Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:57:45

Завершився ознайомчий візит делегації з Луганської і Донецької областей на Чернігівщину

01.07.2019   16:57Агенцiя

Делегація з Луганської і Донецької областей завершила знайомство з кращими практиками місцевої демократії та залучення громадян на Чернігівщині. Тижневий візит проходив з 24 по 28 червня за підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Учасники змогли не лише обмінятися думками та досвідом щодо актуальних проблем і вдалих практик впровадження механізмів місцевої демократії, прикладами залучення громадян, а і обговорити вплив інститутів громадянського суспільства на реалізацію реформ. Одним із результатів навчально-ознайомчого візиту стало встановлення робочих стосунків, а також домовленості щодо подальшого обміну досвіду.

Що побачили та про дізнались під час візиту?

25 червня учасники мали насичений день і відвідали КП «Муніципальна варта», Чернігівську міську раду, патрульну поліцію міста Чернігова, КП «Водоканал» та Освітній Дім з Прав Людини в Чернігові.
Про діяльність комунального підприємства «Муніципальна варта» Чернігівської міської ради розповів начальник підприємства Хрустицький Віталій. Одним із цікавих проєктів, який реалізується на базі КП «Муніципальна варта», є спортивний проєкт «Комплексний реабілітаційний фітнес». Діти з інвалідністю можуть безкоштовно відвідувати заняття з реабілітаційного фітнесу.
Які канали комунікації та зворотного зв’язку існують в міській раді? Подорван Андрій, начальник прес-служби Чернігівської міської ради доповів, що найбільшою популярністю серед мешканців міста користуються такі інструменти як місцеві петиції, запити на інформацію та особистий прийом. Наприклад, Чернігів, Чернівці та Вінниця очолили список міст, мешканці яких найчастіше використовують сервіс електронних петицій. Дані отримані в межах дослідження сервісу місцевих петицій, створеного в рамках Програма EGAP спільно з Samoorg - Самоорганізація в громаді.
Багато цікавих і пізнавальних проєктів реалізує патрульна поліція. Андрій Думич, начальник Управління патрульної поліції Чернігівської області, зазначив про важливість та пріоритетність взаємодії патрульної поліції та громади для ефективного, оперативного та результативного вирішення проблем міста та його мешканців.
Робота громадської організації МАРТ – хабу, який функціонує у Чернігівській області, була представлена на прикладі діяльності Освітнього Дому з Прав Людини в Чернігові. Його діяльність охоплює такі напрями як онлайн курс з прав людини, громадянське суспільство в дії задля вирішення гуманітарної кризи в Україні, прихисток для правозахисників у небезпеці, тощо.
КП «Водоканал» представив систему управління, виробничо-фінансові показники, продемонстрували інтерактивну карту робіт та колонок. Всього в місті Чернігові п’ять насосних станцій водопроводу і при цьому всі потребують попередньої підготовки води. Також співробітники розповіли, як вони реагують на погіршення якості води та що робиться для розв’язання проблеми.

26 червня розпочалось майстер-класами як протидіяти корупції та налагодити комунікацію з громадою та завершилось відвіданням Ветеринарно-стерилізаційного центру "Крок до тварин" і Чернігівського центру соціальної адаптації бездомних та безпритульних.
Майстер-клас “Чи можна протидіяти корупції і як це робити ефективніше? Від просвіти до оскарження в суді” провели Олександр Підгорний, керівник ГО «Чернігівський Центр Прав Людини», та адвокат Сергій Нестеренко. Делегація з Луганської та Донецької областей ознайомилась з досвідом діяльності Чернігівського Центру Прав Людини на прикладі проєкту моніторингу якості доріг за підтримки ПРООН.
Для чого залучати громаду до прийняття рішень в ОТГ? Як на практиці делегувати громадськості повноваження, спільно приймати рішення, здійснювати ефективні консультації та вчасно інформувати? Відповіді на ці питання учасники дізнались на майстер-класі «Посилення комунікації та спроможності в ОТГ», який провела керівниця ГО «Центр Доброчин» Наталія Дрозд. Також говорили про комунікації та діалог в громадах. Якщо люди не відчувають, що до їхньої думки ставляться серйозно, тоді незалежно від обраної методики ... який сенс брати участь?
Зменшення кількості безпритульних тварин на вулицях Чернігова, безпека співіснування безпритульних тварин та мешканців міста, відповідальність власників тварин за своїх улюбленців та популяризація гуманного ставлення до тварин – така мета діяльності Ветеринарно-стерилізаційного центру "Крок до тварин" в Чернігові. Всіх учасників вразили історії тварин, які наразі перебувають в центрі, і відданість працівників центру та волонтерів своїй роботі.
Про історію створення та поточну діяльність Чернігівського центру соціальної адаптації бездомних та безпритульних розповів директор центру Романов Микола. Як показує практика, майже 70% підопічних центру готові до позитивних змін у житті, а також мають бажання і готові працювати.

27 червня делегація провела в Корюківській громаді, зустрівшись з міським головою, представниками Молодіжної ради та молодіжної громадської організації «Альтернатива».
Корюківська міська рада представила свій досвід з активізації громадянського суспільства. Міський голова Ахмедов Ратан розповів як працює місцева демократія.
Громада, де чути голос молоді – це принципи, якиx дотримуються багато Чернігівських громад, зокрема Корюківська та Ніжинська. Онищук Володимир Леонідович, керівник Корюківської молодіжної організації «Альтернатива», та Анжеліка Тимченко, керівниця КЗ “Ніжинський міський молодіжний центр” детально розповіли про те, як молодь місцевих громад може впливати на процес прийняття рішень, поділились секретами активізації молоді та молодіжних ініціатив у малих містах та селах. Окремо вони висвітлили питання чим корисна молодіжна рада для розвитку об’єднаної територіальної громади. А головне – продемонстрували реальні результати роботи молодіжних рад.

28 червня учасники відвідали Менську громаду, де ознайомились із інноваційними підходами до енергоефективності та залучення громадян до збереження природних ресурсів.
Секретар Менської міської ради Стальніченко Юрій розповів як місту можна стати енергоефективним і що громада робить для цього. Він зазначив, що питання енергозбереження є одним з головних пріоритетів в діяльності міської влади останні кілька років. З 2013 року місто Мена є підписантом европейської енергезберігаючої ініціативи "Угода мерів". Успішні практики – це проєкт «Модернізація системи вуличного освітлення міста Мена» та Європейський тиждень сталої енергетики, під час якого жителі громади можуть навчитися заощаджувати енергію та кошти.
Про благоустрій території озера розповів Менскький міський голова Примаков Геннадій. Багато що було зроблено саме із залученням громадян. Наразі містяни та гості мають місце для відпочинку.

Підсумовуючи, учасники відмітили, що обмін досвідом – це можливість поширювати різні підходи до вирішення питань і навчатись один від одного, щоб усі могли діяти ефективніше. Адже саме обмін досвідом - це завжди багатосторонній процес і фактично всі діляться зі всіма чимось – навичками, практикою чи думками, тим самим збагачуючи один одного.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини