Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:07:12

Протидія домашньому насильству: куди звертатися за допомогою

15.08.2019   10:23Агенцiя

На Чернігівщині у I півріччі зафіксовано більше 1,4 тисячі звернень щодо фактів насильства в сім’ї, з яких 96% — від жінок. Порівняно з аналогічним періодом минулого року загальна кількість звернень зменшилась на 11%. Втім, дані не можна вважати абсолютно точними, адже вони фіксують лише офіційні звернення до органів поліції та органів виконавчої влади.

Реальні масштаби випадків вчинення насильства набагато більші. Як їх попередити, говорили представники профільних структур на брифінгу в облдержадміністрації.

Як зазначила головний спеціаліст відділу з питань сім'ї та гендерної політики Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Лариса Артеменко, законодавче підґрунтя для боротьби з проблемою домашнього насильства створене. Нині напрацьовується єдина ефективна система належного реагування на кожен випадок та його профілактику. Як приклад: в області працюють 22 мобільні бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Бригади надають психологічну допомогу та фахові консультаційні послуги з виїздом у населений пункт, а також у телефонному режимі.

— Постраждала особа або та, яка стала свідком домашнього насильства, може звернутись з відповідною заявою до органів поліції або виконавчих комітетів сільських і селищних рад, органів опіки та піклування, навчальних закладів, установ охорони здоров’я. Правову підтримку можна отримати в Центрі правової допомоги, а також зателефонувавши за номером (0800)-213-103, — підкреслив начальник Головного територіального управління юстиції в області Олег Трейтяк і детально зупинився на інструментах покарання кривдників.

Мова йде не лише про адміністративну та кримінальну відповідальність, а й застосування спеціальних заходів протидії домашньому насильству: термінового заборонного припису, обмежувального припису, взяття на профілактичний облік кривдника, а також направлення його на проходження відповідної програми.

За інформацією інспектора відділу дільничних офіцерів поліції Управління превентивної діяльності ГУНП в області Марії Калач, на сьогодні в області винесено 62 термінові заборонні приписи стосовно кривдників, з них 6 — на жінок.

Загалом за 7 місяців цього року зареєстровано 1121 заяву та повідомлень про вчинені правопорушення, пов’язані з домашнім насильством, з них 30 подані дітьми, 45 — чоловіками, 1046 — жінками.

Як підкреслила начальник відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП в області Ольга Панкратова, із тих, хто перебуває на профілактичному обліку (а це більше півтори тисячі осіб), «правильний» шлях обирають лише 20%.

Спікери наголошують: відповідні служби повинні постійно проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу. А постраждалі від домашнього насильства мають бути готові поділитися своєю бідою із профільними спеціалістами, які нададуть кваліфіковану допомогу.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини