Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:26:24

Хто насправді повинен фінансувати лікарню?

08.08.2019   08:46Агенцiя

З часу об’єднання, а саме 2017 року, розпочато широкомасштабну акцію цькування Менської ОТГ. В усіх усе було добре, всього вистачало і тут без відома об’єднали. Саме таке враження складається зараз. Та чи дійсно це так?

Доки всі бюджети виконувалися окремо, тобто до кінця 2017 року, ніяких претензій ніхто нікому не виставляв, ніхто нічого не помічав і майже все було як і до об’єднання. І от настало 1 січня 2018 року. Відразу з першого дня почалися проблеми в усіх населених пунктах, в усіх установах причому на території не тільки Менської ОТГ, а всього району в цілому.

Районна рада відразу звернулася з проханням допомогти в фінансуванні закладів які не ввійшли до ОТГ і так був підписаний перший договір на спів фінансування закладів Менського району. Ще тільки сформована об’єднана громада, перший бюджет, перші кроки… Протягом року до ОТГ передано заклади освіти, культури, соціальні, пожежні, створені нові відділи і управління (відповідно до вимог законодавства).

І вже в лютому 2018 року перші труднощі з фінансуванням. До бюджету ОТГ не надходять заплановані кошти. Виникає перша заборгованість по договору спів фінансування з районною радою. Протягом року ситуація не зовсім змінюється. Менська ОТГ сплачує щомісячно кошти до районного бюджету, але не в повному обсязі. Не тому що не хоче, а тому що немає можливості. То покрівля протекла прямо на уроці, то котел несправний, то розпадається все на очах. Але ж питання - невже все за один рік зламалася і розвалилося? І так до кінця 2018 року підписаний в січні договір вилився в судову справу, маніпуляцію заробітною платою бібліотекарів і лікарів. На пропозиції переглянути умови договору ніхто не пішов. Багато бруду, пліток, образ отримано на адресу отг і всіх людей які тут працюють. Та незважаючи на це до кінця 2018 року всі умови договору виконані вся сума сплачена, а це більше 14 мільйонів грн. (18% від власних надходжень громади за 2018 рік).

А що ж зараз? З 2019 року бібліотеки перейшли в Менську ОТГ. Ми й надалі виконуємо взяті на себе зобов’язання. Незважаючи на значне зменшення фінансування в частині дотації, а саме 8,0 млн. грн. які лягли на місцевий бюджет, на відміну від багатьох інших, у наших працівників не було і немає простроченої заборгованості з заробітної плати. Працюємо і робимо все можливе для покращення і зміцнення нашої громади. В 2019 році знову підписали договір з районом на 7,0 мільйонів грн., в т.ч. на ЦРЛ 3,9 млн. грн. на перше півріччя, та на 600,0 тис. грн. до обласного бюджету для забезпечення спів фінансування проекту « Будівництво амбулаторії загальної практики сімейної медицини (1-2 лікаря) в с. Стольне Менського району Чернігівської області».

І здавалося б можна порадіти за якісь, хоч і не значні на перший погляд, досягнення. Та ні. Знову повертаємося до проблем минулого року. Знову починається маніпуляція заробітною платою працівників лікарні ( бібліотеками просто вже не можна, бо вони в отг). Отримали листа від головного лікаря від 18.06.2019 року №767 в якому йдеться що заборгованість по заробітній платі становить 470,00 тис. грн., а за даними фінансового органу Районної ради на ту ж саму дату вся заборгованість по установі 343,9 тис. грн. (в цю суму входить не тільки заробітна плата). Простроченої заборгованості по лікарні в Менському районі за даними Чернігівського департаменту фінансів немає взагалі. То де ж правда?

Але й на цьому не зупинилися, після цього отримали колективне звернення від працівників КНП «Менська центральна районна лікарня» в якому звинувачують владу громади та вимагають підписати договір на ІІ півріччя, хочу наголосити що саме вимагають. Цікаво, а на районну раду такий лист теж надійшов? За моїми даними ні. Але дивно чому, якщо люди отримують заробітну плату саме з районного бюджету і вирішувати дане питання повинні саме вони. А також в даному листі вказана вже інша сума заборгованості з заробітної плати 1,6 млн. грн..
Станом на 01 серпня 2019 року всі умови по спів фінансуванню КНП «Менська центральна районна лікарня» по бюджету виконано, вся сума перерахована. За січень-липень з бюджету громади було перераховано на районну лікарню 13,355 млн. грн. ( 9,899 млн. грн. - медичної субвенції та 3,455 млн. грн. з місцевого бюджету), в т.ч. за липень 2614,3 млн. грн.. Тож чому працівникам лікарні й досі не виплачена заробітна плата питання до керівників районної влади.

На останок хочу звернутися до колективу лікарні, до районної ради та до всіх жителів нашого району. Всі говорять що в громаді збільшилися доходи, так збільшилися і ми щиро сподіваємося що завдяки чесності наших громадян ще будуть збільшуватися. Та давайте не будемо забувати, що разом з тим і видатки також збільшилися: установи що фінансувалися з районного бюджету фінансуються з місцевого; для виконання функцій громади передбачених чинним законодавством збільшується кількість відділів, установ; фінансування з державного бюджету зменшується. За І півріччя 2019 року більше 90% від всіх видатків пішло на фінансування захищених статтей. На фінансування закладів Менської отг, окрім загальноосвітніх навчальних закладів та інклюзивно-ресурсного центру, коштів держава не виділяє. Загальноосвітні заклади та заклади охорони здоров’я, відповідно Бюджетного кодексу ст. 87, фінансуються з державного бюджету. Що з цього виходить: якщо дійсно є заборгованість з заробітної плати, тим паче декілька місяців, то для погашення заборгованості можна, і мабуть вже і необхідно, звернутися до департаменту фінансів, міністерства фінансів, прем’єр-міністра і до президента з проханням у збільшенні фінансування медичної субвенції або дотації.

Перестаньте маніпулювати, піддаватися на провокації, підбурювати людей і нагнітати ситуацію в районі, закликає Менська міська рада.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини