це вплине на роботу аварійно-диспетчерської служби та послабить контроль над роботою об’єктів водопостачання та водовідведення.

У разі знеструмлення будь-якої насосної станції водопроводу без питного водопостачання може залишитись значна частина міста. Окрім цього, такі дії призведуть до зниження тиску води у мережі, що, в свою чергу, може вплинути на роботу ДСНС при гасінні пожеж.

Відключення водопостачання вплине на роботу теплогенеруючих організацій міста, приватних котельних та населення, яке використовує індивідуальне опалення, адже воду для опалювальних систем вони отримують від КП «Чернігівводоканал». 
Зупинка роботи каналізаційних насосних станцій взагалі призведе до екологічної катастрофи, наслідки якої навіть важко передбачити.

В свою чергу КП «Чернігівводоканал» написало листа до керівництва АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО», яке безпосередньо проводить відключення від мереж електропостачання, з проханням повідомити, які саме об’єкти підприємства планується відключити від електроенергії, щоб підготувати план заходів для забезпечення життєдіяльності 300-тисячного міста. Але, відповідь на цей час ще не отримано. 

Після сказаного

КП «Чернігівводоканал» не відмовляється від оплати вартості спожитої електричної енергії та послуг ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» і робить все можливе для погашення наявної заборгованості. Але, в той же час, просить керівництво ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» з розумінням ставитися до ситуації, що склалася і враховувати всі наявні ризики, пов’язані з припиненням електроживлення об’єктів КП «Чернігівводоканал», повідомила Інформаційна служба КП «Чернігівводоканал».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини