Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:24:16

30 червня на всіх рибогосподарський водних об’єктахзакінчилась весняно–літня заборона на лов водних біоресурсів

01.07.2019   11:35Агенцiя

Чернігівський рибоохоронний патруль нагадує, що відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства, затверджених наказом Державного комітету рибного господарства України від 15.02.99 №19, забороняється лов водних біоресурсів із застосуванням вибухових і отруйних речовин, електроструму, колючих знарядь лову, вогнепальної та пневматичної зброї (за винятком гарпунних рушниць для підводного полювання).

Також, заборонено застосування промислових та інших знарядь лову, виготовлених із сіткоснастевих чи інших матеріалів усіх видів і найменувань, лов способом багріння, спорудження гаток, запруд  та спускання води з рибогосподарських водойм.

У ході проведення рибоохоронних рейдів водоймами області державні інспектори Чернігівського рибоохоронного патруля постійно стикаються з недобросовісними рибалками, які порушують правила рибальства.

Так за шість місяців 2019 року державними інспекторами Чернігівського рибоохоронного патруля викрито 848 порушень правил рибальства, з яких 339 - порушення із застосуванням заборонених знарядь лову. Вилучено 1 041 од. заборонених знарядь лову, в т.ч. один електролов у комплекті.

Найбільш розповсюдженими забороненими знаряддями та способами вилову водних біоресурсів є:

- сітка «одностінна» або «зяберна» - складається з одного сіткового  полотнища  з вічками однакового розміру;

- сітка «поріжна» або «порожева» - складається з одного  сіткового  полотна, до якого з одного або з двох боків прикріплюється сіткове полотнище з більшим розміром вічка;

- «доріжка» - волосінна зяброва сітка, яка випускається у воду і витягується на гумовому амортизаторі;

- інші ставні сітки («тристінки», «путанки» та ін.);

- промислові відціжувальні знаряддя лову («неводи», «бредні», «волокуші»);

- «ятір» або «нерет», «жак» - донна пастка закритого типу,  що складається з одного або двох  котлів, сіткову частину  яких  закріплено  на  кількох жорстких рамах, із системою вхідних отворів  різної форми. Також виготовляють саморобні ятері з плетених вербових прутів або дроту, натягнутих на обруч;

- «павук» - розміром більше 1х1 метрів, з вічком понад 10 міліметрів;

- «парашут» - конусоподібна мережева снасть по периметру якої розташовані свинцеві грузила. Застосовують, як правило, на швидких річках, перекатах, накидаючи на обрану ділянку акваторії, по грузилам затягується мотузка і риба опиняється в сітці;

- «топтуха» - використовується для лову риби в літню пору, коли спека змушує рибу ховатися в тіні водної рослинності. Пастку «топтуху» у вигляді трикутного кишені протоплюють під кущі та водяну рослинність і з шумом виганяють рибу з під кущів, осоки, купини або очерету;

- «ковбеха» - конусоподібна сітка, сіткову частину  якої  закріплено  на  двох жорстких рамах, закритих з одного боку;

 - «екран» або «телевізор» - складається з дерев’яної рейки, прямокутної одностінної сітки з волосіні або капрону з поплавками по верхньому ряду і вантажем внизу;

- «косинка» - різновид «телевізора» трикутної форми, використовується переважно для підлідного лову риби біля дна;

- «ості» або «острога» - подоба вил із зазубреними вістрями;

- «драч» або «драк» - колюче знаряддя для вилову методом багріння. На важку блешню наварюють великі гострі гачки, які завдають глибоких ран рибі. Більша частина риби, що потрапила на драч, зривається і гине від отриманих пошкоджень;

- електричні пристрої («електролови», «сомолови» та ін.) - пристосування для видобутку риби у водоймах за допомогою електроструму. Залежно від потужності, це знаряддя лову здатне знищити все живе – від риби та ікри до планктону і найдрібніших мікроорганізмів в радіусі від 5 до 20 метрів.

Крім того, існують обмеження на любительський лов риби вудками усіх видів та спінінгом. На  водоймах загального користування дозволено рибалити із загальною кількістю гачків не більше п'яти на рибалку. На водоймах де впроваджене платне рибальство - не більше десяти гачків на рибалку.

Використання заборонених знарядь лову є грубим порушенням правил рибальства за яке передбачена відповідальність згідно ч. 4 ст. 85 КУпАП. Санкція даної статті тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника та незаконно добутих водних біоресурсів.

Залежно від заподіяних збитків (а саме нанесення істотної шкоди), може наступити кримінальна відповідальність за ст. 249 ККУ (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом). Згідно цієї статті передбачене показання у вигляді штрафу від 1 700 до 3 400 грн, або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого. Ті самі діяння, якщо вони вчинені із застосуванням вибухових, отруйних речовин, електроструму або іншим способом масового знищення риби, звірів чи інших видів тваринного світу або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею - караються штрафом від 3 400 до 6 800 грн або обмеженням волі на строк до трьох років, чи позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Також передбачена адміністративна відповідальність відповідно до ст. 85 - 1 КУпАП за виготовлення, збут, зберігання та рекламу заборонених знарядь. В залежності від виду правопорушення передбачений штраф на фізичних осіб до 1 700 грн з конфіскацією цих знарядь, на посадових осіб рекламодавця або розповсюджувача реклами до 4 250 грн.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини