Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:15:18

Дайджест новин Фонду соціального страхування України

07.09.2019   10:48Агенцiя

Чернігівський монітор, спільно з управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, запустили щотижневий інформаційний дайджест новин Фонду, в якому мова буде йти про зміни в законодавстві, обслуговуванні страхувальників та застрахованих осіб Чернігівщини та інші новини.

02.09.2019

 

ФОНД ЗАБЕЗПЕЧИВ МЕДИЧНИМ І ПОСТІЙНИМ СТОРОННІМ ДОГЛЯДОМ

ТА ПОБУТОВИМ ОБСЛУГОВУВАННЯМ 5,7 ТИСЯЧ

ПОТЕРПІЛИХ НА ВИРОБНИЦТВІ

 

За підсумками І півріччя 2019 року Фонд соціального страхування України здійснив фінансування виплат для 5 731 потерпілого на виробництві для забезпечення їх спеціальним медичним доглядом, постійним стороннім доглядом або побутовим обслуговуванням.

Так, виплати на спеціальний медичний догляд отримали 681 особа  з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва, на постійний сторонній догляд – 2 257 осіб, на побутове обслуговування – 2 793 особи, серед яких, відповідно, 142, 274 та 286 – внутрішньо переміщених осіб.

Сума витрат на необхідний догляд за потерпілим залежить від виду догляду, встановленого МСЕК, і не може бути меншою (на місяць):

·           від розміру встановленої на день виплати мінімальної заробітної плати– на спеціальний медичний догляд;

·           половини розміру мінімальної заробітної плати – на постійний сторонній догляд;

·           чверті розміру мінімальної заробітної плати – на побутове обслуговування.

Також упродовж 6 місяців 2019 року Фондом здійснювалось фінансування витрат на додаткове харчування 109 потерпілим внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, у тому числі для 18 внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо, облік потерпілих, які мають право на забезпечення спеціальним медичним доглядом, постійним стороннім доглядом та побутовим обслуговуванням, ведуть робочі органи виконавчої дирекції Фонду за місцезнаходженням справ про страхові виплати потерпілих. Для взяття на облік потерпілий (законний представник потерпілого) повинен подати до робочого органу виконавчої дирекції Фонду заяву про забезпечення необхідними видами догляду.

До заяви додаються копії висновку МСЕК про потребу у забезпеченні необхідними видами догляду та індивідуальної програми реабілітації (у разі відсутності зазначених документів у справі), завірені працівником робочого органу виконавчої дирекції Фонду на підставі пред’явлених потерпілим оригіналів цих документів.

 

                                                                                  Прес-служба Фонду

                                                                                  соціального страхування України

 

03.09.2019

 

ПОНАД 93 ТИСЯЧ ЖІНОК ОТРИМАЛИ ДОПОМОГУ

ПО ВАГІТНОСТІ ТА ПОЛОГАХ ВІД ФОНДУ У СІЧНІ- ЛИПНІ

 

За оперативними даними перших семи місяців 2019 року Фонд соціального страхування України профінансував надання допомоги по вагітності та пологах для понад 93   тисяч працюючих жінок. На ці цілі Фонд направив 2,63 млрд гривень, що на 14,1% більше, ніж за той же період минулого року.

Загалом упродовж зазначеного періоду Фондом було профінансовано 108,1 тис. листків непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами. Нагадаємо, листок непрацездатності у зв’язку із вагітністю та пологами видається з 30 тижня вагітності на 126 календарних днів, однак у разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді додатково до основного видається листок непрацездатності строком 14 календарних днів.

Допомога по вагітності та пологах надається за рахунок коштів Фонду соціального страхування України за весь період відпустки у розмірі 100% середньої заробітної плати і не залежить від страхового стажу. Також сума допомоги не може бути меншою за розраховану з мінімальної заробітної плати.Якщо середній дохід застрахованої особи менший за мінімальну зарплату, встановлену на час настання страхового випадку, допомога розраховується, виходячи з мінімальної заробітної плати. Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

Для отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, отриманий листок непрацездатності необхідно передати роботодавцю не пізніше 12 календарних місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами.

                                                                                  Прес-служба Фонду

                                                                                  соціального страхування України

04.09.2019

 

ЗДІЙСНЕННЯ СТРАХОВИХ ВИПЛАТ

ПОТЕРПІЛИМ НА ВИРОБНИЦТВІ В ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

За I півріччя 2019 року відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області здійснювали страхові виплати 3237 потерпілим від нещасного випадку на виробництві та членам їх сімей, в тому числі:3 068 - потерпілі в разі часткової чи повної втрати працездатності та 169 осіб, які втратили годувальника, з них - 294 - потерпілі та утриманці, які тимчасово переселились з Донецької та Луганської областей.

Про це йшлося на селекторній нараді, яка пройшла під головуванням начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області Володимира Нашиванька, за підсумками роботи управління та його відділень в області за І півріччя поточного року.

            Із загальної кількості потерпілих на виробництві в області обліковується: 53 особи з інвалідністю I групи; 350 -  II групи; 1179 - III  групи, загалом 1582 осіб з інвалідністю, що складає 52% від загальної кількості потерпілих.

Застрахованим особам та членам їх сімей відділеннями управління виплачено - 39,3 млн. грн., в тому числі - 6,1 млн. грн. потерпілим -переселенцям. 

Всі потерпілі на виробництві та члени їх сімей своєчасно отримують страхові виплати.

 

                                               Олена Метлицька, заступник начальника управління

                                                           виконавчої дирекції Фонду соціального страхування

України в Чернігівській області

 

05.09.2019

 

ФОНД ПРОФІНАНСУВАВ ЛІКАРНЯНІ

ДЛЯ 1,6 МЛН ЗАСТРАХОВАНИХ ОСІБ

 

За оперативними даними семи місяців 2019 року Фонд соціального страхування України профінансував надання допомоги по тимчасовій втраті працездатності для майже 1,6 млн застрахованих осіб. Загалом допомогу по тимчасовій втраті працездатності було призначено та надано на підставі 2,4 млн лікарняних листків.

Сума коштів, направлена на зазначену статтю видатків, у січні–липні склала 5,8 млрд гривень, що на 23% більше, ніж за той же період минулого року.

Середньоденний розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності зріс на 28,2% та склав 271,34 грн.

Нагадаємо, розмір допомоги з тимчасової втрати працездатності залежить від тривалості страхового стажу та складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).

 Право на матеріальне забезпечення від Фонду соціального страхування України мають усі застраховані особи – громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи, здійснення підприємницької та іншої діяльності.

 

                                                                                  Прес-служба Фонду

                                                                                  соціального страхування України

 

06.09.2019

 

У КАНАЛІЗАЦІЙНИХ КОЛОДЯЗЯХ ГИНУТЬ ЛЮДИ!

 

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування України звертає увагу на значну кількість групових нещасних випадків, які стались при виконанні робіт по ремонту і експлуатації водопровідних та каналізаційних мереж, колекторів, колодязів протягом травня -липня 2019 року.

Так, зокрема:

- 21.05.2019 під час виконання робіт по прочищенню каналізаційної системи отруїлись клоачним газом три працівники комунального підприємства «Комсервіс» (м. Куп’янськ, Харківська область). При цьому один слюсар помер, а двоє отримали отруєння;

- 31.05.2019 у селі Східне Херсонської області старший оператор очисних споруд філії «Чорнобаївське» ПрАТ «Агрохолдінг Авангард», спустившись до колодязя з очисними водами, втратив свідомість. Побачивши це, інший працівник намагався його витягти з колодязя, але теж знепритомнів. У результаті цього випадку обидва працівники загинули;

- 07.06.2019 у с. Вербівка Харківської області у Вербівськомудошкільно-навчальному закладі (ясла-садок) під час заміни фіскального насосу річний оператор газової котельні отруївся каналізаційними газами. При спробі його врятувати старша медична сестра також отруїлася;

- 29.07.2019 в комунальному підприємстві «Іванківське комунальне управління водного господарства» (с. Русаки Київської область) при виконанні робіт по заміні засувки в колодязі глибиною 2,5 м. троє слюсарів загинули у результаті отруєння газами.

Аналіз засвідчує, що основними причинами виникнення таких нещасних випадків є незадовільна організація проведення ремонтних і аварійних робіт на водопровідних та каналізаційних спорудах, а саме: допуск до виконання роботи працівників без проведення відповідного навчання з питань охорони праці, без оформлення наряду-допуску; невикористання або відсутність засобів індивідуального захисту, запобіжного та захисного інвентаря, незадовільний стан вентиляційних систем у КНС; відсутність кваліфікованих працівників; невиконання вимог інструкцій з охорони праці та виконання робіт з грубими порушеннями вимог безпеки праці.

Враховуючи ці вражаючі цифри та жахливі факти загибелі людей на виробництві, з метою недопущення таких випадків звертаємось до керівників підприємств житлово-комунального господарства, до всіх роботодавців та підприємців, які використовують найману працю, з вимогою забезпечити організацію безпечного виконання робіт з ремонту і експлуатації водопровідних та каналізаційних мереж, колекторів і колодязів: забезпечити наявність та справний стан засобів індивідуального захисту для виконання робіт у колодязях (протигази, страхувальні мотузки, пояси); встановити жорсткий контроль за станом виробничої та трудової дисципліни під час проведення газонебезпечних робіт, виконанням робіт у колодязях за нарядами-допусками, безумовним застосуванням ЗІЗ та аналізом повітряного середовища; забезпечити працівників сучасними ЗІЗ (ізолюючі протигази, газоаналізатори, саморятівники); забезпечити належні умови утримання припливних та витяжних вентиляцій в КНС, забезпечити якісне проведення інструктажів з охорони праці працівників.

Шановні роботодавці, власники підприємств, дбайте про здоров’я ваших працівників, спрямовуйте свої зусилля на створення безпечних і нешкідливих умов праці на кожному робочому місці!

Шановні працівники, бережіть своє життя та здоров’я – неухильно виконуйте вимоги інструкцій з охорони праці! Пам’ятайте, що невиконання правил охорони праці призводить до досить сумних наслідків – травмування і, навіть, до загибелі.

 

Прес-служба Фонду соціального страхування України

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини