Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:25:20

На ВІЛ тестування у Чернігівській області витратили 80 тис. грн

05.10.2019   09:20Агенцiя

Фахівці Інституту аналітики та адвокації проаналізували закупівлі тест-систем на виявлення ВІЛ-інфекції за кошти місцевих бюджетів у 12 областях України (де діє Надзвичайний план Президента США для надання допомоги в боротьбі проти ВІЛ/СНІД (PEPFAR).

Так, у 2 кварталі 2019 року в обраних регіонах витратили 1 млн 760 тис грн. на придбання швидких та лабораторних тестів, що на 40% менше за аналогічний період попереднього року.

Майже половина з витрачених коштів на закупівлю тест-систем у період з квітня по червень 2019 року виділені у Донецькій та Київській областях.

З 73 закупівель тестів 38 (або 52%) є конкурентними. Лідерами за цим показником у другому кварталі 2019 року є Київська, Чернігівська області та місто Київ. Для порівняння, в 2 кварталі 2018 року конкурентними були 2 з 3 закупівель.

- Конкуренція на торгах заощаджує бюджетні кошти. Протягом II-го кварталу 2019 року Миколаївська та Херсонська області не провели жодних конкурентних процедур із придбання тестів. – додає Олександр Довгошей.

Постачальниками у кожній другій закупівлі виступають фізичні особи-підприємці. В решті випадків переможці торгів це товариства з обмеженою відповідальністю, іноді приватні акціонерні товариства. Така ситуація є типовою і не відрізняється від попередніх періодів.

Ціна на тест-системи для виявлення ВІЛ-інфекції залежить від багатьох факторів (типу, виробника, вартості поставки, тощо). Для того, аби визначити середню вартість тесту дослідники обрали найпоширеніший вид швидкого тесту - CITO TEST HIV ½. В другому кварталі 2019 року такі тести в середньому купують за 56,2 грн за штуку. Для порівняння, в другому кварталі 2018 року його середня ціна складала 85,5 грн.

За показником витрат на придбання тестів для визначення ВІЛ-інфекції на одного жителя регіону лідирують Київська і Полтавська області (0,14 грн та 0,12 грн відповідно). Однак, забезпечення закладів охорони здоров’я тестами на ВІЛ відбувається не лише за рахунок місцевих бюджетів. Важливу роль у цьому процесі відіграють міжнародні організації, та Державний бюджет України.

Довідково: Матеріал створений ГО «Інститут аналітики та адвокації» у рамках проекту «Regionalmonitoringandanalysisfor 100% ofLife».

Останні новини Чернігівщини

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини