Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 02:55:46

Протидія домашньому насильству: куди звертатися за допомогою

15.08.2019   10:23Агенцiя

На Чернігівщині у I півріччі зафіксовано більше 1,4 тисячі звернень щодо фактів насильства в сім’ї, з яких 96% — від жінок. Порівняно з аналогічним періодом минулого року загальна кількість звернень зменшилась на 11%. Втім, дані не можна вважати абсолютно точними, адже вони фіксують лише офіційні звернення до органів поліції та органів виконавчої влади.

Реальні масштаби випадків вчинення насильства набагато більші. Як їх попередити, говорили представники профільних структур на брифінгу в облдержадміністрації.

Як зазначила головний спеціаліст відділу з питань сім'ї та гендерної політики Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Лариса Артеменко, законодавче підґрунтя для боротьби з проблемою домашнього насильства створене. Нині напрацьовується єдина ефективна система належного реагування на кожен випадок та його профілактику. Як приклад: в області працюють 22 мобільні бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Бригади надають психологічну допомогу та фахові консультаційні послуги з виїздом у населений пункт, а також у телефонному режимі.

— Постраждала особа або та, яка стала свідком домашнього насильства, може звернутись з відповідною заявою до органів поліції або виконавчих комітетів сільських і селищних рад, органів опіки та піклування, навчальних закладів, установ охорони здоров’я. Правову підтримку можна отримати в Центрі правової допомоги, а також зателефонувавши за номером (0800)-213-103, — підкреслив начальник Головного територіального управління юстиції в області Олег Трейтяк і детально зупинився на інструментах покарання кривдників.

Мова йде не лише про адміністративну та кримінальну відповідальність, а й застосування спеціальних заходів протидії домашньому насильству: термінового заборонного припису, обмежувального припису, взяття на профілактичний облік кривдника, а також направлення його на проходження відповідної програми.

За інформацією інспектора відділу дільничних офіцерів поліції Управління превентивної діяльності ГУНП в області Марії Калач, на сьогодні в області винесено 62 термінові заборонні приписи стосовно кривдників, з них 6 — на жінок.

Загалом за 7 місяців цього року зареєстровано 1121 заяву та повідомлень про вчинені правопорушення, пов’язані з домашнім насильством, з них 30 подані дітьми, 45 — чоловіками, 1046 — жінками.

Як підкреслила начальник відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП в області Ольга Панкратова, із тих, хто перебуває на профілактичному обліку (а це більше півтори тисячі осіб), «правильний» шлях обирають лише 20%.

Спікери наголошують: відповідні служби повинні постійно проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу. А постраждалі від домашнього насильства мають бути готові поділитися своєю бідою із профільними спеціалістами, які нададуть кваліфіковану допомогу.

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини