Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 22:19:25

У сфері державної і комунальної власності задоволено позовів прокурора на суму понад 87 млн грн

30.07.2019   08:08Агенцiя

Органами прокуратури Чернігівської області проводиться системна робота, спрямована на недопущення фактів порушення інтересів держави у сфері державної та комунальної власності.

Упродовж першого півріччя 2019 року за результатами представницької діяльності органів прокуратури області у вказаній сфері задоволено 17 позовів на суму понад 87 млн грн, з яких судові рішення на суму 45,8 млн грн реально виконано. Ще 4 позови на суму понад півмільйона гривень перебувають на розгляді в судах.

Також заходами представницького характеру попереджено незаконне вибуття майна на суму 1,4 млн грн.

Так, з метою поновлення інтересів держави в особі територіальної громади, прокуратура області звернулася до суду з позовом про спонукання суб’єкта господарювання вчинити дії, спрямовані на передачу приміщення гуртожитку орієнтовною вартістю 17 млн грн у комунальну власність територіальної громади міста Чернігова.
Дослідивши надані сторонами докази, суд першої інстанції ухвалив задовольнити позов прокурора. Водночас, за апеляційною скаргою відповідача, Північним апеляційним господарським судом це рішення скасовано.

Послідовно відстоюючи власну правову позицію, прокуратура області звернулася з касаційною скаргою до Верховного Суду, яким справу повернуто на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Надавши належну оцінку доводам сторін, постановою Північного апеляційного господарського суду від 01.04.2019 скаргу відповідача відхилено та залишено в силі рішення суду першої інстанції про задоволення позову.

Також рішенням господарського суду Чернігівської області від 14.05.2019 підтримано позицію прокурора щодо повернення у розпорядження держави 80 гідротехнічних споруд, які незаконно використовувалися приватним суб’єктом господарювання для здійснення промислового риборозведення.

Підставою для використання майна слугували договір, укладений ще у 2011 році  про передачу права експлуатації гідротехнічних споруд та додаткова угода до нього, за якою суб’єкту господарювання надано право використання гідротехнічних споруд, що перебувають на балансі державного підприємства, пов’язаних з ними робочих машин та обладнання у єдиному технологічному процесі для рибогосподарської діяльності.

Водночас, оскаржуваний договір укладений з порушенням норм законодавства, зокрема Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та мав удаваний характер, оскільки фактично між сторонами виникли правовідносини з оренди державного майна.
При цьому розмір оплати за користування майном визначений без врахування вимог Постанови Кабінету Міністрів України № 786  «Про Методику розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу» від 04.10.1995 з наступними змінами.

За рішенням суду договір про передачу права експлуатації гідротехнічних споруд, що перебувають на балансі держпідприємства визнано недійсним.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області повідомляє, що подальша робота з цих питань триває.
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.