Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 03:37:10

У Чернігівській міській лікарні № 2 вкотре акцентували увагу на інсульті - судинному захворюванні мозку

09.09.2019   12:11Агенцiя

У Чернігівській міській лікарні №2 відбулася конференція, на якій йшлося про одну із сучасних методик реперфузії при ішемічному інсульті – тромболітичну терапію, або тромболізис.

Захід зібрав лікарів-неврологів, сімейних лікарів та лікарів швидкої медичної допомоги, представників фармацевтичної галузі, активістів громадських організацій, спрямованих на попередження та подолання наслідків інсультів.

Як зазначила завідувачка неврологічним відділенням Чернігівської міської лікарні №2, лікар-невролог Ольга Федорова, судинні захворювання мозку посідають друге місце у структурі смертності від захворювань системи кровообігу після ішемічної хвороби серця. Сьогодні в Україні, зокрема на Чернігівщині, активно використовується методика тромболізису (внутрішньовенного введення препаратів, що розчиняють тромби). Це ефективний спосіб лікування інсульту, який дає швидке відновлення порушених неврологічних функцій. Одне «але»: терапевтичне «вікно», впродовж якого можна вдатися до тромболізису, становить всього три?чотири з половиною години від початку захворювання. Саме тому вкрай важливо не пропустити перші симптоми недуги.

Лікар наголосила на тому, що головним принципом у подоланні інсульту є цілодобова робота неврологічної, нейрохірургічної, лабораторно-діагностичної та рентгенологічної служб, наявність постійного зворотного зв’язку приймального відділення з бригадами швидкої допомоги, обов’язкове проведення комп’ютерної томографії і лабораторних досліджень у перші 20?40 хвилин. Усі ці фактори дозволяють забезпечити дотримання правил логістики гострого інсульту (швидке транспортування пацієнта у «час від дверей до голки», своєчасна діагностика з подальшою госпіталізацією, де за відсутності протипоказань можливе проведення тромболітичної терапії).

Як акцентувала увагу консультант світової спільноти Angels Марія Шевердіна, кожні 30 хвилин один пацієнт, якого можна було би врятувати, помирає через інсульт або стає довічним інвалідом через те, що його лікували в неналежному медичному закладі. Тож кожен учасник спільноти Angels має однакову мету: надати пацієнтам шанс на друге життя за допомогою оптимізації медичної допомоги при інсульті.

Консультант також звернула увагу присутніх на інтегровані моделі надання медичної допомоги при інсульті в розвинених країнах, народження стимуляційних інсультних центрів, які активно впроваджуються у світі, стратегії роботи на рівні країн, сучасні системи моніторингу якості, на можливості підвищення і вдосконалення кваліфікації та на програми, які надають лікарям можливість комплексно зберігати інформацію про найважливіші часові точки та дії.

Під час свого виступу менеджер зі зв’язків із фармацевтичною громадськістю у м. Київ Тетяна Урбанська відзначила, що на сьогоднішній день інсульт стрімко «молодіє», все більш охоплюючи категорію осіб працездатного віку. На сьогоднішній день тромболітична терапія дає помітне відновлення функцій організму. Пацієнт не тільки залишається в живих, але й повністю повертається до нормального здорового стану, що раніше було практично неможливим.

Такий метод лікування є ефективним при розвитку ішемічних інсультів. Відновлюється кровообіг в раніше уражених тромбами ділянках головного мозку, що також зберігає нормальну роботу його без найменших пошкоджень. Таким чином, інсульт вже не є вироком, і пацієнт після курсу лікування повертається до звичайного життя. Ефективність тромболізису залежить від певних факторів. Головне: вчасно почати лікування задля того, щоб уникнути незворотних наслідків. За допомогою необхідних ліків, які на сьогодні широко представлені на фармацевтичному ринку, медики зможуть у найкоротші терміни допомогти пацієнтові відновитися.

Лікарі попереджують, якщо вам здається, що нещастя сталося з кимось із ваших близьких, постарайтеся перевірити ваші найгірші припущення. Попросіть вашого родича посміхнутися, потім витягнути руки і потримати їх кілька секунд. І нарешті попросіть його сказати «тридцять три». Якщо принаймні з одним із завдань людина не впорається, негайно телефонуйте «103» .

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини